Dobro je poznato da je uloga sporta u životu djeteta značajna kako zbog zdravlja, tako i zbog socijaliziacije i edukacije. Pored toga, bavljenjem sportom uljepšava odrastanje i djecu priprema za važne uloge i odgovornosti koje će sticati tokom odrastanja. Takođe sve više istraživanja pokazuje da bavljenje sportom utiče pozitivno na mentalni, fizički i socio-emocionalni razvoj mališana. 

Ukoliko vaše djete uživa u sportskim aktivnostima, provodi vrijeme aktivno i uživa pri svakom odlasku na trening, nastavite da podstičete njegov razvoj i sportski duh. Veliki broj djece nažalost nema razvijene navike kada je bavljenje sportom u pitanju. Često preskaču treninge ili brzo odustanu od istog. 


Zašto je sportska aktivnost važna?

Kako bi vaše djete ili tinejdžer steklo zdrave navike važno je da mu na ličnom primjeru pokažete zašto je važno hraniti se zdravo i u svoj život uvrstiti svakodnevnu fizičku aktivnost. Zbog načina na koji živimo, sve više postajemo svjesni značaja fizičke aktivnosti u svakoj životnoj dobi, a ponajviše u periodu kada tijelo intenzivno raste i razvija se. 


Koji su benefiti bavljenja sportom?

  • Pozitivno utiče na psihu

  • Osnažuje samopouzdanje kod djeteta

  • Održava tjelesnu težinu u zdravom opsegu i razvija fizičku snagu

  • Smanjuje rizik od nastanka različitih bolesti i zdravstvenih problema

  • Utiče na razvoj socijalne inteligencije djeteta

Trenutno se nalazimo u specifičnim okolnostima, većina treninga je odloženo pa samim tim djeca manje vremena provode u sportskim aktivostima. Međutim, uvijek dijete možete motivisati i pokazati mu druge načine kada je bavljenje sportom u pitanju. Raspitajte se u okruženju, sigurno postoje radionice i treninzi koji se odvijaju online ili ukoliko je lijepo vrijeme, napolju. U novonastalim okolnostima, kada djeca više vremena provode u pasivno stanju važno je aktivirati ih i napraviti ravnotežu. Sa svojim mališanom možete zajedno raditi vježbe, jogu ili pilates. Možete osmisliti zajedničku aktivnost u kojoj će učestvovati cijela porodica. Zajedno ćete se zabaviti, družiti i raditi vježbe. 

Vrijeme postaje sve ljepše, djeca će više vremena provoditi napolju igrajući se i smišljajući različite igre i spontano će aktivirati različite mišuće u tijelu. 


Budite uzor svome djetetu kada je zdrav način života u pitanju

Dijete će o zdravom načinu života, ishrani i fizičkoj aktivnosti učiti od vas. Zato je važno da ima uzor u vama. Pokažite mu da zdravi obroci mogu da budu ukusni, da voće ne mora da bude zamjena za čokoladu, ali da je dio svake užine. 

Pokušajte da malim koracima zdrav način života pretvorite u rutinu. Svaki dan odredite vrijeme koje ćete provesti aktivno sa svojim djetetom. Možete izaći u park i dobacivati se sa loptom. Napravite pauzu u toku dana i prošetajte sa djetetom. Takođe, možete napraviti igru dok sređujete kuću i dijete uključiti u tu aktivnost.

Djeca uživaju u zabavi, a vi upravo ove aktvnosti možete učiniti takvim. Prije početka spremanja kuće razgibavajte se uz muziku, organizujte takmičenja u tome ko će prvi očistiti neki dio prostora, obrisati prašinu ili složiti stvari. Vikendom organizujte porodične aktivnosti, igrajte badminton, vrijeme provodite u prirodi šetajući ili planinareći. 

Kako biste se lijepo spakovali i ponijeli sve što vam je potrebno super je da kod sebe imate jedan praktičan sportski ruksak. 


Višenamjenski sportski rančevi 

Dizajn Pulse sport rančeva je kreiran tako da odgovara različitim prilikama te se istovremeno može koristi za sport, rekreaciju, školu i slobodno vrijeme.


Ruksak Pulse Sport može služiti kao ruksak za školu i dodatne aktivnosti. Ovaj ruksak ima posebnu pregradu za laptop ali i poseban odeljak za patike. Zahvaljujući dobroj organizovanosti prostora za pakovanje, ruksak se može koristiti za različite namjene. Pa tako dijete može isti ruksak nositi u školu, na trening ali i na vikend putovanje. Zbog posebne anatomske konstrukcije po kojoj su poznati Pulse torbe i rančevi, dijete neće imati opterećenje na leđima. Teret će biti ravnomjerno raspoređen. ruksak posjeduje i dvije pregrade za vodu koje mogu poslužiti i za sušenje odjeće nakon treninga. 

Ruksak Pulse Climb idealan je za tinejdžere avanturističkog duha. Izgrađen je od vodootpornog materijala. Sa spoljne strane posjeduje poseban držač za štapove i kacigu, te je idealan za planinarenje i različite sportove u prirodi. Može se nositi i u najtežim vremenskim uslovima jer posjeduje fluorescentnu kabanicu koja će omogućiti bolju vidljivost. Pored toga, ovaj ruksak praktičan je i za školu jer ima dosta prostora i sadrži posebnu pregradu za laptop do 17 inch-a.

Pulse Cover ruksak karakterističan je po elegantnom izgledu i funkcionalnom dizajnu. Uglavnom ih srednjoškolci izaberu na prvi pogled. Ruksak je kreiran tako da bude udoban za nošenje i izdržljiv. Sadrži više različitih pregrada koje obezbjeđuju dobru organizaciju. Jedna od pregrada je za laptop do 15 inch-a.  Ovaj ruksak istovremeno se može koristiti za školu, putovanja ali i kao torba za sportske aktivnosti. 

Ruksak Pulse na jedno rame idealan je za stariju djecu koja nose manje stvari u školu. Posebno je popularan kod djevojčica zbog jedinstvenog izgleda. Zbog svog dizajna praktičan je i za druge aktivnosti napolju kada sa sobom ne nosite previše stvari. 


Torbice za fizičko kao zamjena za manji ruksak

Kada vaše dijete nema potrebu da nosi previše stvari, već samo određenu opremu za sportsku aktivnost poput majice, patika ili samo presvlake idealno je da se spakuje u torbicu za fizičko. U Pulse asortimanu izdvajamo torbe za patike  izrađene od najkvalitetnijeg poliestera. Možete izabrati dezen koji prati liniju dizajna rančeva, pa je vrlo lako uklopiti torbicu sa rancem koji vaše dijete ima. 


Sportske torbe - za stariju djecu i odrasle

Sportska torba Pulse praktična je za kraća putovanja, ali i za treninge. Izgrađena je od kvalitetnog nepropustivog materijala. Poseduje 3 pregrade, kaiš za nošenje na ramenu kao i kaiševe za nošenje u ruci. Pregrade su dobro raspoređene i omogućavaju odličnu organizaciju prilikom pakovanja.

Torbice Pulse City i Scate je praktična torba koju tinejdžeri mogu nositi kada idu napolje ili kao dodatnu torbicu u kojoj će nositi neophodne stvari, poput novčanika, ključeva i mobilnog telefona. 

Kao što sm već naveli, sport je značajan saveznik za srećno djetinjstvo. Pored zdravlja, sport će omogućiti djeci da razviju socijalne vještine. Pa tako će djeca na jedan poseban način naučiti da budu strpljiva, odlučna, da dijele stvari i sarađuju sa svojim drugarima iz tima. Takođe, kroz sport dijete će naučiti još jednu važnu stvar, a to je nošenje sa pobjedom i porazom. 

Bitno je naznačiti da dijete kroz sport stiče nove prijatelje, uspostavlja odnose i razvija ih. Vježbanje je takođe i korisno za oslobađanje od napetosti i pomaže onima koji imaju poteškoća sa spavanjem ili lošom koncentracijom.

I za kraj može se pretpostaviti da će aktivna djeca postati i aktivni odrasli, a to je svakako nešto što bi svaki roditelj poželio za svoje dijete, naročito kada uzmemo u obzir sadašnji stil života. 

Mali savjet za roditelje: Kako često zaboravite na sebe, radi smo da vas podsjetimo. Ne zaboravite da i sami budete aktivni. Na taj način pozitivno utičete na sopstveno zdravlje, ali i postajete uzor svojoj djeci. I sami znate da djeca najbolje uče sledeći vaš primjer.   


Podeli sa prijateljima: