Smatramo da je razvoj ekološke svijesti od najranijeg uzrasta djece jako važan i zato smo o tome pisali u prethodnom blogu. U tom tekstu mogli ste da se upoznate sa osnovnim pojmovima koji se tiču okruženja i brige o istom. 

U ovom tekstu slijedi nastavak te priče uz konkretne primjere uradi sam projekata koji će vam pomoći da pokažete djeci na koji način se različiti predmeti mogu ponovo upotrebiti. Sigurno znate da od najbanalnijih objekata, poput istrošene rolne od papira mogu nastati najkreativniji projekti. Ta rolna može se pretvoriti u pticu, psa, autić, ali se može iskoristiti i za pravljenje kućica od kartona, kao i dvoraca sa kojima će se djeca rado igrati, a naročito ukoliko su i sami učestvovali u njihovoj izradi.


Zašto su uradi sam ekološki projekti značajni?

Uradi sam projekti su generalno ekološki jer se većina njih bazira na demonstraciji reciklaže i ponovne upotrebe različitih predmeta. Kada se tome doda razvoj kreativnosti  i mašte kod djeteta, ali i kvalitetno provedeno vrijeme, zaista ne postoji razlog zašto biste rekli ne uradi sam projektima. Pri tome, važno je da sve vrijeme imate u svijesti da krajnji rezultat i nije toliko bitan koliko sam proces dok se radi na projektu, da se napravi nešto kreativno, nešto što je ekološki i nešto što su djeca izradila svojim sopstvenim rukama. 

U nastavku ćemo vam predstaviti nekoliko ideja za uradi sam projekte koje možete iskoristiti sa školskim priborom i drugom opremom koju imamo u našem asortimanu. Možete saznati kako možete kreativno iskoristiti dotrajale voštane bojice, isušene flomastere, ali i šta možete da uradite sa ostacima od olovki koji nastaju prilikom rezanja u rezaču. 


Dotrajale voštane bojice 

Postoji više načina da iskoristite ostatke od voštanih bojica, a nijedan od njih ne uključuje da ih jednostavno bacite u kantu. Za početak, sa tim ostacima možete da osvježite neki odjevni komad. 


Napravite novu staru majicu

Bilo koju majicu koja vam se čini da nije kreativna ili staru majicu koja je možda isflekana ili djeluje dotrajalo možete da osvježite uz voštane bojice, tj. njihove ostatke. Za ovaj projekat već imate u kući sve što vam je potrebno. To su rende, papir za pečenje, pegla za peglanje i ostaci voštanih bojica. 

Postupak je sljedeći: dajte djetetu da bojice isitni sa rendeom u jednu činiju. Odjevni komad koji ćete osvježiti postavite na dasku za peglanje, a zatim neka dijete pospe mrvice od bojica po tom odjevnom komadu. Nakon što su mrvice postavljene, stavite preko papir za pečenje i sve pređite sa peglom. Ukoliko želite određene oblike možete da iskoristite stensil od papira ili nekog drugog materijala. Pređite vrućom peglom preko svega par puta i ostavite da se osuši. Čestitamo, dobili ste novu staru majicu. Uz malo prakse, ove majice mogu da postanu i idealni pokloni za rođendane ili neke druge prilike. 

Postoji još jedna varijanta koja se može napraviti sa pek papirom, peglom i bojicama. Umjesto da mrvice posipate direktno po majici, dijete može da iscrta bojicama crtež po papiru, a zatim da isti postavite preko majice i prepeglate. Na taj način ćete prekopirati crtež na majicu. Naravno, to ne mora biti majica, može i neki drugi materijal, kao što je npr. platneni ceger ili slično. 


Pečene figure od voštanih bojica

Od dotrajalih voštanih bojica mogu se izraditi i interesantne figure iz rerne. Ovde će vam ponovo trebati rerne. Bojice se izrendaju, a zatim otope u rerni. Kasnije djeca mogu da ih sjeku ili da rukama formiraju različite figure. Naravno, možete iskoristiti i modle za pečenje i da na taj način napravite oblik. Bitno je samo da se bojice ne vade iz modle dok niste sigurni da je smjesa potpuno prohlađena. 


Umjetničke slike od voštanih bojica

Preporučujemo da prvo ovu tehniku dijete uvježbava na određenom kartonu, a kasnije može preći na slikarsko platno koje može postati trajan ukras za vaš dom. Trebaće vam karton ili platno, voštane bojice, ljepak i fen. Najprije zaštitite sto na kome će se raditi. To možete uraditi uz pomoć starih novina ili mušeme. Zatim iskoristite ljepak da bojice, odnosno njihove ostatke zalepite za platno. Nakon što ste sigurni da se ljepak dobro osušio, uzmite fen i pređite preko. Videćete kako će bojice krenuti da se tope, i kako će njihova boja početi da se preliva preko kartona. Pravo malo umjetničko djelo, zar ne? 


Isušeni flomasteri i dalje sadrže boju

Od dotrajalih, isušenih flomastera mogu se napraviti solidne vodene bojice. Evo i kako: Trebaće vam isušeni flomasteri, voda, kao i teglice u kojima ćete da odložite nove vodene bojice. Najprije flomastere sortirajte u zavisnosti od boje. Zatim pojedinačne grupe ubacite u teglicu sa vodom i pustite ih da odstoje. Flomasteri će pustiti boju, a rezultat će biti nove vodene bojice. Za intenzivniju boju nije loša ideja da iz flomastera izvučete uloške i da ih pustite da duže odstoje u vodi. 


A šta je sa ostacima od rezanih olovaka i bojica? 

Tako je, ništa se ne baca. Pa čak ni ostaci od rezanih olovaka i bojica. I oni se mogu iskoristiti za lijepe, kreativne i ekološke projekte. Za početak, izrezane olovke koje su premale da bi se njima pisalo mogu biti osnova za razne konstrukcije. Oni se mogu dalje grupisati, lijepiti, vezivati i iskoristiti kao materijal za gradnju kućica, autića ili dekoraciju. Kao podloga za konstrukcije vam može poslužiti sunđer ili stiropor. A sami ostaci koji nastaju prilikom rezanja mogu postati latice cvijeća ili šarene ptice, samo je potrebno da se zalijepe na papir. Takođe, ako ih udružite i postavite u vrećicu, mnogi tvrde da će te na taj način dobiti odlično sredstvo za teranje moljaca, jer ti ostaci sadrže olovo koje moljci nikako ne vole. 


Eko konfete

One su idealne za rođendane, za proslave ili samo radi zabave. Zabavno je i kada se bacaju i kada se izrađuju i idealan su način da ponovo upotrebite razne kartone i papire. Možete konfete da izradite od korica od blokova za crtanje, svezaka za školu i slično, a pored toga će vam biti potrebne makaze, selotejp, nešto za šaranje (flomasteri i tempere), kao i bušač za papir. Bušač za papir vam generalno može biti izvor za konfete jer djeca mogu da ih koriste u svakodnevnim projektima, a svi ostaci šarenog papira automatski postaju konfete koje možete čuvati dok ih ne prikupite dovoljno. Ostale papire dijete neka sjecka samo, bilo da li su to ostaci od kolaž papira, ili okviri blokova ili svezaka koji se možda prvo trebaju dekorisati flomasterima ili bojicama. Što je više boja i raznovrsnih oblika, to će i konfete biti bolje. 


A kada vam zatreba nov pribor za svakodnevne projekte, ponudu istražite ovde - https://pulsebih.com/category/skolski-pribor/6448/