Krajem školske kalendarske godine, u većini školskih ustanova odvijaju se đački izleti i ekskurzije. Izleti i ekskurzije su važan dio vanškolskih aktivnosti jer sa jedne strane pružaju mogućnost djeci da se dodatno edukuju i da razviju stav prema kulturnim, istorijskim, prirodnim i nacionalnim vrednostima, ali i mogućnost da se dodatno druže i upoznaju sa svojim vršnjacima u jednom drugačijem okruženju. Dok je kod većine djece najizraženije uzbuđenje pred izlete i ekskurzije, roditelji su uglavnom zabrinuti kako će se njihovo dijete snaći na ekskurziji: da li će da brine o stvarima, da li će se obući adekvatno vremenskim prilikama, itd. 

Iz tog razloga, važno je djecu pripremiti i obezbediti im odgovarajuću opremu. U nastavku teksta možete pronaći nekoliko savjeta koji se tiču pametnog pakovanja djeteta za put. 


Za kraće ture odaberite sportske rančeve

Đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole najčešće imaju ekskurzije u okviru jednodnevnih izleta. Za te prilike najbolji izbor za pakovanje jesu sportski ruksaci. Iako ćete prvo pomisliti na ruksak za školu, ovi ruksaci nisu najbolji izvor jer je potrebno nešto manje i kompaktnije sa čime će dijete lakše baratati tokom cijelog dana. Čak i ako je slučaj da je ruksak koji se trenutno koristi za školu manji, možda je bolje da za ekskurziju odaberete neki drugi jer je velika šansa da će se ruksak tokom izleta oštetiti i/ili isprljati, a sama činjenica da će mu biti potrebno pranje znači da na neposredan način smanjujete njegovu trajnost. 

Ukoliko vas interesuje više detalja o održavanju i pranju ranca, više o tome možete pročitati u ovom tekstu: Pravilno održavanje ruksaka


U šta spakovati stvari za duže ekskurzije? 

U slučaju da vaše dijete ide na rekreativnu nastavu ili na višednevne ekskurzije, biće vam potreban nešto veći prtljag u vidu kofera ili torbe za putovanja. Ali, kako odabrati?


Prednosti torbi za putovanja

Mnogi roditelji biraju torbe za putovanja za ekskurziju i rekreativnu nastavu za svoje dijete jer smatraju da će dijete njome lakše rukovati, kao i da će mu biti lakše da je prenosi sa tačke a na tačku b. Ukoliko se odlučite za ovaj vid prtljaga, onda je važno da odaberete torbu za putovanja koja je izrađenja od kvalitetnih materijala, koja ima dobre ručke, zipove i kaiševe od izdržljivih materijala, jer, sigurni smo da je poslednja stvar koju ne bi voljeli da se desi da, na primjer, djetetu pukne zip tokom zatvaranja ili da se pokida ručka torbe koju treba da uhvati i nosi. A radi najbolje moguće organizacije stvari, poželjno je da torba za putovanja posjeduje i dodatne džepove umesto samo jednog. Ono što mnogi smatraju manom torbi za putovanja jeste način otvaranja koji pruža smanjenu preglednost stvarima koji su u njoj, ali, to se lako da rešiti odabirom modela sa ovalnim i pravougaonim, odnosno širim tipom pregrade koja se otvara. 


Prednosti kofera

Problema sa preglednošću neće biti ukoliko se za pakovanje za višednevne ekskurzije odlučite za kofere. U tom slučaju, obavezno djetetu dajte kofer koji ima i točkiće i provjerite da li mu odgovaraju ručke, tj. da li će dijete moći samostalno da rukuje koferom i da ga vuče. Kada je u pitanju veličina kofera, preveliki koferi nisu poželjni za ekskurzije, dok bi kofer srednje veličine trebalo odlično da posluži. A da se vratimo na ručke: u idealnom slučaju, ručke bi trebalo da budu odgovarajuće i za odraslu osobu i za dijete, dok su idealni točkići oni koji imaju mogućnost rotacije od 360 stepeni. Do sada znate koliko je kvalitet materijala bitan. A kada su u pitanju koferi, taj materijal bi trebalo da bude izdžljiv, ali i lagan i otporan na različite vremenske uslove. Ovde se plastika i polikarbonat izdvajaju kao najzgodniji materijali za kofere, ali mi izdvajamo polikarbonat jer je dugotrajan i izdržljiv. 


Pored glavne torbe, ne zaboravite i ruksak

Kako bi djetetu sve što mu je potrebno tokom izleta uvek bilo pri ruci, biće mu neophodan i jedan manji ili srednji ruksak koji će nositi uvijek sa sobom, u autobusu i dok traju obilasci. U tom ruksaku dijete će moći da nosi novac, vodu, ali i presvlaku za svaki slučaj. Ne zaboravite da u ruksak spakujete i vlažne i obične maramice, kao i sprej za dezinfekciju ruku, a ukoliko pripremate sendviče za put i užinu, bilo bi dobro da za to imate posebnu kutiju unutar ranca kako mirisi hrane ne bi prešli na garderobu. 


Savjeti za pakovanje

Bilo da li se odlučite za rančeve, kofer ili torbu za put, pri pakovanju bi trebalo da se vodite sljedećim principima: na samom dnu se pakuju teže stvari kao i one koje će se rjeđe koristiti (poput duksa i duge trenerke za svaki slučaj tokom toplijih mjeseci). U rezervnim džepovima ili dodatnim torbama ili kesama možete da organizujete stvari: kozmetiku u jednu kesu, peškire u drugu i slično. A kao vjerovatno najvažniju stvar kada je pakovanje dječije torbe za put izdvajamo tu da je neophodno da u pakovanju učestvuju i djeca. Samo na taj način dijete će biti sigurno gde mu je šta, a vi ćete ga uputiti kako i da se spakuje u povratku i kako da vodi računa o svojim stvarima. 


Ne zaboravite da označite sve stvari

Ovo pravilo važi kako za same rančeve i torbe u slučaju da ih djeca pomješaju ili da se zature, ali i za stvari koje su u unutrašnjosti ranca. Ukoliko stvari organizujete po različitim kesama, dobro je da te kese obeležite svaku zasebno za naznakom šta se nalazi u njoj. Na taj način će se dijete lakše snaći i neće morati previše da pretura. 

I na kraju, ne zaboravite, koliko god se dobro pripremili i koliko god da vam je organizacija odlična, djeca su i dalje u fazi učenja i može se desiti da nešto propuste. Nemojte se iznenaditi ukoliko zaborave da izdvoje u zasebnu kesu stvari koje su zaprljane, ako 5 dana provedu u istoj majici ili ako zaborave da bace sendvič iz ranca koji nisu pojeli. Sve je to normalno za taj uzrast. Bitno je samo da se uči i da se dijete vrati zadovoljno sa ekskurzije. 

Podeli sa prijateljima: