U prethodnom tekstu smo načeli temu o vrsti prtljaga za put. U tom tekstu fokus je bio na koferima i svim prednostima i manama koje ima ova vrsta prtljaga. U ovom tekstu ćemo bliže objasniti ruksake za putovanja i koje su to situacije kada su oni idealni za putovanja, kao i koje su to situacije kada je slučaj drugačiji. 


Ruksaci za putovanja


Mali ruksaci za putovanja

Za kratka putovanja od nekoliko dana, mali sportski ruksaci mogu da budu idealan izbor. Ova vrsta ruksaka može da bude idealna i za one koji sebe smatraju minimalistima. 


Prednosi malih ruksaka: 

Najveća prednost malih ruksaka jesu potpuna fleksibilnost i mobilnost osobe koja ih nosi. Obzorom na njihovu veličinu, mala je šansa da će vam prtljag ikada biti težak, a sa njima nećete biti ograničeni bez obzira na vašu trasu puta i bez obzira koja prevozna sredstva koristite. Jednostavno rečeno, sa njima možete svuda. Pri tome, ne morate da razmišljate kako ćete odneti prtljag od tačke a do tačke  niti gde ćete ga odložiti. Prtljag u malom ruksaku je uglavnom potpuno lagan i kompaktan i može se smjestiti čak i ispod sjedišta u prevozu ili ga možete držati u krilu, a da vam ne smeta. 


Mane: 

Postoji više mana kod malih sportskih ruksaka kada se koriste za putovanje: prvo, oni se uglavnom moraju prepakovati. Kada god vam je potrebna i najmanja sitnica, verovatno ćete morati da izvadite sve što je unutra kako biste došli do te sitnice. Iako je veličina odlična zbog transporta, ona može da bude ograničavajuća: ukoliko putujete u periodu kada je hladnije vrijeme i kada bi trebalo da se oblačite slojevito, teško da ćete uspijeti da spakujete sve što vam je neophodno u manji ruksak, bez obzira na činjenicu koliko sebe smatrate minimalistom. 

Manji ruksaci takođe nisu dobri za pakovanje garderobe za svečane prilike jer će se u njima garderoba sigurno izgužvati. Takođe nisu dobri za nošenje lomljivih stvari. 

Zaključak: Mali ruksaci idealni su i za kratka putovanja i putovanjima kada imate bolje vremenske uslove. Ne predstavljaju problem za transport bez obzira na prevozna sredstva i ostale uslove puta. 


U kojim situacijama su veći sportski ruksaci idealni za putovanje?

Veći ruksaci idealni su za situacije kada treba ponijeti nešto više stvari, a kada je nezgodno da se koriste koferi i kada nemate problem da ih nosite duže na svojim leđima. U veće sportske ruksake spadaju ruksaci koji imaju kapacitet između 30 i 50l. Većina ovih ruksaka ima odgovarajuće dimenzije da se mogu koristiti za ručni prtljag. 


Prednosti velikih ruksaka za putovanja

  • u njih možete spakovati istu količinu stvari kao i u kofer, ali ste mobilniji nego sa koferom

  • veći ruksaci uglavnom imaju više pregrada koje vam omogućavaju da bolje organizujete stvari koje se nalaze u njemu

  • mogu se koristiti i nakon što se smestite za dnevne izlete i slično

  • obzirom da su vaše stvari uglavnom na vašim leđima, manja je šansa da dođe do krađe

  • Ruksaci su obično lakši od kofera. Bez obzira za koji model kofera se odlučite, svaki kofer, pa čak i onaj najmanjih dimenzija teži je od ruksaka. Npr, koferi za ručni prtljag uglavnom teže oko 2kg, što vam u slučaju da idete avionom ostavlja između 6 i 8 kg za vaše dragocenosti. Većina ruksaka ne teži više od jednog kilograma, što vam ostavlja mnogo više mesta za stvari u istoj situaciji. 

  • Ne morate da brinete da ćete nekoga zakačiti. Još jedan plus za ruksake u odnosu na kofere jeste da, ako se nalazite u skučenom prostoru sa puno ljudi (što je čest slučaj na stanicama, aerodromima i u samim avionima), sa rančevima nećete imati brigu da li ćete zakačiti nečije stopalo kao što može da bude slučaj kada vučete kofer ili da ćete nesvjesno nekoga zakačiti kada podižete kofer prilikom ulaska u autobus ,na primer. 


Mane velikih sportkih ruksaka

  • ukoliko se pretrpaju stvarima, veliki sportski ruksaci mogu da predstavljaju teret za osobu koja ih nosi. Rješenje je pametno pakovanje i odabir anatomskih sportskih ruksaka u kojima se teret bolje rasporedi.

  • bez obzira na broj pregrada i na vašu tehniku pakovanja, sportski ruksaci nikada ne mogu biti toliko zgodni za organizaciju kao koferi. 


Pred odabir ruksaka za put: 

Pri odabiru ruksaka jako je bitno da obratite pažnju na udobnost. Naramenice bi trebalo da budu široke, postavljene i podesive, a idealno je ako je ruksak ergonomski i ako ima dodatne kaiševe koji će omogućiti optimalno raspoređivanje tereta. Materijal mora biti kvalitetan i poželjno je da bude vodonepropusan (ukoliko nije, razmislite o nabavci posebne kabanice za ruksak). Dobro je da ruksak ima više pregrada i dodatne džepove za bolju organizaciju. 

Pulse sportski ruksaci zadovoljavaju sve navedene karakteristike. Pri izradi ruksaka uvek posebnu pažnju posvećujemo tome da oni budu i funkcionalni i udobni. U našoj ponudi možete da pronađete ruksake koji su: ergonomski, vodonepropusnii, ruksake koji posjeduju dodatne pregrade za organizaciju, pregrade za laptop i dodatke za multimediju, pametne ruksake i slično. U nastavku izdvajamo nekoliko modela koji vam mogu dobro poslužiti za put: 

 

 

Ranac Pulse Sport Black Blue

Dimenzije: 49 x 38 x 23cm

Dodaci: Dvije glavne pregrade + odjeljak za cipele + 2 bočne pregrade, džep za naočare, telefon i druge osjetljive stvari

 

Ranac Pulse Scate Olive

Dimenzije: 48 x 36 x 23cm

Dodaci: dijve glavne pregrade + jedna prednja i 2 bočne, dodatak za laptop do 15,4 inča. Podesive naramenice, držač za skejt i druge slične dodatke, organizer za telefon, ključeve i slično.

 

 

 

Ranac Pulse Cover

Dodaci: Dijve pregrade (prednji džep sa organizerom za ključeve i sitnice i velika pregrada), odeljak za telefon i muzički player, izdvojeni dodatak za laptop, mali prednji džep i dva džepa sa strane.

 

Ranac Pulse “MVP” Black Storm

Dimenzije: 48 x 35 x 20cm

Dodaci: 3 glavne pregrade + odeljak za telefon i osjetljive stvari, dodatak za laptop 15,4 inča

 

Zaključak: svako putovanje je specifično. ne postoji univerzalan prljag koji će vam poslužiti za sve prilike. U nekim situacijama, jedan kofer će odlično poslužiti. U nekim će to biti jedan srednji ili veći ruksak. A nekada će vam biti potrebna kombinacija ova dva. 

Nadamo se da smo ovim tekstovima uspijeli da vam pomognemo da shvatite na koji način bi trebalo da razmišljate o opcijama za prtljag pred svaki put.