Pernice kakvim ih danas smatramo veoma se razlikuju u odnosu na prvobitne pernice. One su u opticaju već oko 200 godina, a obzirom da su oduvijek bile veoma praktične i važne za osobu koja čuva svoje potrepštine u njima, ono su pravljene i od vrijednijih materijala, pa čak i srebra i slonovače. 

Danas u najpopularnije vrste pernica spadaju ovalne (mekane) pernice i pernice na spratove. Prvobitne pernice najčešće su bile cilindričnog oblika. U 19. vijeku, one su se najčešće koristile za čuvanje teleskopskih olovki. 

U tom sličnom periodu počela je proizvodnja metalnih pernica u Kini i njihova dalja distribucija u svijetu. Njihova popularnost i šira upotreba dostiže vrhunac sredinom dvadesetog vijeka, kada pernice počinju da se koriste masovno i kao korporativni pokloni i kao sredstvo za promociju firmi. 

Prve marketinške pernice sa imenom i logoom firme koje su se dijelile kao poklon ciljnoj grupi bile su upravo osmišljene i rađene za banke. 


Prvi patenti

Iako su bile u opticaju i duži period prije toga, pernice su patentirane po prvi put tek sredinom dvadesetog vijeka, odnosno 1946. godine. Ovaj patent prijavljen je od strane Verone Emot, koja je, pored pernica patentirala i druge proizvode iz sekcije pribora za školu, poput gumice za grafitne olovke koje su se mogle mjenjati. 

Kuriozitet u vezi ovoga patenta jeste da je isti inicijalno odbijen jer se smatralo da se olovke i gumice kao takve već patentirane. Međutim, Verona je napravila blage korekcije u dizajnu koje su doprinijele da se gumice za olovku patentiraju kao poseban izum. 

A kada je reč o pernicama, one su patentirane kao proizvod koji doprinosi da se čuvaju i sačuvaju olovke, ali ujedno i da one ne naprave štetu na materijalima koji se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini. Zahtev za patent pernica podnet je 12. oktobra 1944. a on je odobren 2 godine kasnije, odnosno 24. decembra 1946. godine. 


Kako su izgledale prve pernice? 

Pernice koje su patentirane od strane Verone Emot bile su dizajnirane tako da se u njima moglo skladištiti ukupno 6 olovaka. Za svaku olovku bio je namjenjen poseban prorez koji je bio smešten u donjem rubu pernice. Nije bilo sistema za otvaranje poput današnjih zipova već su olovke mogle da se direktno vade iz nje i vraćaju, zbog čega je pernica morala da se prenosi u uspravnom položaju. Zanimljivost u u vezi dizajna ove perice bila je i da su one imale stalak koji je omogućavao da stoje u uspravnom položaju na stolu, a osim samih olovaka, nije bilo predviđeno da se u njima skladišti bilo šta drugo. 


Pernice danas

Današnje pernice koje se mogu naći u ponudi daleko su prevazišle prvobitne. Postoje najrazličitiji modeli, a koje opet možemo svrstati u dvije osnovne kategorije: meke i tvrde pernice, odnosno na ovalne i pernice na spratove. 

U pitanju su pernice koje najčešće koriste đaci i studenti za prenos i čuvanje školskog pribora: za olovke, penkala, gumice, lenjire i druge neophodne potrepštine za rad, a svaka od dvije navedene kategorije ima svoje prednosti i mane. Pernice na spratove su preglednije i u njih se može spakovati više pribora, ali su i glomaznije i nešto teže u odnosu na mekane, dok su mekane pernice kompaktnije i lakše. 

Pored pernica za školu, danas se na tržištu mogu naći i ekskluzivne pernice (kutije za luksuzne olovke i naliv pera ekskluzivnih brendova koji se najčešće prodaju zajedno sa posebno dizajniranom kutijom). 


Pulse pernice

U našoj ponudi možete pronaći veliki izbor pernica koje su namjenjene školarcima. Nudimo obe glavne kategorije pernica - čvrste i meke, s tim što se meke pernice uglavnom prodaju bez pripadajućeg pribora, dok uz čvrste pernice imate mogućnost i kompletiranih pernica sa priborom. Naravno, za koju god vrstu da se odlučite, na našem sajtu možete pronaći i sve što vam je potrebno od školskog pribora i drugih potrepština za školu, a ono što vam se može dopasti kao dodatno svojstvo jeste mogućnost da pernicu uparite sa odgovarajućim rancem i/ili torbicom za patike pa da na taj način dijete ima kompletnu spremu identičnog dizajna. Kako odabrati odgovarajuću pernicu za dijete? 

Veoma je važno da odabir pernice ne shvatite olako - odabir bi trebalo da bude u skladu sa uzrastom djeteta i u skladu sa namjenom pernice. 

Na primjer, roditelji najčešće za djecu koja još nisu pošla u školu uzimaju pernice na spratove, jer u njima djeca mogu da spakuju više pribora i imaju preglednost. Ono zbog čega ih neki roditelji izbegavaju jeste jer neka djeca imaju teškoće sa vađenjem pojedinačnih olovaka i bojica iz ovih pernica u tom uzrastu, ali i to je dio učenja i pripreme za školu. Na taj način djeca uvježbavaju motoriku, ali, ako je dijete suviše malo za to, onda će mekane pernice ipak biti bolji izbor. 

Međutim, ovalne pernice nisu preporučljive za, na primer, djecu koja tek polaze u školu jer je primjećeno da djeca gube previše vremena na traženje i preturanje po pernici i da na taj način mogu da ometaju čas, dok sa čvrstim pernicama na spratove ovo nije slučaj. 

Stariji đaci se češće odlučuju za mekane pernice. Jedan od razloga je što oni nose znatno manje pribora u školu i jer su im praktičije takve pernice, pogotovo one koje imaju i dvije pregrade. Međutim, iako smo naveli koji tipovi pernica se najčešće biraju u skladu sa uzrastom, ovo nije pravilo: možda ćete uvidjeti da se vaš đak prvak bolje snalazi sa mekom pernicom ili sa kombinacijom dvije meke pernice, dok vaše starije dijete može da preferira pernicu na spratove. Sve u svemu, ne zaboravite da se konsultujete sa vašim dijetetom i da uzmete u obzir i njegove želje i ukuse, pogotovo kada je u pitanju odabir dezena jer su oni djeci naročito važni. 

Ali, što je najvažnije, nemojte zaboraviti da je osnovna funkcija koju bi trebalo da ispuni svaka pernica dobra unutrašnja organizacija, da se u nju može smjestiti sve što je potrebno i da je pregledna, tj. da je lako da se pronađe sve što se u njoj nalazi. Podeli sa prijateljima: