Za neke stvari koje se tiču opremanja djece nije neophodno izdvajati previše novca (poput majica i trenerki npr.) jer je poznato da djeca mogu brzo da ih prerastu ili pocijepaju. Kada su u pitanju školske torbe, a naročito one za djecu koja tek polaze u školu, stvar je nešto drugačija. Školske torbe i rančevi trebalo bi da traju više godina i da zadovolje određene standarde kako bi dobro služili djeci školskog uzrasta. 


Kada kupovati? 

Najširi izbor školskih ruksaka u knjižarama dostupan je tokom sezone kupovine za 1. septembar. Sa druge strane, ukoliko već znate koji model želite, možete kupovati i online i proći još povoljnije ukoliko budete strpljivi i pričekate povoljne akcije odabranoga brenda. Ono što je najbitnije kada je u pitanju vrijeme za kupovinu jeste da ne ostavljate ovako važnu nabavku za poslednji momenat. 


Kupujte pametno

Mnogi roditelji kada se po prvi put zapute u kupovinu ruksaka budu povedeni cijenom i dođu u iskušenje da uzmu jeftin ruksak za koji pretpostave da, ako ne bude odgovarao, da se može lako zamijeniti. Ukoliko razmišljate na ovaj način, imajte u vidu da jeftini nekvalitetni ruksaci mogu da traju od nekoliko nedelja do nekoliko mjeseci. Pri tome, sama trajnost ruksaka nije možda toliko važan faktor koliko pravilna potpora leđima i kičmi vašeg djeteta koja je još uvek u razvoju. 


Kako do najbolje školske torbe za đaka prvaka? 

Dakle, do sada ste sigurno svijesni da se školske torbe moraju birati vrlo pažlljivo i puno prije početka školske godine. Ono što je takođe važno da znate jeste da vaše dijete mora učestvovati u procesu odabira. Osim što je važno da torba bude po ukusu dijeteta, važno je da dijete i isproba torbu, da se ne bi ispostavilo da mu je premala ili, što je mnogo češće slučaj, da je određen model previše velik u odnosu na građu dijeteta koje bi trebalo da nosi torbu u školu svakodnevno. 

 

Koje karakteristike su najvažnije

Bez obzira da li kupujete ruksak za djevojčicu ili za dječaka, kvalitetne školske torbe imaju nekoliko karakteristika koje ih izdvajaju u odnosu na one koje su manje preporučljive. evo i koje su to karakteristike: 

  • težina: školske torbe mogu biti jako teške kada se u njih spakuje sva potrebna oprema. Zbog toga je naročito važno da one budu izrađene od izdržljivog materijala, ali i da taj materijal sam po sebi ne bude težak. Danas su u ponudi ruksaci od kvalitetnog poliestera koji ne samo da je izdržljiv, već je i vrlo lagan što u velikoj meri utiče na konačnu težinu školske torbe. 

  • anatomska konstrukcija: kada smo već kod težine školske torbe, većina pažljivo osmišljenih torbi za đake prvake zapravo ima anatomsku konstrukciju. Ova konstrukcija služi ne bi li se teret koja djeca svakodnevno nose u školu što bolje rasporedio i kako bi opterećenje na leđima bilo što manje. Anatomsku konstrukciju čine čvrsto dno, posebna konstrukcija u predijelu ruksaka koji prijanja uz leđa, kao i široke i postavljene naramenice i dodatni kaiševi u cilju optimalne raspodijele tereta. 

  • broj pregrada: kako bi se teret unutar ruksaka pravilno rasporedio, pored anatomske konstrukcije, poželjno je da ruksak ima i više pregrada. Osim raspodijele tereta, na ovaj način će biti lakša organizacija unutar školske torbe. 


Odabir modela i dezena

Kada je u pitanju sam dezen, to možete potpuno prepustiti dijetetu - da li će odabrati svog omiljenog junaka iz crtaća ili dezen koji mu se dopada iz bilo kog objašnjivog ili neobjašnjivog razloga, vama ne bi trebalo de bude bitno. Ono što jeste bitno, jeste da konačan rezultat vaše kupovine bude školska torba koja će u potpunosti zadovoljiti standarde kvaliteta, koja će odgovarati dijetetovoj građi i kojom će dijete biti zadovoljno.

 Za prve dvije stavke roditelji su ključni. Kada je u pitanju treća stavka, ovde odabir možete prepustiti dijetetu. Šta to znači u praksi? Ovo znači da, prilikom kupovine odgovarajućeg ruksaka vi budete ti koji će pažljivo razmotriti koji modeli dolaze u obzir i koje ćete nakon filtriranja ponuditi dijetetu, a ono će na kraju moći da odabere ruksak sa onim dezenom koji lično preferira. 


Anatomske školske torbe za prvake iz naše ponude

Pri kreiranju kolekcije anatomskih školskih torbi za prvake imali smo na umu sve nabrojane stavke. Svi anatomski Pulse ruksaci imaju ojačano dno, posebnu konstrukciju u predijelu ruksaka koji prijanja uz leđa, dovoljno pregrada kao i dodatne kaiševe i postavljene i široke naramenice. Pored toga, školske torbe iz anatomske kolekcije rastu zajedno sa dijetetom jer se naramenice mogu podešavati i pogodne su za nošenje tokom prva 4 razreda. 

Takođe, određeni modeli poseduju i navlake za zaštitu od kiše, a svi modeli imaju reflektujući materijal za zaštitu djece u saobraćaju. 

Pored standardnih školskih torbi, u ponudi su i školske torbe na točkiće, modeli 2 u 1 (kombinacija manjeg i većeg ruksaka koji se mogu koristiti zasebno ili kao jedan ruksak), kao i modeli koji su kompatibilni sa kolicima za ruksak što znači da se po potrebi mogu i voziti i kombinovati sa nošenjem na leđima. Materijal je kvalitetni poliester, a posebna ojačanja i kvalitetni zipovi i niko kopče osiguraće dugotrajnost ruksaka. 

Uz Pulse anatomske ruksake sigurno nećete pogrešiti. Isprobajte različite modele i dopustite dijetetu da da krajnju reč kada je u pitanju dezen ranca. 


Nakon kupovine

Kada je kupovina ruksaka u pitanju, nakon što se ista obavi, slijedi još jedan zadatak za roditelje, a to je stvaranje radnih navika kod djece. 

Veoma je važno da se kod djece radne navike usađuju od najranijeg uzrasta, a kada je u pitanju ruksak, radne navike podrazumavaju da dijete samo pakuje svoj ruksak i planira šta je sve potrebno da ponese. Naravno da ćete u početku morati da ga provjeravate i da ga podsjećate na stvari koje dijete zaboravi, ali je sve to sastavni deo učenja. Drugi važan dio učenja kada je pakovanje ruksaka u pitanju tiče se pravilnog pakovanja. Osim što je bitno šta će se sve naći u ruksaku, veoma je bitno za dalje nošenja i na koji način će se stvari koje idu u ruksak spakovati. Učite dete da najveće knjige uvek pakuje u dijelu ranca koji prijanja uz leđa, a da zatim slijede manje i lakše stvari. Kako bi se smanjio konačni teret, možete iskoristiti par trikova - opremu za fizičko pakujte u vreću za patike koju će dijete nositi posebno, a na sličan način može se nositi i pribor za likovno. Takođe, ukoliko je voda koja je dostupna u školi pogodna za piće, nije neophodno da dijete od kuće nosi punu bočicu sa vodom već može da sipa onoliko koliko će mu biti dovoljno na putu do škole i do prvog odmora kada već može u školi da dopuni bocu i savijet koji mnogi zanemaruju, a koji je prilično važan - učite dijete da nosi samo ono što mu je neophodno za taj dan, jer, ruksaci sa školskom opremom su već dovoljno teški i nikako ne bi trebalo da se opterećuju nepotrebnim teretom.