Možda niste ni pomislili da postoje toliko različitih informacija o markerima, ali ćemo vam kroz ovaj tekst prikazati da to definitivno nije slučaj. 

Naš cilj je da pružimo sve bitne informacije koje su vam potrebne prilikom izbora markera, a do sada nismo obuhvatili sve.

Ranije smo diskutovali o osnovnoj klasifikaciji markera na alkoholne i vodene, kao i o različitim vrstama vrhova markera. 

Ovaj tekst će biti fokusiran na vrste markera koje možete pronaći na našoj web stranici. Preciznije, saznat ćete više o permanentnim markerima, markerima za isticanje, larnerima i dekorativnim markerima. Također, ukazaćemo na istorijat markera i kako su se razvili do danas.

Krenimo od permanentnih markera. Najčešće postavljano pitanje od strane kupaca je razlika između permanentnih markera i markera za bijele tablei zašto neki ne mogu biti zamijenjeni s drugima. Evo odgovora:


Razlika između permanentnih i markera za bijele table

Prije nego što detaljno istražimo razlike između ove dvije vrste, treba napomenuti da permanentni markeri ne traju zauvijek, a markeri za bijelu tablu ne mogu uvijek biti izbrisani. Na papiru, oba ova markera su potpuno nepobrisiva. Osim toga, njihova tinta može prodrijeti kroz papir, posebno ako je u pitanju tanji papir niže kvalitete.


Markeri na glatkim površinama

Ako ih koristite na glatkim površinama poput stakla ili emajliranih površina bijelih tabla, tinta permanentnog markera će se vezati za površinu i neće biti moguće ukloniti je. S druge strane, tinta markera za bijelu tablu može se lako ukloniti.


Ove karakteristike mogu biti prednost u određenim situacijama. Na primjer, u muzičkim školama sistem notacija može se iscrtati permanentnim markerom na bijeloj tabli, dok se vježbe i zadaci tokom nastave ispisuju markerima za bijelu tablu. Također je važno napomenuti da u slučaju potrebe permanentni markeri mogu biti obrisani s bijele table uz pomoć acetona ili alkohola. 

Ipak, ovaj način uklanjanja se ne preporučuje često jer može trajno oštetiti površinu table.


Permanentni markeri i markeri za bijele table na drvenim i plastičnim površinama

Ako koristite permanentni marker ili marker za bijelu tablu na drvenoj površini, nijedan od ovih markera neće biti moguće izbrisati. Iako se tinta neće previše vezati za površinu, zbog same teksture drveta, markere neće biti moguće obrisati, čak ni s alkoholom, već samo možete doprinijeti da tinta prodre još dublje u drvenu površinu.

Za razliku od drvenih površina, ni permanentni markeri ni markeri za bijele table nisu trajni na plastičnim površinama, pogotovo ako je u pitanju polietilen.


Koliko brzo se suše markeri?

Bitno je napomenuti da će markeri za bijele table sušiti za samo nekoliko minuta, stoga nikada ne ostavljajte otvoren marker za bijelu tablu kada ga ne koristite. Vratite poklopac odmah po završetku pisanja. Što se tiče permanentnih markera, ako nešto iscrtate s njima, a zaboravite da ih poklopite na nekoliko minuta, vjerojatno će i dalje raditi jednako dobro kada ih ponovno upotrijebite.

Markeri za bijelu tablu će slabije raditi čak i nakon što se ostave samo jedan minut bez poklopca, dok nakon 5 minuta vjerojatno neće raditi uopće. Da biste oporavili marker za bijelu tablu, postoji šansa da će ispis biti bolji nakon što ga ostavite zatvorenog jedan dan, ali najbolji način da vam ovi markeri potraju što duže jeste da ih uvijek poklapate odmah nakon završetka njihove upotrebe.


Kada su markeri za isticanje teksta dobar izbor?

Također poznati kao signiri, markeri za podvlačenje su vrsta markera koju biste trebali koristiti ako želite označiti razne površine, a da ono što označavate ostane vidljivo. Najbolje ih je koristiti za označavanje teksta, a posebno su popularni među srednjoškolcima i studentima koji na taj način izdvajaju bitne stavke i definicije za učenje. Ovi markeri obično dolaze u jarkim neonskim bojama kako bi istakli ono što označavaju.


Kome su namijenjeni Paint markeri?

Paint markeri, odnosno markeri za dekoraciju, spadaju u permanentne markere i koriste se za upotrebu na različitim površinama. Postoje dvije vrste paint markera - jedna vrsta su markeri za tekstil koji su trajni čak i nakon čestih pranja u perilici za rublje, dok drugu vrstu čine standardni (ne tekstilni paint markeri) koji su također trajni, ali dolaze u nešto manjem rasponu boja. Standardni paint markeri se mogu koristiti na različitim površinama: od standardne upotrebe na papiru i kartonu, ali i na metalu, kamenu, gumi, plastici i staklenim površinama. Paint markeri su primarno namijenjeni za dekoraciju, ali se koriste i u industriji, za označavanje proizvoda i pakiranja čija je površina od gore navedenih materijala.

U našoj ponudi nalaze se Paint markeri brenda Pilot. Pilot Paint markeri postoje u 9 boja (smeđa, žuta, narančasta, roza, ljubičasta, zelena, crvena, crna i plava) i bitno je istaknuti da su vrlo izdržljivi i njihov trag ne blijedi čak ni pod utjecajem promjene temperature i izlaganja vodi.


Finelineri Pilot

Kada govorimo o finelinerima, oni su namijenjeni za precizno crtanje, a njihova tinta je otporna na različite atmosferske utjecaje. Sam protok tinte je konstantan i omogućava vam crtanje bez prekidanja. U našoj ponudi možete pronaći finelinere brenda Pilot, takozvane piši-briši markere.

Ovo bi bile sve informacije koje smo željeli prenijeti u vezi s markerima, a ako imate neko pitanje ili mislite da smo nešto propustili, pišite nam u komentarima. U međuvremenu, kompletnu ponudu markera možete pogledati na sljedećem linku.