Uvođenje djeteta u svijet obrazovanja predstavlja jedan od najvažnijih koraka u njegovom razvoju. 

Nije riječ samo o formalnom obrazovanju; to je vrijeme kada se temelji djetetove sposobnosti za cjeloživotno učenje postavljaju, kada se oblikuju njegove socijalne vještine, a samopouzdanje gradi na najautentičnijim osnovama.

U današnjem modernom društvu, obrazovni sistem postao je dinamičan i sveobuhvatan, pružajući različite mogućnosti i pristupe obrazovanju. 

Bez obzira na to da li vaše dijete pohađa privatnu ili državnu ustanovu, ili čak predškolski program unutar osnovne škole u koju će kasnije biti upisano, važno je shvatiti da je pripremni program za predškolce neizostavna etapa. 

Ovaj program je osmišljen i propisan s namjerom da se djeca na ispravan način uvedu u formalni obrazovni sistem.


Šta obuhvata predškolska priprema?

Priprema djeteta za školu nije samo stvar akademskih vještina; ona je mnogo više od toga. Dijete se ne uči samo brojkama, slovima i osnovnim informacijama. Uči se kako biti dio zajednice, kako slušati i biti slušan, kako komunicirati s vršnjacima i autoritetima, poput nastavnika.

Posljednjih godina, obrazovni stručnjaci i pedagozi prepoznali su značaj cjelokupnog razvoja djeteta. Zbog toga današnji programi obuhvataju razvoj koncentracije, fine motorike, ali i ključnih socijalnih vještina poput adaptacije na novu sredinu, kolektivnog funkcioniranja i razvijanja društvenih veza.

U svjetlu svih promjena koje su se dogodile u predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju, prirodno je da roditelji imaju mnogo pitanja i nedoumica. Kroz ovaj tekst želimo vas informirati, razjasniti neke od tih dilema i pružiti savjete koji će olakšati ovaj proces tranzicije za vas i vaše dijete.

Jedno od često postavljanih pitanja je da li dijete treba znati čitati i pisati prije polaska u školu. U suvremenom društvu, gdje su informacije svuda oko nas i gdje djeca imaju pristup različitim medijima, postoji percepcija da dijete mora ranije steći određene vještine. Međutim, važno je shvatiti da svako dijete ima svoj ritam učenja.


Da li predškolci moraju znati čitati i pisati?

Novi obrazovni pristupi stavljanju veći naglasak na razumijevanje koncepta nego na čisto mehaničko učenje. Iako je prepoznavanje slova važan korak, čitanje i pisanje su vještine koje se razvijaju tokom vremena i koje će biti detaljno obrađene tokom prvih godina osnovnog obrazovanja.

Društvo se neprestano mijenja, i s njim se mijenjaju i obrazovni standardi. U prošlosti, djeca su možda bila ohrabrivana da ranije čitaju i pišu. Danas, pedagozi prepoznaju važnost razvoja djetetovih socijalnih, emocionalnih i kognitivnih vještina prije nego što se fokusiraju na striktne akademske sposobnosti.

Koncept "spremnosti za školu" je evoluirao. U prošlosti, mnogi su vjerovali da je dijete spremno za školu kada može prepoznati slova i brojeve. Danas, međutim, stručnjaci prepoznaju da "spremnost za školu" obuhvata mnogo širu paletu vještina. To uključuje sposobnost djeteta da funkcioniše u grupi, da sluša instrukcije, da razvija znatiželju i entuzijazam prema učenju, kao i sposobnost za samostalno razmišljanje i rješavanje problema.


Fokus i društveno uklapanje kod predškolaca

Predškolsko razdoblje je neophodno za sve mališane, naročito iz sljedećeg razloga: djeca koja nisu prethodno bila u vrtiću trebaju tokom predškolskog razdoblja stjecati vještine kako bi se uspješno integrirala u kolektiv. Društvene sposobnosti koje bi djeca trebala savladati u predškolskom obuhvaćaju: sposobnost interakcije, neslaganja, pomirenja te otvorene komunikacije s drugima.

Uz razvijanje društvenih sposobnosti, kako bi se djeca pripremila za školske časove trajanja 45 minuta, ključna je razvijanje njihove sposobnosti koncentracije. Vaše odgajateljice će se pobrinuti da djeca svakodnevno imaju barem jedan zadatak koji će ih zaokupiti između 20 i 30 minuta, čime će podsticati njihovu koncentraciju. To su uglavnom kreativne aktivnosti, ali i one koje potiču razvoj grafomotoričkih vještina, poput crtanja linija.

Stoga je važno da djeca postepeno usvajaju produženu koncentraciju. Na vama je da osigurate da vaše dijete u predškolsku ustanovu dolazi siti i odmorno, kako bi moglo uspješno svladati sve predviđene aktivnosti. Također je važno usko surađivati s odgajateljima kako biste zajedno postigli najbolje moguće rezultate za vaše dijete.

Međutim, boravak i aktivnosti tijekom predškolskog programa nisu jedini faktori pripreme za školu; vrijeme provedeno kod kuće jednako je bitno. Kao roditelj, mnogo možete učiniti kako biste pomogli svom djetetu. Evo nekoliko prijedloga:


Aktivnosti koje se preporučuju 

Kod kuće, često čitajte s djetetom, igrajte se, kuhajte i čistite zajedno, te radite zajedničke kreativne projekte koji će vas oboje zabaviti, a ujedno i pripremiti dijete za školske obaveze.


Nekoliko svakodnevnih aktivnosti koje svaki predškolac treba prakticirati uključuje:

Slobodno i vođeno kretanje: Trčanje, skakanje, penjanje i održavanje ravnoteže su ključni. Preporučuje se boravak na otvorenom, dok vođene aktivnosti uključuju vježbe pod vašim vodstvom ili stručnjaka.

Muzičke i ritmičke aktivnosti: Djeca trebaju vježbati recitacije, pjevanje, sviranje instrumenata i ples. Kroz ove aktivnosti ne razvijaju se samo vokabular i pamćenje, već i koncentracija, ritam i druge vještine.

Kreativne aktivnosti: Neka vaše dijete crta, boji ili oblikuje. U našoj online prodavnici možete pronaći pribor koji će potaknuti kreativnost vašeg djeteta.

Igre s pravilima: Igre koje zahtijevaju koncentraciju i strategiju, kao što su šah ili memorija, važne su za razvoj logičkog razmišljanja i fokusa kod djece.


Podeli sa prijateljima: