Da bi vaše dijete pravilno raslo i razvijalo se tijekom predškolskih godina, bitno je vježbati razne vještine koje unaprjeđuju motoriku. Mnoga istraživanja su pokazala da vježbe motorike pomažu u jačanju mišića ruke, što utječe na to kako će dijete držati olovku i pisati.

Stručnjaci su dokazali još jedan bitan aspekt. Istraživanjima su došli do zaključka da je nivo dječijeg intelekta u korelaciji s nivoom razvijenosti sitne motorike prstiju. To u praksi znači što su prsti djeteta aktivniji, bolje će govoriti i brže razvijati svoje emocionalne i intelektualne sposobnosti.


Motorika: objašnjenje

Kod dječjeg razvoja, motorika se usvaja kroz vježbe za sitnu i grubu motoriku. Gruba motorika uključuje velike mišićne skupine i omogućuje kretanje cijelog tijela. Primjeri za to su bebine prve radnje, poput ustajanja uz krevetić ili pomicanja glave.

Kako dijete raste, razvija se i sitna motorika koja je vezana za koordinaciju. Ona obuhvata radnje koje izvode male mišićne grupe, važne za pisanje. Dijete počinje razvijati motoričke sposobnosti od prvog dana, kroz različite svakodnevne aktivnosti. No, ponekad će biti potrebno dodatno poticati dijete kako bi postiglo svoje razvojne ciljeve.

Motoričke sposobnosti su također povezane s vožnjom bicikla, rolera, klizanja. Stoga je važno poticati dijete kroz različite vježbe kako bi brže usvojilo nove i složenije vještine.


Gruba motorika

Gruba motorika je prva koja se razvija kod djece. Povezana je s većim pokretima, kao što su pokreti glavom, sjedenje, podizanje. Savjet Svjetske zdravstvene organizacije je da dijete dnevno provede barem sat vremena u različitim fizičkim aktivnostima. Važno je poticati i lijevu i desnu stranu tijela, kao i gornje i donje ekstremitete.


Sitna motorika

Sitna motorika se razvija nakon osnovne grube motorike. Djeca u predškolskoj dobi provode mnogo vremena s odgajateljima radeći vježbe koje potiču razvoj sitne motorike. Uz vježbe u vrtiću, bitno je da dijete nastavi s vježbama i kod kuće kako bi bilo spremno za školu.


Kako vježbati sitnu motoriku kod djeteta

Dok dijete vježba u vrtiću, korisno je poticati ga i kod kuće kroz igru. Za to možete koristiti razne pomagala poput olovaka, makaza, plastelina i slično.

Kreativne vježbe 

Jedna od vježbi uključuje crtanje na kolaž papiru, dok je druga povezivanje isečenih slova s pojmovima na papiru. Također, postoji vježba s plastelinom gdje dijete pravi različite oblike.


Vježbe za držanje olovke

Da bi dijete pravilno držalo olovku i lijepo pisalo, važno je jačati mišiće ruke. Nekoliko vježbi, poput stiskanja loptice ili igre sa štipaljkama, može pomoći u tome.

Ove vježbe su korisne za vaše dijete kako bi lako usvojilo zadatke koji ga čekaju u školi. Osim toga, omogućit će vam da provodite kvalitetno vrijeme zajedno, potičući njegov razvoj.


Zašto je razvoj fine motorike važan?

Priprema za školu: Precizni pokreti prstiju su ključni za pisanje, crtanje i druge školske aktivnosti. Djeca koja imaju razvijenu finu motoriku lakše savladavaju ove zadatke.

Samostalnost: Dobra fina motorika pomaže djeci da obavljaju svakodnevne zadatke poput oblačenja, jela i pranja ruku.


Samopouzdanje: Kada dijete može samostalno izvesti određene zadatke, to pozitivno utiče na njegovo samopouzdanje i nezavisnost.


Savjeti za roditelje: kako podsticati razvoj fine motorike?

Igre sa sitnim predmetima: Pomoću perlica, graška ili tjestenine, djetetu možete omogućiti da pravi različite oblike i nizove, što potiče preciznost u pokretima.

Crtanje i bojenje: Pružite djetetu bojice, flomastere i papir. Pomaže razvoju koordinacije oka i ruke.

Modeliranje: Masa za modeliranje je odlična za jačanje mišića šake. Djeca mogu praviti različite oblike i figure, što potiče kreativnost i razvoj fine motorike.

Vežbe sa štipaljkama: Štipaljke mogu biti korisne za razvoj preciznih pokreta. Djeca mogu koristiti štipaljke za kačenje slika ili slova.

Slaganje blokova: Gradnja tornjeva ili mostova pomoću blokova razvija koordinaciju i preciznost.

Igranje sa pincetom: Prebacivanje sitnih predmeta iz jedne posude u drugu pomoću pincete je izazovno, ali i veoma korisno za razvoj fine motorike.

Igranje Šaha: Šah je izvanredna igra za razvoj koncentracije i strateškog razmišljanja, ali također pomaže u razvoju fine motorike. Pomjeranje figura zahtijeva precizne pokrete i pažnju na detalje.

Igranje sa kolaž papirom: Pravljenje kolaža potiče djecu da koriste škare za rezanje i ljepilo za lijepljenje, što razvija koordinaciju ruke i oka. Također, kombinovanje različitih materijala i oblika pomaže u poticanju kreativnosti i preciznosti.


Zaključak

Razvoj fine motorike kod djece predškolskog uzrasta igra ključnu ulogu u njihovoj pripremi za školovanje i svakodnevne životne aktivnosti. Ova sposobnost omogućava djeci da izvode precizne pokrete rukama i prstima, što je neophodno za pisanje, crtanje, vezivanje pertli i mnoge druge važne aktivnosti.

Razvoj fine motorike je esencijalni dio djetetovog rasta i razvoja. Roditelji igraju ključnu ulogu u poticanju ovih vještina kroz svakodnevne aktivnosti i igre. Investiranje vremena u ovu oblast ne samo da pomaže djetetu da se pripremi za školu, već i pridonosi njegovoj globalnoj nezavisnosti i samopouzdanju.