Nedekvatni rančevi, a pod neadekvatnim najprije mislimo na veličinu samog ranca mogu da budu uzrok nizu zdravstvenih problema kao što su loša postura tijela, problemi sa kičmom, bolovi u vratu i ramenima, povrjede koljena, trnjenje u rukama usled loše cirkulacije i sličnih. 

Kako bi sačuvali svoju djecu od navedenih i sličnih tegoba, važno je da prije nabavke istog imate u vidu sve važne katakteristike koji bi jedan dobar dječiji ranac morao da zadovolji. Evo i koje su to karakteristike: 

Podesive naramenice

Kao što smo naveli na samom početku teksta, prvi uslov da bi ranac bio pogodan za dijete jeste veličina u skladu sa uzrastom i građom djeteta. Petogodišnjak i jedanaestogodišnjak nikako ne mogu nositi ranac iste veličine, dok osmogodišnjak i desetogodišnjak mogu, ali uz jedan preduslov - da ranac koji je u pitanju ima mogućnost podešavanja veličine, odnosno naramenica. Ova karakteristika je jako važna kako bi ranac mogao da raste zajedno sa djetetom, ali i da se pravilno podesi tako da je potpuno u skladu sa njegovim tijelom. 

Idealno je kada ranac naliježe između baze vrata i donjeg dijela leđa djeteta. Pri tome, neophodno je da se naramenice zategnu tako da se dno ranca ne naslanja na leđa vašeg djeteta jer to nije pravilno. 


Široke i postavljene naramenice

Naramenice bi trebalo da su široke i postavljene, kao i da se udobno naslanjaju na ramena djeteta. Zahvaljujući ovakvim naramenicama djetetu će ne samo biti udobnije, već će teret biti bolje raspoređen i maksimalno će se ublažiti pritisak na kičmu. 

Zato obavezno pri odabiru prednost dajte dječijim rančevima koji imaju ovaj tip ojačanja. Pri tome, dobro je da postoje i dodatni kaiševi na bočnom i grudnom djelu koji će dodatno pomoći optimalnoj raspodjeli tereta. 


Dječiji ranac ne smije biti pretežak

Brojna istraživanja na temu dječijih rančeva i opterećenja za leđa pokazala su da ukoliko su rančevi teži od 10-15%u odnosu na tjelesnu težinu djeteta, onda njihovo svakodnevno nošenje, bez obzira na karakteristike samog ranca može da negativno utiče na posturu kod djeteta i u krajnjoj instanci da naškodi njegovom zdravlju. 

Zbog toga je važno da u samom startu sam ranac ne bude težak, ali i da, kada je napunjen stvarima ukupna težina ne prelazi navedenih 10-15%. 

Ovaj zadatak nije lako ispuniti imajući u vidu koliko je teška torba đaka prvaka i koliko obaveznih knjiga i pribora se mora nositi svakodnevno. Zbog toga gledajte da u startu odaberete ranac koji nije pretežak, ali da je ipak anatomski. Anatomski rančevi jesu za nijansu teži od običnih, ali su veoma važni za pravilnu raspodjelu težine što je podjednako važan faktor koji ne bi trebalo da ide na uštrb samoj težini ranca. 

Drugo rješenje za preteške dječije rančeve može biti i da odabir rančeva na točkiće

Ukoliko želite opciju koja nudi najbolje od oba navedena tipa rančeva, predlažemo vam da se odlučite za posebna kolica za nošenje koja se uklapaju sa određenim modelima anatomskih rančeva koje imamo u ponudi. Na taj način, možete po potrebi da koristite mehanizam i da dijete gura ranac na točkićima kada vam je to potrebno, a kada želite, možete jednostavno da odvojite ranac od mehanizma i dječiji ranac može se kasnije nositi na leđima. Ova serija je nastala upravo zahvaljujući ideji da ponudimo najbolju moguću opciju za sve one koji žele da iskoriste najzgodnije karakteristike od obe vrste dječijih rančeva za školu iz nape ponude. 


Kako biti siguran da je ranac odgovarajući?

Ukoliko je djetetu nezgodno da samo stavi ranac na leđa; ukoliko se prilikom hodanja savija ka naprijed; ukoliko djete prijavi bol u ramenima ili trenjenje u rukama; ukoliko mu se ocrtavaju linije od naramenica - sve su to znaci da ranac koji nosi nije adekvatan za djete ili da je pak teret koji nosi previše težak. 

Ukoliko je do ranca, ako ste vodili računa prilikom kupovine da ranac bude odgovarajući, može se desiti da je djete malo poraslo od tada i da mu je potrebno samo podešavanje naramenica. Ukoliko i to ne urodi plodom, možda je vrijeme za nabavku novog, većeg ranca. Kada je u pitanju opterećenje, obavezno koristite i mogućnost da se nešto od pribora ostavi i u školi ukoliko ista postoji. Čak i škole koje nemaju ormariće, nude mogućnost da se ostavi makar pribor za likovno ili oprema za fizičko. 

Savjeti za pravilno pakovanje ranca

Kako biste bili sigurni da je ranac pravilno spakovan i da će teret biti dobro raspoređen, vodite se sledećim smjernicama: 

  • Stavite najteže predmete najbliže leđima djeteta (zadnji dio torbe).

  • Rasporedite knjige i ostali pribor tako da ne klize u rancu.

  • Provjerite šta vaše djete nosi u školu i šta nosi kući. Uvjerite se da ne nosi ništa što mu nije neophodno. 

  • Teže stvari, poput prepunjene pernice nemojte nikako stavljati pri vrhu ranca, nego pri dnu jer će se tako takođe postići nešto manje opterećenje. Na ovaj način, sam ranac će biti kompaktniji, a djete će imati optimalnu ravnotežu dok bude nosilo ranac. 

  • Ukoliko je ranac pretežak ili prepunjen, vaše djete može nešto da nosi i u ruci ili dodatnoj torbi, poput torbe za patike. 

  • Podesite naramenice tako da ranac dobro prijanja na leđima djeteta. U suprotnom, ranac će dete vući unazad zbog čega će se povijati i naprezati mišiće. 

  • Uverite se da djete koristi dodatni pojas oko struka ukoliko ga ranac ima. Ovo pomaže da se težina pakovanja još ravnomernije rasporedi.

  • Donji dio pakovanja treba da leži u krivini donjeg dijela leđa. 

  • Izmjerite ranac vašeg djeteta i uvjerite se da ne teži više od 10 procenata u odnosu na njegovu  tjelesnu težinu. 


#pulsepreporučuje

U ovom tekstu naveli smo osnovne napomene koje se tiču odabira odgovarajućeg dječijeg ranca za dijete. Međutim, važno je da znate da postoji još puno karakteristika koje mogu imati rančevi koji će biti idealni za taj uzrast. Neke od njih mogu biti: vodoodbojnost, posebni dodaci i pregrade za multimediju, reflektujući materijal za veću bezbjednost u saobraćaju. Ipak, za osnovno i nošenje koje je pogodno za leđa vašega djeteta, najvažnije je ispratiti pravila o veličini i kompaktnosti ranca, načinju pakovanja i nošenja. 

U našem asortimanu možete pronaći dječije rančeve za sve uzrasti djece - od vrtićkog do tinejdžerkog doba, ali i za srednjoškolce i vašu odraslu djecu. U ponudi su specijalizovani anatomski rančevi, rančevi za vrtić i predškolsko, rančevi za stariju djecu i tinejdžere, sportski diječiji rančevi, ali i torbice za dječake i djevojčice. 

Veliku pažnju posvećujemo funkcionalnosti rančeva i biramo samo najkvalitetnije materijale koji osiguravaju dugotrajnost i izdržljivost koja je naročlito potrebna kada su u pitanju dječiji rančevi. 

Pogledajte kompletnu ponudu i sigurni smo da ćete pronaći nešto što će odgovarati i vašim potrebama za funkcionalnošću ranca i potrebi vašega djeteta za određenom estetikom. Ne zaboravite da pomognete djetetu da pravilno podesi naramenice i pakuje stvari u ranac i možemo da garantujemo da ste odabrali najbolju i najzdraviju moguću opciju torbe za vaše djete, za školsko, ali i slobodno vrijeme. 


Podeli sa prijateljima: