U ovom vodiču za kupovinu markera, detaljno ćemo vam objasniti sve što trebate znati kako biste izabrali najbolje markera za vaše potrebe. Razmotrit ćemo oblike vrhova, različite vrste markera i ključne karakteristike koje će vam biti korisne prilikom odlučivanja. Ako ste već upoznati sa svim detaljima i želite da vidite ponudu markera koju nudimo, pogledajte ovdje.

Ranije su markeri bili alat koji su priije svega koristili grafički dizajneri i manga umjetnici. Zbog toga što  markeri nisu bili toliko izdržljivi i nisu se ponašali kao tradicionalni mediji, dugo su bili zanemareni od strane profesionalnih umetnika. Međutim, kako se umetnost mijenja sa vremenom i sve više se stvara za internet, sve više umjetnika počinje da cijeni fantastičnu svestranost markera i njihov širok spektar sjajnih boja.

Markeri su pristupačni, jednostavni za upotrebu i ne prave nered. Oni se dobro kombinuju sa drugim medijima i omogućavaju vam da brzo i lako nanosite podebljanu boju. Različite vrste markera su idealne za različite namjene - od crtanja i bojenja do skiciranja i putovanja. Postoje vrste markera čije se boje mogu miješati i omogućiti vam fotorealizam i apstrakciju.

Markeri su takođe postali popularni u poslednjih nekoliko godina zbog trenda bodypaint-a. Bodypaint umetnici vole da koriste markere jer im pružaju širok spektar izbora boja i praktičnost zbog različitih oblika vrhova. Iako je širok izbor vrsta markera olakšao izbor, može vam se činiti teško pronaći one koji su vam potrebni. Kada odaberete oblik vrha, moći ćemo da se pozabavimo različitim vrstama markera i odaberemo one koji su najbolji za vašu namjenu.

Markeri sa širokim kosim vrhom

Markeri sa širokim kosim vrhom su često prisutni kod različitih brendova. Oni su pogodni za različite namjene jer imaju široku, ravnu stranu koja je idealna za deblji ispis i više boje, dok je šiljata strana (sa finim tankim vrhovima) dobra za tanke poteze (ali ne toliko tanke ili precizne kao što možete postići sa lajnerima ili markerima sa finijim vrhovima).

Markeri sa tankim vrhom

Markeri sa tankim vrhom su odlični za precizne detalje i uzorke. Ukoliko tražite maksimalnu preciznost, preporučujemo vam da se odlučite za lajnere koji imaju potpuno tanki vrh i fini ispis.

Markeri sa okruglim vrhom

Markeri sa okruglim vrhom, poznatiji kao Bullet markeri, su namjenjeni široj upotrebi, ali ih profesionalni umetnici često zaobilaze jer nisu dovoljno precizni za fine detalje, a istovremeno ne daju najbolji ispis za popunjavanje velikih površina bojom.

Marker za dvostrukim vrhom

Markeri sa dvostrukim vrhom su idealni za različite širine ispisa u jednom markeru. Oni imaju centralni rezervoar sa tintom i različite vrhove na oba kraja. Ovi markeri su često na bazi alkohola i najčešće su kombinacija brush markera i markera sa finim tankim ispisom ili markera sa kosim vrhom i brush markera, mada neki imaju i bullet vrh u kombinaciji sa brushom.

Nakon što ste se upoznali sa različitim vrstama vrhova kod markera, svjesni ste da je izbor veliki, da možete postići vrlo različite ispise sa različitim vrhovima i da svaka vrsta vrha ima svoje snage i slabosti. Na kraju, sve se svodi na vaše lične preferencije, kao i na namjenu za koju planirate da koristite te markere.

Koje su sličnosti i razlike markera na vodenoj bazi i markera na bazi alkohola?

Kada kupujete markere, morate donijeti i odluku da li želite da kupite markere na vodenoj osnovi ili markere na bazi alkohola. Ova razlika u osnovi može uticati na sve, od troškova do sposobnosti mješanja boja, kao i trajnosti ispisa.

Sličnosti markera na vodenoj bazi i markera na bazi alkohola:

  • Oba tipa markera su dostupna u širokom spektru boja.

  • Oba tipa markera se mogu koristiti za crtanje, bojenje i skiciranje.

  • Oba tipa markera mogu se koristiti na različitim podlogama, kao što su papir, platno, kartonske kutije i dr.

  • Oba tipa markera su jednostavna za upotrebu i ne zahtevaju posebno obučavanje ili vještine.

Razlike između markera na vodenoj bazi i markera na bazi alkohola:

  • Markeri na vodenoj bazi su obično jeftiniji od markera na bazi alkohola.

  • Markeri na bazi alkohola su obično otporniji na razmazivanje i otporniji na vodu nego markeri na vodenoj bazi.

  • Markeri na bazi alkohola su često bolji za mješanje boja i stvaranje različitih nijansi, dok markeri na vodenoj bazi obično daju blijede i nejednolike boje.

  • Markeri na vodenoj bazi su obično bezbojni ili manje jakog mirisa nego markeri na bazi alkohola.

Kako se sve mogu koristiti markeri?

Markeri se mogu koristiti na različite načine, uključujući:

Crtanje i bojenje: Markeri su popularni za crtanje i bojenje zbog jednostavnosti upotrebe i širokog spektra boja.

Skiciranje: Markeri su odlični za brzo i jednostavno skiciranje, posebno za umjetnike koji putuju ili su "mobilni".

Bodypaint: Markeri su postali popularni u poslednjih nekoliko godina zbog trenda bodypaint-a (oslikavanja tela) zbog širokog spektra boja i praktičnosti različitih oblika vrhova.

Ilustracije: Markeri su odlični za ilustracije, posebno za one koje se stvaraju za internet.

Skulpture: Markeri se mogu koristiti za bojenje i finiširanje skulptura od plastelina ili gline.

Pisanje: Markeri se mogu koristiti za pisanje u različitim tehnikama, kao što je npr. kaligrafija. 

Uradi sam projekti: Markeri se mogu koristiti za različite uradi sam projekte, kao što su ukrašavanje predmeta ili kreiranje vlastitih kalendara.

Za bilo koju od ovih namjena da tražite markere, predlažemo vam da pogledate ponudu markera na našem sajtu, sigurni smo da ćete u širokoj ponudi pronaći markere koji su vam potrebni. 


Podeli sa prijateljima: