Izuzetno je važno da se djeca od malih nogu angažuju u različitim aktivnostima kako bi se uspješno razvijala na svim životnim poljima. U svemu tome, ne zanemarujte predškolske aktivnosti koje, iako mogu delovati kao puka zabava, imaju dublji uticaj na razvoj različitih veština, uključujući grafomotoriku. 

Različiti materijali, poput glina, plastelina i masa za modeliranje, predstavljaju izuzetan resurs za ovakvu vrstu razvoja.

Zašto je važno razvijati fine motoričke veštine kod djece?

Kada su u pitanju razvojne sposobnosti djece, značajne su fine motoričke vještine, koje često mogu biti podcijenjene. Kroz jednostavne igre i aktivnosti, poput rada sa plastelinom i glinom, možete na zabavan način pomoći svom djetetu da se pripremi za izazove koji ga čekaju u školi.

Za ovo nije potrebno puno resursa; često su dovoljne stvari koje već imate kod kuće ili koje možete jeftino nabaviti.

Odabir materijala: plastelin, glina ili masa za modeliranje?

Prvi korak u ovom procesu je izbor materijala koji će najbolje odgovarati vašem djetetu. U ponudi imamo različite vrste materijala - od tvrđeg klasičnog plastelina, preko mekše mase za modeliranje, do različitih vrsta gline

Izbor zavisi od dobi djeteta i njegovih sposobnosti. Za mlađu djecu preporučujemo mekše mase koje su lakše za oblikovanje, dok su za stariju djecu pogodniji tvrđi materijali koji zahtevaju jaču motoriku.


Kako plastelin i glina pomažu u razvoju fine motorike?

Rad sa ovim materijalima pomaže djetetu da ojača mišiće u rukama i prstima, što je ključno za kasnije faze razvoja, kao što je pisanje. Aktivnosti poput rezanja plastelina pomažu u ojačavanju podlaktica, dok oblikovanje i gnječenje gline povećavaju snagu prstiju.


Ostale prednosti rada sa modelirajućim materijalima

Osim razvoja grafomotoričkih sposobnosti, rad sa materijalima koji se mogu modelovati prstima pozitivno deluje i na razvoj kreativnosti, socijalnih vještina, utiče na redukciju stresa i može da bude odličan povod za zbližavanje roditelja sa djecom. 

Podsticanje kreativnog izražavanja

Plastelin, glina i masa za modeliranje mogu da igraju značajnu ulogu u razvoju kreativnih sposobnosti kod djece. Kroz modeliranje, djeca ne samo da razvijaju svoju maštu, već mogu i da naprave različite ukrase i igračke.

Ne zaboravite: Važno je da se dijete osjeća slobodno u svojoj igri. Neka samostalno bira oblike i boje. Dodatni materijali poput čačkalica, traka ili čak prirodnih elemenata mogu dodatno obogatiti ovu aktivnost. 

Unapređenje socijalnih veština

Osim što je ovo odličan način za razvoj motoričkih vještina, igra sa plastelinom i glinom takođe pomaže u razvoju socijalnih vještina. Dijete uči kako da komunicira svoje ideje, kako da sarađuje i kako da dijeli materijale sa drugima.

Rad sa ovim materijalima omogućava djetetu da se otvori i komunicira sa osobama koje su mu bliske, stvarajući tako osnovu za dobre socijalne veštine.

Redukcija stresa

Ovakve fizičke aktivnosti su odličan način za oslobađanje od stresa i napetosti, što je posebno korisno u dobu prekomerne upotrebe tehnologije.

Za razliku od pasivnih aktivnosti kao što su gledanje televizije ili igranje video igara, rad sa plastelinom i glinom može imati terapeutski učinak. 

Fizički rad sa materijalima može biti odličan način za oslobađanje stresa i napetosti, kako za djecu tako i za odrasle.


Vježbe sa masom za modeliranje

Za rad sa masom za modeliranje predlažemo nekoliko vježbi koje će razviti fine motoričke veštine. Korišćenje plastičnih slamki i makaza može dodatno obogatiti ovu aktivnost.

Evo nekoliko konkretnih vježbi koje možete primijeniti:

1. Oblikovanje kuglica

Podstaknite dijete da od gline oblikuje male kuglice koristeći samo vrhove prstiju. Ova vježba doprinosi preciznosti i koordinaciji, kao i jačanju mišića koji su ključni za pisanje.

2. Izrada spirala

Vježba u kojoj dijete treba da oblikuje glinu u duge "zmije" i zatim ih uvija u spiralu. Ovo ne samo da pomaže u razvoju fine motorike, već i u razumijevanju geometrijskih oblika i prostornog razmišljanja.

3. Urezivanje oblika

Dajte djetetu plastični nožić i neka izrađuje različite oblike kao što su trouglovi, kvadrati i krugovi. Ova vježba je izuzetno korisna za razvoj kontrole i koordinacije pokreta, što je ključno za grafomotoričke vještine.


4. Slova i brojevi

Zamolite dijete da oblikuje osnovne brojeve ili čak slova abecede. Osim što će ovim putem naučiti prepoznati oblike brojeva i slova, ovakva vrsta vježbe je direktan uvod u svijet pisanja i čitanja.


5. Slaganje i gradnja

Podstaknite dijete da iz glinenih "ciglica" gradi toranj ili neku drugu strukturu. Ovo je odlična vježba za razvoj planiranja, prostorne orijentacije i fine motorike.

6. Oblikovanje figura

Napravite figure kao što su ljudi, životinje ili biljke i diskutujte o njima. Ova vježba ne samo da razvija fine motoričke vještine, već podstiče i socijalni i jezični razvoj, jer dijete mora da komunicira o onome što je napravilo.

7. Kombinacija boja

Koristite različite boje gline za modeliranje kako biste djetetu pomogli da shvati koncept miješanja boja. Na primjer, pokazati kako se kombinovanjem crvene i žute boje dobija narandžasta.


Ove vježbe su pogodne za različite uzraste i mogu se prilagoditi sposobnostima i interesovanjima djeteta. Osim što su edukativne, pružaju i priliku za kvalitetno provedeno vrijeme sa djetetom. Kroz ovakav interaktivan pristup, dijete ne samo da će razvijati motoričke vještine potrebne za pisanje i druge školske aktivnosti, već će kroz igru sticati i osnovne pojmove koji su temelj za dalje obrazovanje.


Kvalitetno zajedničko vreme

Na kraju, važno je napomenuti da je ovo odlična prilika da provedete kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom. Osim što ćete mu pomoći u razvoju, ovakve aktivnosti su odličan način za jačanje veze i kreiranje lepih uspomena sa djetetom. 

Izdvajamo, šta odabrati:

Play Dough

Za najmlađe je najbolje započeti sa Play Dough masom koja je meka i laka za oblikovanje. Ona omogućava i učenje o bojama kroz mešanje.


Masa za modeliranje

Masa za modeliranje je odlična za razvoj fine motorike. Omogućava djetetu da koristi različite veštine kao što su rezanje i vajanje. Da biste podstakli razvoj grafomotorike, fokusirajte se na oblikovanje malih i sitnih struktura.

Plastelin

Za decu koja su već malo starija, plastelin nudi veći izazov zbog svoje tvrdoće i trajnosti.

Ovaj materijal je idealan za djecu koja su već razvila osnovne motoričke veštine i spremna su za nešto zahtevnije oblike i strukture.

Glina

Glina je fantastična za one koji žele da stvore nešto trajno. Njena prednost je što se suši na vazduhu i postaje čvrsta, omogućavajući detetu da stvori trajne umetničke radove.


Za kraj:

Angažovanje djece u ovakvim aktivnostima nije samo način da se ona zabave, već je i investicija u njihov celokupan razvoj. Sa pravim materijalima i pristupom, ovakve aktivnosti mogu postati ključni faktor u oblikovanju djetetove budućnosti.


Za više informacija i nabavku materijala posetite našu online prodavnicu