Jesen ima dva lica: ono malo nostalgično uz tmurne dane i duge kiše i ono drugo, kada su dani taman dovoljno sunčani i ne previše topli i koji nas pozivaju da što više vremena provedemo napolju, na otvorenom. 

Upravo su takvi dani idealni za kratkotrajne izlete i za što više vremena provedenog u prirodi, a zahvaljujući nesvakidašnjoj atmosferi koje nudi miholjsko ljeto ovi izleti ostaće vama i vašoj djeci dugo među najljepšim uspomenama. 

I zato, nemojte propustiti priliku da bar na kratko pobjegnete od svoje svakodnevnice. Idite u šumu ili na planinarenje. Planinarska društva konstantno prave organizovane ture različitih stepena težine i sigurno ćete u ponudi moći da pronađete onu koja odgovara vama i vašoj porodici. Kako bi vaš izlet bio što je moguće uspiješniji, biće vam potrebno malo dobre volje i malo adekvatne opreme . 


Šta ponijeti na izlet? 

Među najvažnijim stvarima koje morate ponijeti bez obzira da li idete na izlet ili na planinarenje, da li idete samostalno ili sa dijecom su: 

  • adekvatan ruksak

  • adekvatna obuća (sa čvrstim dnom, eventualno i nepromočiva)

  • slojevita garderoba i garderoba za presvlaku

  • hrana 

  • dovoljno vode


Koji ruksaci su dobar izbor za planinarenje i izlete? 

Dakle, ruksak u kome ćete nositi stvari sa sobom jedna je od najvažnijih stavki koje se tiču opreme za planinarenje i izlete. Pitanje koje se postavlja jeste - da li bilo koji ruksak može da posluži?

Kako biste došli do najboljeg odgovora na ovo pitanje, prvo morate da definišate na kakav izlet idete? Da li će to biti izlet koji uključuje kratkotrajnu šetnju, cijelodnevno planinarenje ili pak tura koja traje i više od jednoga dana? 

Ukoliko izaberete idealan ruksak za vaš izlet, nećete ga ni osjetiti. Ukoliko pak odaberete neadekvatan ruksak, sigurno ćete cijelim putem žaliti zbog toga. 

Prije svega, važno je da ruksak bude kvalitetan - jer poslednje što želite jeste da vam isti pukne i da nemate način kako da nosite svoje stvari. Bez obzira na veličinu ruksaka i težinu tereta naramenice tog ruksaka moraju da budu ergonomske - jer i najmanji teret posle dužeg pješačenja može da postane težak na leđima ukoliko ruksak nema široke i postavljene naramenice. Treće i kao nastavak na temu tereta, jeste da ruksak koji odaberete bude anatomski - pored širokih i postavljenih naramenica, anatomska konstrukcija ima još nekoliko karakteristika zbog kojih su navedeni ruksaci znatno udobniji za nošenje bilo kakvog tereta. 


Kada su sportski ruksaci dobar izbor?

Za kraće izlete i šetnje koje nisu previše zahtjevne, odlično će vam poslužiti sportski ruksaci. To mogu da budu i manji ruksaci za planinarenje, a ono što je najvažnije jeste da su udobni i da imaju dodatni kaiš za grudno kopčanje koji će dodatno uticati na raspoređivanje tereta. 


Za izlete sa djecom biće vam potrebno više ruksaka

Kada idete na bilo koji put sa djecom, uvek morate da ponesete više stvari, a situacija nije ništa različita ni kada je u pitanju izlet ili kraće planinarenje. 

Kako bi vam taj dan prošao bez neprijatnih iznenađenja, dobro je da ponesete duplu rezervnu presvlaku i rezervni par obuće. Naravno, dijeca neka ponesu svoje ruksake jer sav taj teret treba rasporediti i dobro je da se dijeca od najranijeg uzrasta uče da pakuju ruksak i vode računa o svojim stvarima. 

Kada je u pitanju samo pakovanje preporučujemo vam da pročitate ovaj tekst: 

Šta ponijeti na planinarenje sa djecom?


Za zahtevnija i višednevna planinarenja preporučujemo ruksake za planinarenje

Ukoliko vam se ideja planinarenja zaista dopada i planirate sve duže i zahtevnije ture, onda je pametno da uložite u profesionalni ruksak za planinarenje. Pri dizajnu planinarskih ruksaka vodi se naročita pažnja da oni budu ne samo zgodni za pakovanje većeg obima stvari, već da omoguće i maksimalnu fleksibilnost planinarima. Pulse ruksaci za planinarenje izrađuju se od najlona sa dodatnim ojačanjama na tačkama gde ruksak trpi najveći teret. Ovi ruksaci su jako izdržljivi, ali i lagani i anatomski i posjeduju otvor gde se može sprovesti cijev za hidrataciju. Pulse ruksaci za planinarenje omogućavaju potpunu fleksibilnost osobi koja ih nosi

Više detalja o planinarskim ruksacima iz naše ponude pročitajte ovdje:


Kako se spakovati? 

Dakle, veoma je važno odabrati adekvatne ruksake, ali je podjednako važno znati i kako spakovati opremu unutar tog ruksaka. Pravilno pakovanje ne samo da će vam omogućiti veću udobnonst pri nošenju ruksaka, već i bolju organizaciju tokom planinarenja. Za ovo prenosimo savete profesionalnih planinara: 

Pravilo broj 1: bez prepakivanja

Nikako, ali nikako nemojte nositi u ruksaku na planinarenje ništa osim onoga što vam je zaista potrebno, jer sve što dodatno otežava ruksak, a nema direktnu korist za planinara je samo jedna velika smetnja. Kako biste bili sigurni da imate sve što vam je potrebno i ništa preko toga, najbolje je da svu opremu koju želite da spakujete stavite na krevet. Postarajte se da je osnovna oprema tu, poput kišne kabanice, vode i osnovne garderobe za slojevito oblačenje i presvlaku. 

Pravilo broj 2: grupisanje stvari i raspodela tereta

Zatim grupišite stvari: odvojite posebno hranu, opremu za kišu, opremu za pauzu i slično. Zatim je potrebno da se stvari grupišu prema težini. Imajte u vidu da teže stvari moraju biti smiještene u dijelu ranca koji je bliže leđima jer će se tako najbolje rasporediti teret. Za dobar raspored tereta važe sledeća pravila::

  • na samom dnu pakuju se krupnije stvari (poput presvlake, kabanice i slično)

  • uz leđni dio idu najteže stvari

  • u džepove staviti stvari koje ćete češće koristiti (poput vode i kompasa)

  • nakon što sve spakujete, provjerite da li je ruksak i dalje pretežak. Ukoliko jeste, vidite da li je moguće da se lišite još nekih stvari ili da im pronađete razumnu alternativu

I da ponovimo, ukoliko planirate zahtevnije ture, veoma je važno da posjedujete ruksak koji će vam biti vijeran pratilac u tome i koji će vam omogućiti potpunu fleksibilnost i udobnost pri nošenju. Pulse planinarski ruksaci pravljeni su upravo za ovu namjenu. Oni dolaze u 4 veličine uz kapacitet između 25 i 80 litara. Leđna konstrukcija posjeduje alu ram sa protokom vazduha i dodatne kopče za maksimalnu kompaktnost. Tu su i dva otvora za bolju organizaciju i dodatna kabanica za ruksak i otvor za hidrataciju kako ne biste morali stalno da zastajkujete kada vam je potrebna voda. 

Jer, kada imate adekvatnu opremu i kada se postarate za sve tehnikalije, možete da se opustite i uživate u svim čarima planinarenja tokom jesenjeg perioda.