Različite stvari funkcionišu za različite ljude. Nekome su draži koferi koje mogu da vuku, neko više voli da putuje isključivo sa rancem na leđima. 

Mađutim, da biste bili sigurni da ste donijeli pravu odluku, postoji nekoliko stvari koje bi trebalo uzeti u obzir.


Ne zaboravite na kvalitet

Gotovo da nema ničeg goreg od toga kada vas prtljag izda na pola puta. Bilo da li je u pitanju točkić kofera, zipovi ili naramenica od ruksaka, ponekad niste sigurni kuda će vas vaše putovanje odvesti, a vaš prtljag morao bi da izdrži bez obzira koje su aktivnosti u pitanju i kojim terenima se krećete. Zbog toga ne bi trebalo previše da razmišljate o novcu kada uzimate prtljag za put - smatrajte investicijom koja će vam se dugoročno vrlo isplatiti.


Zašto je odabir vrste prtljaga bitan?

Ukoliko ste od onih koji smatraju da dileme nema, već jednostavno postoje osobe koje su naklonjene više jednom tipu prtljaga koji je u skladu sa njihovim stilom, pokušajte na kratko da zamislite sledeće situacije: 

Situacija broj 1: Upravo ste izašli iz voza. Na lokaciji gde se nalazite taksiji ne saobraćaju, morate ići pješke, a putevi čak nisu ni asfaltirani. Jesmo li pomenuli da morate da iz voza snesete kofer i da ga vučete cijelim putem? 

Situacija broj 2: Stižete u hotel u poslednjem trenutku. Imate manje od pola sata da uzmete ključeve od sobe i da se pripremite za venčanje zbog koga ste se zaputili tu. Trčite do sobe, tuširate se na brzinu, istrčavate i uzimate vašu garderobu. Garderoba je bila u ruksaku i prilično je izgužvana. Nemate peglu niti vremena da zamolite osoblje iz hotela da vam pomogne. 

Da li vam se i dalje čini da odabir odgovarajuće vrste prtljaga nije bitan? 


Vrste prtljaga

Najprije bi trebalo da opišemo vrste prtljaga koje su povoljne za putovanja: u njih spadaju koferi (mali, srednji i veliki), zatim manji sportski ruksaci koji mogu stati po potrebi i ispod sjedišta u prevozu i veliki ruksaci koji moraju da idu u prtljag ukoliko na put idete autobusom ili avionom. 


Veličina je takođe veoma važna

Prije nego što se odlučite za prtljag, razmislite i o veličini koja vam je potrebna. Da li tražite jedan veliki komad prtljaga u kojem ćete nositi sve vaše stvari tokom 3 mjeseca ili na samo nekoliko dana? Kakvi će vas vremenski uslovi tamo očekivati? Kakav će biti vaš smještaj? Kakva vrsta garderobe i prateće opreme vam je potrebna? Možda je pametnije odabrati kombinaciju veće i manje torbe. Prije nego što odaberete vrstu prtljaga, razmislite šta vam je sve potrebno za putovanje i odaberite veličinu koja to će to da podrži. 


Koferi

Prednosti i mane kada birate kofere za putovanje

Ukoliko idete na kraće putovanje i na jednu destinaciju koju ne planirate da mijenjate, koferi mogu da budu odličan izbor prtljaga za takva putovanja. Evo i zašto:

  • Mogu da se vuku. Evo zbog čega su koferi nekada vrlo, vrlo zgodni: zato što mogu da se vuku. Ovo je naročito praktično u situacijama kada se nalazite na velikim aerodromima ili kada presjedate i imate minimum 20tak minuta hoda do sledećeg punkta. Aerodromi su potpuno prilagođeni za vuču kofera. A vaše pješačenje neće vam pasti teže jer nećete osjećati težinu kofera - zahvaljujući njihovom sistemu za vuču.  

  • Odjeću je mnogo lakše pronaći u koferu. Takođe odjeći i drugim stvarima lakše je pristupiti kada su spakovane u koferima (kod većine ruksaka morate isprazniti čitav sadržaj samo da biste se obukli!). Takođe, dodatni bonus je preglednost: nećete biti u situaciji da mislite da ste nešto izgubili samo zato da biste kasnije otkrili da je sve vrijeme bilo na dnu vašeg ranca.

  • Bezbjednost. Pojedine vrste kofera posjeduju sistem za zaštitu od krađe

  • Pogodni za različite vremenske uslove. Većina proizvođača kofera ima u vidu da će se oni koristiti za različite vremenske uslove, tako da je većina kofera koji se mogu naći na tržištu izrađena od vodonepropusnih materijala koji dodatno obezbeđuju vaše stvari da ostanu suve i čiste tokom puta. 

Ukoliko želite da saznate više informacija o koferima, preporučujemo vam da pročitate ovaj tekst: Idealan kofer za svaku priliku


Mane kofera

  • Manjak fleksibilnosti. Vuča kofera može takođe da bude jako negodna ukoliko su u pitanju tereni koji nisu pogodni, poput kaldrme, neasfaltiranih i neravnih terena, ali i stepenica kod kojih morate da podižete kofer. Ukoliko mijenjate transport često, onda takođe nije zgodno da stalno izvlačite, pakujete i vučete kofer sa sobom.

  • Bezbjednost. Sistemi za zaključavanje koji pojedini koferi imaju jesu odličan faktor bezbjednosti, ali uvijek ostaje činjenica da kofer sam po sebi morate uvek imati na oku. Ukoliko ga predugo izgubite iz vida, može se desiti da cijeli kofer bude ukraden. 


Pulse koferi

Koferi Pulse dolaze u 3 različite dimenzije (mali, srednji i veliki) i u 8 različitih boja. Pri njihovom dizajnu veliku pažnju posvetili smo izboru materijala. Spoljni dio kofera izrađen je od kvalitetnog polikarbonata koji smo smatrali odličnim izborom iz više razloga: 

  1. jer je vodonepropusan i samim tim prikladan za korišćenje u svim vremenskim prilikama

  2. ovaj materijal je veoma lagan (ukupna težina praznog velikog kofera je 4kg, srednjeg 3,2 i malog kofera 2,7kg)

  3. jer je izdržljiv i otporan na razna oštećenja. 

Pored toga, svi Pulse koferi poseduju jedinstveni TSA sistem zaključavanja. Ovaj sistem omogućava zaštitu od potencijalne krađe i nedozvoljenog otvaranja kofera, a istovremeno nećete imati problema sa otvaranjem na carini jer oni poseduju TSA ključ kojim mogu da otvore jednostavno i pregledaju kofer. 

Mi garantujemo kvalitet, a na vama je samo da odaberete kofer odgovarajuće dimenzije i da izaberete boju. Celokupnu ponudu možete vidjeti na ovom linku - https://pulsebih.com/category/putni-program/koferi/6426/


Zaključak:

Najveće mane kofera su manjak fleksibilnosti u slučaju mjenjanja transporta, a glavna prednost (osim što u njih može stati uglavnom više stvari nego u bilo kom ruksaku), jeste preglednost i činjenica da se, kada se pravilno spakuju, garferoba u njima neće gužvati. Težina kofera ne mora da bude problem kada imate adekvatne podloge po kojima ćete ih vući, ako putujete avionom ili sopstvenim autom i ne morate sa njima da prelazite nezgodne terene ili da ih dugo nosite uz stepenište. 

O situacijama i tipovima putovanja kada će vam bolje poslužiti sportski ruksaci, pisaćemo u narednom blogu. Podeli sa prijateljima: