Kada je riječ o ruksacima za djecu i njihovoj namjeni mnogi odmah pomisle isključivo na ruksake za školu. Međutim, djeca počinju da koriste ruksake još u vrtićkom dobu i služe im sve do fakulteta, a i kasnije. 

Sa toliko opcija koje postoje na tržištu, čini se da postoje ruksaci gotovo za svaku priliku. Kada su u pitanju djeca, jedna od najvažnijih karakteristika jeste veličina samog ruksaka jer neadekvatna veličina može da utiče na nepravilnu raspoređenost tereta koji se nosi, pa tako i na opterećenje djetetovih leđa, a to je upravo ono što želimo da zaobiđemo. 

Jer, kada se pravilno koriste, ruksaci za djecu su prilično zgodni i mogu u velikoj mjeri da olakšaju svakodnevnicu.

Osim što u njih može stati najviše stvari i što pomažu djeci u organizaciji zahvaljujući brojnim pregradama koje većina ruksaka ima, oni se smatraju najboljom opcijom i najsavršenijim vidom torbe sa djecu upravo zato jer čuvaju leđa dijeteta. 

Čak i kod dugotrajnog nošenja, kod pravilnog izbora ruksaka u skladu sa uzrastom i građom djeteta, težina se ravnomjerno raspodijeli pri čemu ne dolazi do pritiska i opterećenja za kičmu, a obzirom da se mogu koristiti i da postoje opcije za gotovo sve prilike, oni ne samo da se preporučuju od strane pedijatara i fizijatara za djecu, već se smatraju i ultimativnom dječijom torbom. 

U nastavku predstavljamo koje su to prilike i situacije kada dječiji ruksaci mogu biti od koristi. 

Ruksaci koji se mogu koristiti za vrtić, ali i parkić

Prva vrsta ruksaka namenjena najmlađima jesu upravo ruksaci za vrtić. Oni su namenjeni tom uzrastu i u skladu sa potrebama djece vrtićkog uzrasta su i dizajnirani, čak i za djecu koja ga neće koristiti za tu namjenu. 

Oni su odlični za najmlađe iz više razloga:

  • podstiču razvoj samostalnosti kod djece; kada dijete ima svoj ruksak i samostalno nosi svoje stvari, ono se uči odgovornosti i vođenju brige o svojim stvarima. 

  • za presvlaku djeteta i bocu sa vodom; sa djecom tog uzrasta nikada se ne zna kada će im biti potrebno presvlačenje, a vodu uvijek valja imati sa sobom. Odlični su za sve šetnje do i nakon vrtića, naročito ako imate običaj da neko vrijeme provodite i u parkiću. Takođe, ovi ruksaci su zgodni i u situacijama kada dijete ostavljate na čuvanje kod bake i deke ili slično jer u njima će dijete imati ono najneophodnije za taj period koji će provesti sa drugima. 

  • kao podstrek za polazak u vrtić: mnoga dijeca ne vole promjene, a jedna od najvećih kod male djece jeste polazak u vrtić. Brojne su metode kako da se dijete navikne na tu pomisao i da na vrtić gleda sa odobrenjem, a jedna od njih jeste i nabavka ruksaka. Ruksak predstavlja nešto poznato i prijatno što dijete može samo da odabere i da nosi sa sobom, kao i da u njega smjesti svoje lične sitnice koje će mu značiti u toku adaptacije. Ukoliko ima starijeg brata ili sestru, ruksak za vrtić će doprineti da se dijete osjeća “kao veliko”, odnosno kao stariji brat ili sestra koji već ide u školu, pa će htjeti da se ugleda na njega ili nju. 

  • za prve predškolske zadatke: ukoliko dijete preskoči vrtić ili jednostavno nije koristilo ruksak do tada, za predškolsko će mu najvjerovatnije zaista trebati jer djecu u predškolskom čekaju i prve obaveze, a njih prati i nošenje adekvatnog pribora u vidu, sveske, pernice i radnih knjiga. Za to će im biti potreban adekvatan ruksak koji na neki način predstavlja i priliku za adaptaciju djeteta na ono što ga čeka - a to su školske obaveze i svakodnevno nošenje školskog ruksaka od polaska u prvi razred. 

Ruksaci za djecu školskog uzrasta

Kao što smo rekli, kada je reč o ruksacima za djecu prva asocijacija su školski ruksaci. A kada su u pitanju ruksaci za prvake i djecu početnih razreda, ono što bi trebalo da bude asocijacija jesu anatomski školski ruksaci jer oni daju najbolju potporu leđima i optimalnu raspodjelu tereta. Ovo je jako važno iz više razloga: prvo, jer su djeca u tom periodu još uvijek u fazi osjetljivog razvoja, a nepravilna upotreba ili neadekvatan ruksak može da ostavi trajne posljedice i drugi razlog proizilazi iz činjenice da djeca u tom uzrastu nose najviše knjiga, pa su im napunjeni rančevi teži u odnosu na iste kod školaraca starijih razreda. 

Kao spas za veće terete izdvajaju se ruksaci na točkiće, ali i za njih je opet važno da je put do škole prilagođen za vuču ruksaka i da djete ima gdje da odloži ruksak u školi (jer oni mogu biti nešto veći u odnosu na standardne). Takođe, još jedna posebna karakteristika anatomskih ruksaka jesu i naramenice koje su podesive i samim tim rastu zajedno sa djetetom pa se mogu koristiti duži period. 

A nakon što prerastu anatomske, tu su tinejdžerski ruksaci koji su opet prilagođeni tom uzrastu. Nih karakterišu nešto ozbiljnije aplikacije, obavezni odeljci za multimediju i eventualne pregrade za nošenje laptopova. 

Zatim slijede rančevi za srednju školu kod kojih je dominantan neutralan dizajn koji preferiraju djeca tog uzrasta. 

Za sportove i druge aktivnosti

Ruksaci za djecu nisu isključivo vezani za školu i vrtić. Oni se mogu koristiti i za treninge, za nošenje rezervne obuće i odjeće. Ruksaci su mnogo zgodniji za trening od standardnih torbi jer kada se nose na leđima, opterećenje je manje, a naročito su zgodni za sport kada se na trening odlazi pješice, gradskim prevozom ili biciklom. 

Za razliku od torbi koje moraju biti odložene na klupi, ruksaci mogu da se okače ili spakuju u ormarić i na taj način zauzimaju manje prostora. 

Određeni modeli ruksaka iz naše ponude imaju i odvojen odjeljak za obuću koji može da bude veoma koristan jer obuća može nakon treninga neprijatno da miriše, a ovaj odjeljak omogućava da se spriječi širenje tih mirisa. 

Za izlete, vanškolske aktivnosti i slobodno vrijeme

Bilo da li dijete ide na ekskurziju, na rođendan, za piknik u šumi ili ga šaljete da provede vikend kod rođaka, svoje stvari može da spakuje u ruksaku. Oni se preporučuju za ove aktivnosti osim više pomenute bolje raspodjele tereta iz više razloga: manja je šansa da dijete izgubi ruksak; uz više odjeljaka organizacija stvari je lakša; čak i kada ima svoj kofer, dobro je da dijete ima i ruksak za put jer tada njegove bitne stvari uvek mogu da mu budu pri ruci. 

Pronađite ruksake za svaku priliku u Pulsu

U našoj ponudi možete pronaći ruksake za sve navedene prilike: od vrtića i parka,  do ruksaka za srednjoškolce i fakultet. Sve kategorije ruksaka dizajnirane su na način da budu potpuno u skladu sa potrebama određenog uzrasta, kao i trendovima koji su popularni kod tih uzrasta, tako da možete biti sigurni da, osim što ćete pronaći ruksak koji će djetetu biti koristan, taj isti ruksak može i da mu se dopada svojim izgledom zbog čega će djete radije da ga nosi. 

U ovom tekstu naveli smo vam samo neke od kategorija, a preporučujemo vam da pogledate kompletnu ponudu ruksaka za djecu i tinedžere i da pronađete modele koji će najbolje odgovarati vašem djetetu.


Podeli sa prijateljima: