Svako putovanje avionom podrazumeva i čekiranje prtljaga na samom aerodromu. Dok je ranije bilo neophodno za ovu namjenu izdvojiti nešto vremena (20tak minuta), danas se (u zavisnosti od avioprevoznika sa kojim putujete) može desiti da za čekiranje morate da izdvojite dodatan novac. Oni koji se ne informišu detaljno oko trenutnih pravila za prtljag kod svakog prevoznika, mogu da iskuse ovu neprijatnost. 

Dodatan novac za prtljag uglavnom se izdvaja kod low cost avioprevoznika. Dok je niska cijena avio karti ono što privlači putnike, niko ne obraća pažnju na dodatne troškove koji nisu uključeni u osnovnu cijenu. Pa tako, za dodatni prtljag tarifa može biti oko 20tak eura što nije mali iznos na cijenu jedne karte. Ipak, nije sve u novcu, tu je i sama neprijatnost koju niko ne želi da ima kada kreće na put, kao i pitanje praktičnosti. 


Razlozi da se putuje samo sa koferom za ručni prtljag

Odluka da se putuje i spakuje u samo jedan kofer može biti veoma pametna, a naročito ako je taj jedan kofer upravo kofer za ručni prtljag. Mnogima će se učiniti da je ovakav način pakovanja zapravo previše komplikovan, ali činjenica je da jeste moguće da se spakuje u samo jedan manji kofer i kada se to jednom savlada, pitaćete se kako ranije niste putovali na taj način. 

Uz samo jedan kofer za ručni prtljag, nećete imati dodatnih troškova i izgubljenog vremena koje se provodi na aerodromu u slučaju da imate predani prtljag. Neće biti dodatnog stresa u slučaju da predani prtljag kasni ili da je došlo do mješanja prtljaga. Nakon izlaska iz aviona obično slijedi stajanje u redu i čekanje predanog prtljaga, a kada putujete sa jednim koferom, možete odmah da zaobiđete tu gužvu. Jednostavno, bićete rasterećeniji i mnogo mobilniji. Putovanje sa manje prtljaga i minimalističkim pakovanjem zapravo čini sve mnogo jednostavnijim. Ali, odakle početi? 


Odabir odgovarajućeg kofera 

Kada jednom odlučite da ćete putovati samo sa ručnim prtljagom, veoma je važno da kofer koji odaberete bude kvalitetan i da ima određene funkcionalnosti. Kada birate kofer za ručni prtljag, trebalo bi da vodite računa o sledećem: 

  1. Prva i veoma bitna stvar jesu dimenzije. Iako dimenzije koje su propisane za ručni prtljag mogu da variraju od jednog avioprevoznika do drugog, postoji neki okvir koji prolazi kod svih kompanija. Taj okvir je  40x20x55 santimetara (š-d-v-). Dimenzije kofera koji odaberete mogu biti manje u odnosu na navedene, ali gledajte da ne budu veće od njih. 

  2. težina. Druga bitna stvar jeste dozvoljena težina ručnog prtljaga. Ovo je takođe uslov koji može da varira od jedne avikompanije do druge. Obično se dozvoljena maksimalna težina kreće od 8 do 15 kg što znači da nećete pogrešiti ukoliko težina kofera koji je spakovan ne bude veća od 8kg. Zbog toga, dobro je odabrati onaj kofer koji u startu ima manju težinu, a da je opet njegov kvalitet neupitan.

  3. Tek nakon što ste sigurni da vaš odabrani prtljag ima odgovarajuće dimenzije, da je kvalitetan i da nije puno težak, tek onda možete da se bavite drugim detaljima poput funkcionalnosti, dodatnih pregrada i estetike. Dobra osobina kada imate samo jedan kofer i kada želite da vam mobilnost bude na prvom mestu jeste otpornost na različite vremenske uslove. Obratite pažnju na materijal kofera i provjerite da li je isti vodootporan. U suprotnom, jedna kiša ili nevrijeme moglo bi da vas nateraju da usporite sa putom i da se zadržite u zatvorenom prostoru duže nego što ste to planirali. 

  4. Kada birate prtljag i kada razmišljate o svemu što bi trebalo da spakujete, još jedna bitna informacija jeste šta još smete sa sobom uneti u avion. Često je dozvoljeno da sa sobom možete ponijeti još jednu jaknu, tašnu i eventualno ranac ili torbu za multimediju. Imajte u vidu i ove detalje jer one mogu umnogome da vam olakšaju pakovanje i da taj kofer koji vam se čini premalim, učine dosta prostranijim (zamislite samo koliko prostora štedite ukoliko jaknu i laptop možete nositi odvojeno). 


#Pulse koferi za ručni prtljag

Pri izradi serije kofera koje u našem asortimanu možete pronaći u tri veličine (mali - za ručni prtljag; srednji i veliki koferi), imali smo na umu sve što je potrebno jednom putniku, a naročito kada putuje avionom. 

Mali koferi iz naše ponude dizajnirani su tako da se uklapaju u standarde koje bi trebalo da zadovolje koferi za ručni prtljag kod većine autoprevoznika. Osim što se uklapaju u propisane dimenzije, njihova inicijalna težina je jako mala, zahvaljujući materijalu koji se koristi. U pitanju je stoprocentni polikarbonat. Ovaj materijal osigurava malu težinu, ali isto i čini kofer vodoootpornim (otpornim na različite vremenske prilike). Takođe, ovaj materijal je jako otporan na oštećenja što znači da ne morate previše da brinete da li će se tokom transporta oštetiti i da li će vam dugo trajati. 

Takođe, Pulse koferi poseduju takozvani TSA lock sistem koji vam pruža maksimalnu zaštitu od krađe, a koji se opet jednostavno može otvoriti kod carine prilikom provere prtljaga. Šifra se jednostavno postavlja i može se isto tako jednostavno i promijeniti u slučaju da je zaboravite. 

Pulse koferi za avion dolaze u nekoliko boja (zeleni, sivi, ljubičasti, plavi, žuti i crveni) i jednostavno se vuku jer imaju četiri točkića koji su postavljeni silikonom i pričvršćeni za ram kofera. 


Savjeti za pakovanje

 Dakle, već smo napomenuli kako jeste moguće spakovati sve što vam je potrebno za jedan poslovan put ili put radi odmora i rekreacije u jedan manji kofer. Prepakivanje je jedan od najčešćih problema kada je u pitanju pakovanje kofera, bilo da li je razlog pakovanje u minut pred polazak na put ili iz straha da nešto ne zafali. Kada idete sa manjim koferom, prepakivanje je nemoguće, a jedino što je potrebno jeste da pažljivo razmotrite sve detalje i da se pakujete na pametan način. 

Više o pametnom pakovanju pisaćemo u narednom blogu. Do tada, nadamo se da smo uspjeli da vas uvjerimo da jeste moguće i da može biti praktičnije da putujete samo sa koferom za ručni prtljag. 

Ukoliko vam pak ova opcija nije privlačna i želite da razmislite i o komfornijoj varijanti, kompletnu ponudu Pulse kofera za putovanja možete pogledati na ovom linku.