Bez obzira na to koliko vam se čini da umete dobro da se spakujete, kada putujete isključivo sa ručnim prtljagom, situacija je dosta komplikovanija. Onima koji se pitaju da li se može putovati samo sa ručnim prtljagom preporučujemo da pročitaju naš prethodni blog, dok ovaj tekst posvećujemo upravo načinima za efikasno pakovanje kada putujete samo sa jednim koferom. 

Ukoliko vam odmah na pamet pada da ćete morati da previše redukujete količinu stvari koje nosite sa sobom, Cilj ovog teksta nije da vas natera da ponesete manje stvari nego što vam je zaista potrebno za put, već da vam omogućimo da imate opciju da putujete sa manjim teretom. Kada jednom naučite kako da se efektivno pakujete, putovanja će vam postati znatno jednostavnija. 

 Putovanje avionom sa samo jednim malim koferom je odlična opcija za sve one kojima je namera da izbegnu čekiranje prtljaga. Takođe, sve stvari će vam u svakom trenutku biti pri ruci, a jedna od najboljih stvari kada je u pitanju ovakav način pakovanje jeste da, kada jednom savladate isti, onda ćete biti u mogućnosti da primenite isti način pakovanja na sva vaša naredna putovanja i shvatićete koliko je taj način jednostavniji. 


Metode pakovanja

Verovatno se i vi slažete da je slaganje odeće u obliku kvadrata jedan od najčešćih načina za pakovanje. Ipak, postoje druge varijante koje mogu da vam pomognu da se efikasnije spakujete, a one uključuju pakovanje stvari tehnikom rolanja i pakovanje stvari tehnikom gradnje. Evo kako ove dve tehnike izgledaju u praksi. 


Pakovanje uz pomoć tehnike rolanja

Da, jednostavno je koliko i zvuči. Sve što je potrebno da uradite jeste da kompletnu garderobu koju želite da ponesete na put spakujete tako što ćete da je srolate. U nekim slučajevima ćete rolati svaki komad pojedinačno, a nekada možete određene komade pakovati i zajedno. Na primer, majicu i košulju. Prednosti ovakvog načina pakovanja ogledaju se u činjenici da ćete u jedan kofer moći da spakujete znatno više stvari nego što bi to bio slučaj da ste pakovali u kvadrat. Mana ovakvog načina pakovanja je da nisu svi odevni komadi pogodni za to, tj. može se desiti da vam se određene stavke pogužvaju. Rešenje je da ovakve odevne komade ostavite kod kuće, a da se odlučite za one praktičnije za koje se ne bojite da će se previše pogužvati. 


Pakovanje uz pomoć tehnike gradnje

Ova tehnika zapravo predstavlja nadogradnju na tehniku rolanja. Nakon što je sva garderoba koju ste planirali da spakujete urolana, vreme je da počnete da “gradite” istu. Za početak, izdvojte teže stvari i njih stavite na samo dno vašeg ručnog prtljaga. Inače, ovaj stil slaganja težih stvari na samom dnu trebalo bi primenjivati bez obzira na tip prtljaga i tehniku pakovanja za koju se odlučite. Ovo je dobro iz više razloga: sa jedne strane, povećavate izdržljivost kofera, tj.teret ćete bolje rasporediti i nema bojazni da će težina spakovanih stvari negativno uticati na sam kofer. Sa druge strane, ovako se smanjuje i šansa da će se izgužvati garderoba, jer, u slučaju da se košulje nalaze na dnu, a nešto teže preko njih, gotovo je izvesno da će košulje biti izgužvane nakon što ih raspakujete. 

Nakon što ste teže stvari poređali pri dnu, nastavite da “gradite” svoj kofer nastojeći da vam ne ostane previše lufta između pojedinačnih komada koje stavljate. 

U slučaju da ste skeptični i dalje, nadamo se da će vas razuveriti činjenica da većina stjuardesa koristi i preporučuje upravo kombinaciju ove dve tehnike za pakovanje, a evo koji su još saveti koje se od njih mogu dobiti na ovu temu: 


Preporuke za pakovanje ručnog prtljaga od strane stjuardesa

Slede konkretniji saveti koje daju stjuardese kojima je pakovanje kofera za ručni prtljag gotovo pa deo svakodnevnice. 

