Kada je u pitanju umjetnički pribor, markeri su jedna od najsvestranijih i najpopularnijih opcija. Dolaze u različitim varijantama, uključujući markere na bazi vode i alkohola. Ako koristite ili planirate nabaviti jedan od ovih tipova, bitno je da razumijete razliku između ove dvije vrste markera kako biste napravili najbolji izbor.

U prethodnom tekstu smo vas upoznali sa različitim tipovima markera i njihovim uticajem na stazu koja se dobija, a pisali smo i o osnovnim karakteristikama markera na bazi vode, kao i markera na bazi alkohola.

U ovom blog postu fokus će biti na detaljnim karakteristikama oba tipa makera, ali ćemo pisati i o vrstama papira koji se kod njih preporučuju, načinima sjenčanja, miješanja sa vodom i slično.

Ideja je da izložimo prednosti i nedostatke markera na bazi vode i alkohola i pokušamo odgovoriti na pitanje za koje vjerujemo da želite da sebi postavite, a to je - koji su markeri bolji?

Počećemo od njihovih osnovnih karakteristika


Karakteristike markera na bazi vode

Markeri na bazi vode sastoje se od boje ili pigmenta rastvorljive u vodi pomiješane s vodom i vezivom.

Ovi markeri su poznati po svojim svijetlim i živim bojama i savršeni su za djecu ili početnike. Jeftiniji su od markera na bazi alkohola i široko su dostupni.

Markeri na bazi vode imaju manje mirisa i nisu toksični, što ih čini idealnim izborom za mlađu djecu. Takođe, mogu se prati, pa ako slučajno zaprljate svoju odjeću korištenjem, ne morate brinuti, trag se lako može ukloniti.

Markeri na bazi vode najbolji su za upotrebu na papiru, kao što su crtanje, bojenje i pisanje. Savršene su za bojanke, vođenje dnevnika i druge DIY aktivnosti koje se mogu napraviti od papira. Međutim, markeri na bazi vode nisu prikladni za projekte koji zahtijevaju intenzivan rad

zasićenost boja, jer su markeri na bazi vode obično transparentniji od markera na bazi alkohola.

Još jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir je kako markeri na bazi vode distribuiraju boju kada se koriste za bojenje. Markeri na bazi vode mogu ostaviti tragove, posebno u slučajevima kada se boje preklapaju, bez obzira koliko puta prelazite preko iste površine.

Jedna od prednosti markera na bazi vode je da se mogu ponovo aktivirati nakon što se osuše. To znači da možete posvijetliti boju ili dodati dodatno sjenčanje površini pomoću vode. Međutim, loša strana ove funkcije je da navlaživanje papira može slučajno uništiti područje koje ste već završili.

Dakle, markeri na bazi vode su široko dostupni, često u kompletima namijenjenim djeci, ali možete pronaći i opcije profesionalne klase. Odlične su za bojenje i ukrašavanje raznih vrsta papira jer ne propuštaju vodu, čak ni kod tankog papira.


Karakteristike markera na bazi alkohola

Markeri na bazi alkohola (također poznati kao trajni markeri), s druge strane, sastoje se od alkoholnog rastvarača, pigmenta i boje.

Ovi markeri imaju jači miris i skuplji su od markera na bazi vode.

Poznati su po intenzivnoj zasićenosti boja i savršeni su za profesionalne umjetnike ili one koji žele stvoriti specifičan efekt.

Markeri na bazi alkohola su također trajni i vodootporni, što ih čini idealnim za projekte koji zahtijevaju dugotrajnu završnicu.

Trajne markere favorizuju profesionalci i oni koji traže naprednije opcije pisanja, kao što su dodavanje nijansi i senčenje. Međutim, njihova oznaka može biti agresivnija, što ih čini neprikladnim za upotrebu na običnom papiru.

Zbog toga su markeri na bazi alkohola najbolji za projekte kao što su staklo, plastika, metal i tkanina.

Ako ćete raditi na papiru, onda je važno odabrati pravu vrstu kako biste izbjegli savijanje ili oštećenje od markera. Papiri posebno dizajnirani za bojenje markerima, kao što je akvarel papir (koji je tvrd) ili papir za flomastere koji je manje upijajući, idealni su za ovu svrhu. Marker papir omogućava više vremena za sjenčanje i miješanje boja bez prelijevanja.

Kada se trajni markeri koriste za bojenje većih površina, mogu se pojaviti male varijacije u zasićenosti, uzrokujući da neka područja izgledaju svjetlije ili tamnije od drugih. Međutim, trag koji ostavljaju trajni markeri je ujednačeniji i suptilniji u odnosu na markere na bazi vode, jer ostavljaju utisak potpuno ispunjenog prostora.

Savršeni su za kreiranje prilagođenih dizajna na majicama, cipelama i drugom tekstilu. Međutim, nisu prikladni za mlađu djecu zbog većeg mirisa, razine toksičnosti i činjenice da se ne mogu prati ako dođu u kontakt s odjećom ili drugim materijalima.


Da li su markeri na bazi vode ili alkohola bolji?

Ukratko, markeri na bazi vode savršeni su za mlađu djecu ili početnike koji traže svijetle i žive boje. Također su idealni za papirne projekte kao što su crtanje i bojenje.

S druge strane, markeri na bazi alkohola savršeni su za profesionalne umjetnike ili one koji žele stvoriti specifičan efekat.

Najbolji su za projekte bez papira (jer mogu procuriti) i izdržljivi su i vodootporni.

Ako želite da nadogradite obične flomastere na markere, posebno ako su vam potrebni markeri za umjetničke projekte, odabir između markera na bazi vode i alkohola može biti teška odluka.

Naš najbolji savjet je da isprobate obje vrste i vidite koji vam najbolje odgovara.

Iako istraživanje na internetu i proučavanje iskustava drugih ljudi pomoću njih može biti od pomoći, bitno je da sami testirate različite markere kako biste iz prve ruke shvatili kako funkcioniraju i koji tip vama osobno odgovara.

Srećom, markeri na bazi vode i alkohola dostupni su za kupovinu u malim setovima ili pojedinačno, što vam omogućava da isprobate različite opcije bez preterivanja.

Ako ste u radnji i ne možete ih razlikovati, najbolji način da to učinite je da ih pomirišete. Markeri na bazi alkohola imaju mnogo jači miris od markera na bazi vode.

Ukoliko želite da kupite markere online, ponudu markera možete pogledati na našoj web stranici ovdje.

Zapamtite, svi imaju različite preferencije kada su u pitanju markeri, tako da ono što dobro funkcionira za jednu osobu možda neće raditi za drugu. Eksperimentirajući s različitim vrstama markera, možete pronaći one koji najbolje odgovaraju vašim potrebama i stilu.
Podeli sa prijateljima: