Proljeće je poseban period u godini, kako zbog dolaska lijepog vremena, tako i zbog praznika koje donosi. Oni najmlađi, najviše se raduju dolaskom uskršnjih praznika i prilike da se kreativno izraze kroz dekorisanje uskršnjih jaja. Uskršnje zeke i pilići, čokoladice, vještačko sijeno, cvjetići, šljokice, markeri za dekoraciju, naljepnice, samo su neki od materijala koje djeca sa svojim roditeljima koriste za ukrašavanje uskršnjih jaja. Uz kreativne ideje i malo volje napravićete odličnu zabavu za cijelu porodicu. 

Ukoliko vam pak ideja ponestaje, u ovom tekstu potrudićemo se da vam razbudimo maštu kroz prijedloge za dekoraciju uskršnjih jaja. Navešćemo ideje koje su pogodne za sve, kako bi i djeca mlađeg uzrasta mogla da iskažu svoju kreativnost. Pored ideja za dekoraciju, predložićemo vam i alternativna rješenja koja u svom sastavu nemaju hemiju. 

 

Prirodne varijante za farbanje jaja

Složićete se da svaka mama vodi računa o ishrani i namirnicama koje daje svome djetetu. Uvijek je važno da hrana bude zdrava i da ne bude u kontaktu ni sa čim što ima toksične sastojke. Upravo iz ovih razloga sve više ljudi se opredjeljuje za organske i eko proizvode. Kada je reč o farbama za jaja, sve više je onih koji se odlučuju za zdravije varijante. Pa tako, mnogi jaja farbaju po recepturi naših baka, lukovinom. Lukovina daje veoma lijepu crvenkastobraon boju. Ukoliko biste željeli da jaje budę žuto, u vodu možete dodati kurkumu, dok za jarku crvenu možete koristiti začinsku papriku. 

Ukoliko vam bojenje nije dovoljno i želite da uskršnje jaje učinite upečatljivijim, možete koristiti sljedeće materijale: vosak, stikere, cirkone, kolaž papir ali i markere. Prilikom izbora flomastera i markera potrebno je da obratite pažnju na specifikaciju. Provjerite koja je baza markera. Ukoliko želite da odaberete markere čija je baza voda i koji su potpuno bezbjedni za dekoraciju uskršnjih jaja, naša je preporuka da probate Pintor markere


Zašto izabrati Pintor markere kao netoksičnu alternativu?

Prije svega, Pilot Pintor markeri se na tržištu izdvajaju po tome što u svom sastavu nemaju toksične materije. Njihova baza je vodena. Trag koji ostavljaju je jarkih i intenzivnih boja koje su trajne. Odličan su saveznik za crtanje, šaranje i najrazličitije majstorije kada je dekoracija u pitanju.


Ideje za dekoraciju jaja

U nastavku slijede prijedlozi koji vam mogu biti zanimljivi za dekoraciju uskršnjih jaja:

Kako biste ostvarili najbolji efekat za dekorisanje jaja markerom predlažemo vam da kupite jaja sa bijelom ljuskom ili da ih izbijelite. Po bijeloj podlozi i svijetle i tamnije nijanse videće se jasno jer neće doći do miješanja boja. 

Ovaj vid dekoracije pruža nebrojano mogućnosti. Potrebno je samo da uzmete omiljene markere i krenite sa crtanjem. Za elegantnija jaja možete koristiti crni marker i po bijeloj površini njime da iscrtate različite, minijaturne geometrijske oblike, ili možete jednostavno ukrasiti jaje sa par crtica i tačkica. 

Vaši mališani mogu crtati omiljene likove iz crtanog filma, pisati porukice, slova…Dovoljno je samo da im date jaje sa bijelom ljuskom i markere da bi čarolija počela.

Emotikoni kao jaja

Svi vole emotikone, zašto ih onda ne biste iskoristili kao uskršnju dekoraciju? Emoji jaja su vrlo efektna i zabavna, a potrebno je samo par koraka kako biste ih napravili. 

Jaje ofarbajte u žutu boju. Kada se jaje ohladi, crnim markerom nacrtajte oči, nosić, pramičak kose i lagani osmijeh. Budite kreativni u davanju lica i emocija uskršnjim jajima. (za ovu namjenu takođe možete da koristite Pintor dekorativne markere). Žuta boja svakako će korpu sa jajima učiniti veselom, a dodatan efekat daće joj različiti osmijesi.


Kolaž papir kao dekoracija

Za dekoraciju uskršnjih jaja možete koristiti kolaž papir kako biste postigli najrazličitije efekte. Kolaž papir može iseći na trougliće, kružiće i neke druge oblike i lijepiti na bijela jaja, a možete kreirati i stalak za dekoraciju od njega. 


Oči, uši ili plašt od kolaž papira 

Uzmite kolaž papir i od njega napravite dodatke za dekoraciju uskršnjih jaja. Ukoliko želite da napravite uskršnjeg zeku, uzmite bijelo jaje. Markerom mu nacrtajte oči, nosić i osmijeh, a uši kreirajte od kolaž papira. 

Budite maštoviti i kolaž papir iskoristite za stvaranje različitih likova iz crtanih filmova. Izrežite povez oko očiju za jaje gusara, plašt za superheroja ili krunu i brkove za kralja.


Jaja kao Nindža kornjače

Jedan od omiljenih likova iz crtanih filmova su Nindža kornjače. Vaše klince možete obradovati i sa njima napraviti uskršnja jaja sa Donatelom, Rafaelom, Mikelanđelom ili Leonardom. 

Kako biste uspješno napravili jaja sa njihovim likovima potrebno je da jaja ofarbate u zeleno. Dok se jaja hlade i boja suši, uzmite kolaž papir i isecite trakice od narandžaste, ljubičaste, crvene i plave boje. Trakice zalijepite na gornji dio jaja kao povez oko očiju. Na trakice zalijepite gotove oči ili ukoliko ih nemate, nacrtajte ih markerom. Za ovu dekoraciju nije vam potrebno mnogo vremena, ni značajnih vještina, a vaša djeca biće oduševljena. 


Stalak za jaje od kolaž papira 

Možda vam djeluje da je stalak za jaje teško napraviti, međutim za ovaj dekorativni element pravi se u par koraka. Sve što vam je potrebno su: heftalica, makaze i kolaž papir. Kolaž papir isjecite na deblje trake. Isječene trake potrebno je da pričvrstite selotejpom ili heftalicom za papir. 

Kako bi stalak bio funkcionalan važno je da odredite širinu koja je dovoljna kako bi jaje čvrsto stajalo. Kako jaje ne bi proklizalo iz stalka bitno je da vam gornji deo otvora bude malo uži u odnosu na donji otvor. 

Napravite tri do četiri probna stalka kako biste savladali tehniku. Nakon toga, možete dalje eksperimentisati i igrati se. Stalak za jaje može postati dio dekoracije u smislu da bude okovratnik od klovna, postolje za raketu ili nešto treće :).


Stalak za jaje od toaletne rolne i kolaž papira 

Toaletna rolna je prava inspiracija, u vrtiću djeca često od nje prave dvogled, kule, automobile… sad vam može poslužiti za kreiranje stalka za jaje. Stalak će biti čvrst. Visinu stalka možete sami da odredite, tako što ćete istu označiti na toaletnoj rolni i isjeći.Možete napraviti više stalaka različitih visina. Za dekoraciju stalka može vam poslužiti kolaž papir najrazličitijih boja. 

Nadamo se da smo ovim prijedlozima uspjeli da vam probudmo maštu i pokrenemo kreativnost. Iskoristite vrijeme praznika da se dobro zabavite sa svojom djecom. U ukrašavanje uskršnjih jaja uključite cijelu porodicu. Na sto stavite sve dekorativne elemente koje ćete koristiti i uživajte u igri i kreativnosti. 


Podeli sa prijateljima: