Kako je ljeto na zalasku, na red dolaze školarci  i njihova priprema za početak nove školske godine. Tu su naravno i predškolci kojima je prelazak u ovaj program naročito uzbudljiv. Bez obzira da li imate đaka prvaka ili kupujete ranac za predškolca ili starije dijete, vjerujemo da postavljate pitanje kakav ranac je najbolje kupiti,  koji će moći duže da koristi i koji će ujedno i biti kvalitetan. 

Uputićemo vas u daljem tekstu u najbitniju odliku ranca koja će vam pomoći prilikom kupovine. 

Prije izvesnog vremena je rađena opsežna studija sa pitanjem kakvi rančevi su poželjni, šta ljudi očekuju od kupovine, da li se ima neka posebna želja u funkcionalnosti i izgledu ranca. Globalno je pitanje bilo vezano za to šta sve podrazumeva jedan kvalitetan ranac. 

Došlo se do veoma zanimljivih podataka. Sve smo dalji od odluke da rančeve kupujemo po izgledu i boji. Postoji mnogo bitniji faktor da bi ranac bio odličan, a to su sam proizvođač i na vrhu jeste kvalitet ranca koji umnogome pomaže pravilnom držanju tjela.


Najadekvatniji ranac – nova proučavanja pružaju zanimljive informacije

Prilikom analize rezultata ankete svakako nam je dalo interesantne podatke koliko su rančevi za školu bitni što u osnovim i srednjim  školama tako i na univerzitetima. Ranac mora biti kompaktan i izdržljiv jer se neretko u njemu nosi veliki broj knjiga koji je predvidjen za cjelodnevni raspored časova. U prosjeku učenici srednjih i osnovnih škola nose po 5 knjiga i 7 svezaka u rancu, dok đaci prvaci u rančevima nose oko 6 knjiga i 6 svezaka. Između 70% - 50% srednjoškolaca pored svezaka i knjiga u rancu nose i lap top, a neretko se tu nađe i tablet. Ranac ne služi samo za školske stvari, učenici nose i svoje novčanike, dodatne lične stvari, telefone. Nose sa sobom sve što im je potrebno za svakodnevnu aktivnost.


Poteškoće sa preteškom školskom opremom

U prethodnom odjeljku smo vam spomenuli prosječan broj svezaka i knjiga koje je potrebno da jedan učenik spakuje u ranac i ponese sa sobom. Svakodnevno opterećenje na ramena koja se još uvek razvijaju ne može biti dobro. Razna istraživanja su rađena kako bi se provjerio efekat nosenja toliko tereta i to svakog radnog dana, a ponekad i subotom pretpostavili rezultat dugoročnog nošenja veće težine dovodi do poteškoća u mišićnom razvoju, naravno dolazi do problema sa ramenim delom jer se učenik konstantno savija ka napred i time strada kičma. Takođe je primjećena veća količina stresa koji se prožima kroz nervni sistem. Razni eminentni doktori su dali svoje predloge koliko bi trebalo da iznosi količina tereta nošena na ledjima kada je školski ranac u pitanju i ne bi trebalo da je više od 15 % težine učenika. Međutim, praksa je pokazala da u realnosti nije uopšte ni blizu ove preporuke jer težina koju učenik nosi neretko je preko 20% njegove mase. Ovo jeste zadatak za eventualnu redukciju u školsom sistemu. 

Prije dvadesetak godina je rađeno istraživanje koje je još tada upućivalo na probleme koje težina ranca može da izazove. Bilo je više od šest hiljada prijema u urgentnom centru onih koji su prijavili povrjedu koja je vezana za nošenje školskog ranca. Uzrast koji je dominirao je od 6 do 15 godina. Kako bi se umanji negativni uticaji u ovim situacijama mnoge države su dale upute onima koji dobavljaju i koji proizvode rančeve da se počne čim prije sa egronomskim rančevima koji pružaju kvalitet na visokom nivou. Tada se prestalo gledati samo dizajn već je akcenat stavljen na zdravlje učenika. U Americi je septembar mesec u znaku školaraca i obeležava se Dan školskih rančeva. Najbitniji razlog ovakvoj proslavi i okupljanjima jeste da se svi prisutni što više edukuju o tome koji su rančevi kvalitetni, šta je za izbegavanje i kako da preduprede bilo koji fizički problem koji se može pojaviti usled nosenja ranca sa velikom težinom. 


Najbitnija odlika kvalitetnih rančeva

Dosta toga smo spomenuli ali jedna odlika se veoma ističe kao neophodna. Dakle postoji jedan uslov kako bi ranac bio i kvalitetan i kako bi uticao pozitivno na zdravlje djeteta. Dakle, ako bi morali da izdvojimo tu jednu karakteristiku koju moraju da imaju najbolji rančevi za dijecu - to bi bili rančevi sa ergonomskim dizajnom. Ovi rančevi su ojačani, ne guraju dijete napred pri hodu i težina ranca se pravilno raspoređuje. 


Druga značajna svojstva ranca

Pored ergonomskoh dizajna koji je fakat za bilo koji školski ranac spomenućemo i druge odlike  kvalitetnog školskog ranca. Svako dijete ima neke svoje personalne zahteve i ranac treba da zadovolji I te potrebe u najvećoj mogućoj meri. Kada govorimo o odlikama ovakvog ranca mislimo na sledeće:

  • Potrebno je obratiti pažnju na veličinu ranca. Ranac treba da bude adekvatan konstituciji učenika, ne treba kupovati prevelik ranac i tu zaista ne treba griješiti i nositi se mišlju da će veći ranac u nekom momentu da mu bude taman.

  • Ranac treba da ima snažne i postojane naramenice. Jake naramenice su neophodne kod ranaca sa ergonosmkim dizajnom. Bitno je naglasiti da su one podesive. 

  • Sledeća karakteristika nije najznačajnija ali jeste od važnosti detetu , a to je koje je ranac boje. Ukoliko možete i ovo uskladiti dete će biti prezadovoljno.

  • Dogodiće se da dete krene u školu bez kabanice, kišobrana  i bitan je materijal ranca , tačnije potrebno je da ranac bude vodootporan. 

  • Značajno je da ranac ima puno pregrada kako bi se razne stvari koje učenik ponese u školu pravilno raspodelile, one mu olakšavaju samu organizaciju unutar ranca. 


#Pulse ruksaci BiH

Bilo koji ranac koji pogledate iz naše ponude zadovoljavaju visok nivo kvaliteta koji je naš cilj i vodilja. Pomenuti visoki standardi podrazumevaju ergonomski dizajn. Pored školskih rančeva naša ponuda obuhvata i dosta rančeva za drugu namjenu sa nepromenjenim kvalitetom. Kod nas možete naći rančeve za decu i školu, poslovne rančeve i naravno rančeve za druge prigode. Pri izradi pažljivo se vodilo računa o svim pojedinostima kako bi ranac odgovorio željama kupca. Ponudu koja je raznovrsna možete pogledati na stranici:

https://pulsebih.com/category/rancevi-za-decu-i-tinejdzere/6437/