  1. najteže stvari kao što su zimske cipele spakujte na samom dnu kofera

  2. preko cipela mogu ići pantalone i suknje jer su one uglavnom druga stvar po težini koju ćete spakovati

  3. preko pantalona i suknji pakujte majice, bluze, košulje i druge lakše stvari

  4. veš ostavite za sam kraj jer je najlakši i jer sa njim možete da pošunite praznine koje ostanu nakon što spakujete sve što smo prethodno naveli

  5. neseser u kome ćete nositi kozmetiku takođe neka vam bude negde pri vrhu jer postoji mogućnost da će vam na aerodromu zatražiti da pokažete šta je unutra sadržano. Ne zaboravite na ograničenje tečnosti koje je propisano za sadržaje u rućnom prtljagu


Kako spakovati sve čarape u jednu cipelu? 

Ovo je još jedan odličan trik, koji je pritom veoma jednostavan. Zahvaljujući ovom triku ćete moći sve čarape koje želite da ponesete da spakujete u jednu cipelu.  Za početak pripremite čarape. Potom ih obuvajte na svoje stopalo jednu po jednu. Nakon što sve željene čarape obujete izujte ih u kompletu, obezbedite ih čistom kesicom ili najlonom i zajedno ih ubacite u jednu cipelu. Ukoliko nosite veću količinu, iskoristite obe cipele, a ako ne, drugu cipelu ćete moći da iskoristite za razne druge sitnice. 


Ne zaboravite na organizete i kaiševe

Radi najefektivnijeg pakovanja, nemojte da zaboravite da iskoristite sve prednosti koje vam nudi vaš kofer za ručni prtljag koji posedujete. Ukoliko imate kaiševe za pričvršćivanje, obavezno ih koristite koliko god vam se činili nepraktičnim. Ukoliko imate dodatne pregrade i organizere, iskoristite svaku od njih, a možete koristiti i organizere koje se pojedinačno mogu nabaviti, kao i da improvizujete sa onim što već imate. Na primer, dečija torbica za fizičko može vam poslužiti kao idealna vreća za cipele.  

Sve ove sitnice zajedno doprineće tome da dobijete više prostora u vašem koferu. Ali, kako znati koji kofer je najbolji? 


Kako da odaberete najbolji kofer za ručni prtljag? 

Sada ste spremni za efektivno pakovanje, ali, da li imate odgovarajući kofer? Ukoliko uzimate novi trebalo bi da obratite pažnju na par pojedinosti: 

  1. izdržljiv materijal - onaj koji će vam dugo služiti, ali i koji će biti otporan na različite vremenske uslove. 

  2. birajte kvalitet - ne morate kupovati najskuplje kofere koji postoje u ponudi, ali nemojte se niakda odlučivati i za one najjeftinije. Za kvalitetan kofer potrebno je uložiti u kvalitetne komponente i materijale, a to nije jeftino. Kofer se ne kupuje svakoga dana, a kada se jednom izabere, potrebno je da potraje dugi niz godina i za druge prilike, a ne samo vožnju avionom. Pored samog materijala, bitan je i kvalitet ručki, točkića, zipova i drugih komponenti koje se u njemu nalaze

  3. poslednji, ali ne i najmanje važan - birajte kofer koji je odgovarajućih dimenzija. Ne zaboravite na standarde koje većina aviokompanija ima za ručni prtljag

 

*Pulse koferi dolaze u 8 boja. Izrađuju se od polikarbonata koji je otporan na udarce i druge uticaje, ali i koji štiti sadržaj od kvašenja u slučaju kiše, snega i ostalih loših vremenskih uslova. Pored toga, ovaj materijal je izuzetno lagan što čini kofer lakšim za manevrisanje. Pažljivo smo birali sve komponente koje čine naše kofere - od točkića, zipova, drški,... tako da svi zadovolje standarde kvaliteta i izdržljivosti, a ono što je takođe važno da napomenemo jeste da svi naši koferi zadovoljavaju standarde koji se tiču oblika i veličine kofera za ručni prtljag u avionu, imaju TSA sistem za zaštitu od krađe, kao i garanciju na kvalitet. Kompletnu ponudu naših kofera za ručnig prtljag možete da pogledate ovdePodeli sa prijateljima: