Zbog opšte navike da se za put spremamo u posljednjem momentu, većina ljudi spakuje mnogo više stvari nego što im je zapravo potrebno. 

Međutim, manje jeste više kada je u pitanju pakovanje kofera, bilo da li je u pitanju kraće ili duže putovanje.  Ukoliko pitate bilo kod putnika šta je ta stvar koju bi voleli da promjene u vezi svog prtljaga, vjerovatno će vam većina njih odgovoriti da bi voljeli da su ponijeli manje stvari sa sobom. Prepakivanje je jednostavno najveća greška u vezi pakovanja, jer, jednom kada toliko stvari imate sa sobom, morate voditi računa o njima, morate vući sa sobom stalno veći kofer, a da ne govorimo o činjenici da većinu tih stvari nećete ni koristiti dok ste na putu. U prethodna dva teksta pisali smo o putovanju samo sa koferom za ručni prtljag, pisali smo o tome da li se može putovati samo sa ručnim prtljagom i na koji način se može pakovati, a u ovom tekstu fokus će biti na tome šta je potrebno da se spakuje i kako da se odluka putovanja sa ručnim prtljagom najzad sprovede u djelo.

Kako biste odabrali najbolju kombinaciju stvari koje ćete spakovati u torbu trebaće vam samo malo više planiranja nego što bi to inače radili, ali, zahvaljujući istom ćete uspjeti da prepolovite količinu stvari koje ćete ponijeti sa sobom, a da ne osjetite da vam išta fali dok ste na putu. Ovo nije nemoguće. 


Šta je ono što morate ponijeti? 

Dakle, bez obzira na dužinu puta, biće vam potrebne sljedeće stvari: 

  1. stvari za svaki dan (gornji i donji dijelovi garderobe, veš, čarape)

  2. stvari u zavisnosti od vremenskih uslova (kupaći, kaputi, čizme, papuče)

  3. kozmetika za put

  4. dokumenta za put

  5. stvari za razonodu (tablet, knjiga, slušalice,...)

Sada još jednom pogledajte stvari sa ovog spiska i razmislite da li postoji nešto što bi mogli da oduzmete. Razmislite o prvoj stavci. Većinu odjevnih komada možete obući bar dva puta na vašem putovanju (izuzev donjeg veša), a ukoliko odaberete komade koji se mogu kombinovati jedni sa drugima, imaćete različite odjevne kombinacije za svaki dan. Na primjer, dvije majice, dvije bluze, dvije suknje, dva para pantalona. Ako svaki odjevni komad obučete po dva puta (pod uslovom da svi mogu da se kombinuju jedni sa drugima) imaćete min 8 odjevnih kombinacija. Razmislite o kozmetici. Da li zaista morate sve da ponesete od kuće? Da li ćete nešto što vam je potrebno imati i u smještaju? A šta je sa stvarima za razonodu? Da li su vam potrebni i knjiga i tablet ili se možete odlučiti za samo jedno od ta dva?

Hajde sada da detaljnije razmotrimo svaku od stavki. 


Pakovanje donjih dijelova garderobe

Donji dijelovi poput pantalona i suknji mogu da se nose bar dva dana tokom puta, a ukoliko se ne uflekate, mogu i više. U čemu ćete putovati? Ukoliko imate jedne pantalone za put, još jedne pantalone, jedna suknja i haljina mogu vam biti dovoljne da pokriju donje dijelove. Na ovaj način imaćete 4 donja dijela za različite kombinacije. 


Pakovanje gornjih dijelova garderobe

Gornjih dijelova će vam biti potrebno nešto više nego donjih. Pošto se obične majice i potkošulje mogu nositi tokom samo jednog dana, košulje i bluze (kao i džemperi i slično) mogu se nositi i tokom više dana. Ukoliko putujete na 7 dana, jedan gornji dio ćete već imati na sebi, a pored toga možete da spakujete još tri gornja dijela i to vam je sasvim dovoljno. Sa 4 gornja dijela (pored majci i potkošulja) moći ćete da napravite najrazličitije kombinacije, a opet ćete uštedeti dosta prostora u koferu (možda da ipak spakujete i tu knjigu ili dodatnu kozmetiku bez koje jednostavno ne možete nikuda). 


Ostalo

Koje su to stavke koji bi stavili pod opciju razno? Da li ste planirali da ponesete i laptop i tablet? Zbog čega ste odlučili da stavite ova dva? Nošenje laptopa na put je logično ukoliko na istom morate i da radite, ali, ukoliko ga nosite samo da biste mogli da pogledate neki film ili da istražite na internetu oblast u kojoj se nalazite, da li vam je laptop uopšte potreban? Da li sve to možete da uradite i uz pomoć tableta ili vašeg telefona? Bez obzira što se torba sa laptopom uglavnom može posebno unijeti u avion nezavisno od kofera za ručni prtljag, razmislite koliko će vam ta torba biti teret, što fizički, što i psihički jer ćete morati da brinete kako da taj laptop obezbjedite dok ste na putu. 

Šta ponijeti od kozmetike? 

Da li ste znali da većina avioprevoznika u avionu dozvoljava unošenje kozmetičkih preparata u bočicama koje nemaju veću zapreminu od 100ml tečnosti? Ukoliko zaista morate da ponesete i želite sve što ćete koristiti na putu, onda bi trebalo da kupite posebnu kozmetiku za avion ili bočice u koje ćete staviti vašu ličnu kozmetiku. Razmislite o ovome pre pakovanja, ali razmislite i o opciji da na vašem odredištu nabavite ono što je moguće kako ne biste morali sve da pakujete i nosite sa sobom. 


Kaputi, jakne i obuća

Dobra stvar u vezi jakni i kaputa jeste da iste možete u avion unijeti sa sobom u ruci. Bez obzira da li je temperatura na vašoj polaznoj tački visoka, a odlazite na put u zemlju gde su niže temperature i gdje će vam biti potrebna jakna ili vam je samo potrebno da prenesete jaknu sa tačke a na tačku b, istu uvijek možete nositi u ruci i spakovati iznad sjedišta u avionu. Nemojte jaknu nikada pakovati u kofer jer ćete tako da izgubite značajan prostor . Kada su u pitanju cipele, za većinu putovanja trebalo bi da vam bude dovoljno dva para. Jedne koje ćete nositi tokom puta i jedne koje ćete spakovati u kofer. Pored toga, možete eventualno dodati još jedan par u zavisnosti od potrebe (papuče ukoliko idete na more ili svečane cipele ukoliko ćete imati neki poseban događaj dok ste na putu). 

Ova lista koju smo naveli je samo primjer. Svako putovanje je specifično i svaki putnik ima specifične potrebe. Nadamo se da ste čitanjem ovog teksta stekli sliku o načinu na koji bi trebalo da razmišljate kada planirate spisak za put i da ste razbili predrasudu da morate nositi posebne kombinacije za svaki dan koji ćete provesti na istom. 

A ukoliko ste shvatili da će vam biti potreban i adekvatan kofer za ručni prtljag, preporučujemo vam da pogledate ponudu kofera za ručni prtljag u našoj online prodavnici