Decembar je mjesec koji je potpuno u znaku novogodišnjih praznika. A novogodišnji praznici rijetko kada mogu da idu bez jelke. Kako bi se ona ukrasila, još u pagansko vrijeme koristila se najrazličitija dekoracija - od voćne i povrćne, svijeća, a klasični ukrasi koje danas znamo pojavili su se tek pri kraju 19. vijeka.

Iako se novogodišnji ukrasi mogu pronaći na svakom koraku, ipak su oni koji su zaista najbolji i neprocjenjivi upravo uradi sam ukrasi. A naročito kada ih prave djeca ili roditelji zajedno sa djecom. 

Ukoliko nikada ranije niste imali iskustva sa ovim ukrasima nema razloga da očajavate, jer njihova izrada ne mora da bude ni teška niti zahtjevna, a možete ih napraviti upravo sa onim materijalima koje već imate kod kuće. 

Ideje koje ćemo izložiti u nastavku, predstavili smo od onih najjednostavnijih, ka težim koje slijede, a sve njih je moguće da izvedete i da napravite idealne novogodišnje ukrase sa opremom koju možete naći u našoj ponudi. 


Unikatno crtani ukrasi

Ideja za ovaj uradi sam ukras je zapravo najjednostavnija i pogodna je čak i za najmlađu djecu i za osobe koje nemaju nimalo iskustva sa izradom ukrasa. Potrebno je samo da od materijala nabavite ukrasnu kuglu i Pilot markere koje imamo u ponudi. Obzirom da su Pilot markeri pogodni za ukrašavanje najrazličitijih materijala, lako ćete vi ili dijete dekorisati bilo koju kuglu i dati joj lični pečat. Kako to izgleda u praksi najbolje ćete vidjeti ovde - https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=kIi4VAd8Poo&feature=emb_title


Papirne pahulje

Kako biste napravili ove prekrasne pahulje, biće vam neophodni makaze, olovka i bijeli papir. Najprije je potrebno da se papir presavije više puta sve dok ne dođete do oblika trougla. Nakon što ste to učinili, olovkom na trouglu iscrtajte oblike koje ćete potom isjeći makazama. Nakon što sječenje privedete kraju, raširite papir i pogledajte kakvu pahulju ste dobili kao rezultat. Ove pahulje su najljepše kada se zalijepe na prozoru, a možete ih i okačiti da vise sa plafona, sa gelendera i slično. Više ideja za crtanje i izradu pahiljica od papira možete pogledati na ovom linku - ">Papirni anđeli ili jelke

Od materijala će vam biti potrebne makaze i malo duži papir

Prvo je potrebno da preklapate papir poput lepeze (prvo na jednu, a zatim na suprotnu stranu). Neka svaki preklop bude oko 10 cm širine (od širine preklopa zavisi koliki će vam biti anđeo ili jelka na kraju). Kada završite sa preklapanjem, na poleđini je potrebno da nacrtate anđela ili jelku. Izrežite oblik koji ste prethodno nacrtali i rasklopite. U zavisnosti od vašeg crteža, dobićete ukrasni niz anđela ili jelki. Ukrasnu traku izrađenu na ovaj način možete da postavite na prozor, stepenište, na zidove ili na jelku. Eksperimentišite sa oblicima, i napravite što više različitih traka koji će vam poslužiti kao idealna uradi sam zabava, ali i novogodišnja dekoracija. Ukrasi od kolažnog papira

Za ovaj projekat je potrebno da iskoristite kolaž papir ili tanji karton. 

Najprije je neophodno da isječete komad kartona/kolaža/omota od bloka za crtanje ili sveske za školu kao traku. Na krajevima trake koju ste isjekli stavite ljepak za papir i prilijepite traku tako da se formira oblik prstena. Zatim je potrebno da na vrhu prstena probušite malenu rupu kroz koju ćete moći da provučete konac za kačenje. Možete od kolaž papira ili kartona iseći najrazličitije oblike koje ćete potom nanizati na konac i postaviti tako da vise kroz prsten. Broj oblika i veičina ukrasa zavisiće isključivo od inicijalnog prstena koji ste napravili. Poigravajte se i sigurno ćete i sami doći na razne ideje kako da unaprijedite ovu ideju. 


Zvjezdice za jelku od vunice

Za pravljenje ovoga ukrasa biće vam potrebna plutana tabla (ili stiropor ako nemate tablu), zatim vunica za pletenje i ljepak. Najprije na papiru iscrtajte oblik koji želite da napravite. U ovom slučaju će to biti zvjezda. Zatim papir čiodama pričvrstite za tablu od plute. Isti taj papir će naknadno poslužiti kao idealna zaštita za tablu od ljepka koji ćete koristiti. Zatim vunicu provlačite u što je više slojeva moguće između čioda. Na kraju preko vunice pređite ljepkom kako bi se ona pričvrstila. Ostavite da se dobro osuši i odvojte od čioda kada smatrate da je suvo i dobićete još jedan unikatan uradi sam novogodišnji ukras. Ne zaboravite da na vrhu prikačite konac za kačenje (ili spajalicu).  Još jedna varijanta koju možete probati za ljepljenje vunice jeste da u posudi pomiješate vodu i ljepak i da vunicu tokom motanja umačete u tu mješavinu. Novogodišnja uradi sam trodimenzionalna jelka od vunice 


Ukoliko ste savladali uspješno prethodni projekat sa vunicom, onda ćete sigurno sa lakoćom pristupiti i izradi ovoga projekta. U pitanju je trodimenzionalna jelka od vunice. 

Od materijala će vam biti neophodan papir ili tanak karton, prijanjajuća folija, vunica i ljepak. 

Prvi korak za trodimenzionalnu jelku jeste da napravite kupu od papira ili kartona. Isjecite krug koji ćete urolati dok ne dobijete oblik kupe, a zatim ga pričvrstite. Ako je potrebno, koristite makaze da odstranite višak kartona i da dobijete idealan oblik. 

Zatim je potrebno da napravljenu kupu obložite prijanjajućom folijom. 

Za ovaj projekat najbolje je da koristite rastvor vode i ljepka u koji ćete umakati vunicu. 

Oblažite kupu vunicom koju ćete umakati u rastvor sve dok ne dobijete jelku željene gustine. Na kraju ostavite da se sve osuši, najbolje preko noći. Ujutru izbacite papir od foliju i ukoliko je sve dobro osušeno vaša trodimenzionalna jelka od vunice biće gotova. 

Ovako izrađenu jelku možete dodatno ukrasiti vunicom ili vatom. Ne zaboravite da dodate konac kako biste mogli jelku da okačite kao ukras. 


Novogodišnji lampion

Za izradu novogodišnjog lampiona od materijala će vam biti potrebni vunica, balon i ljepak. 

Kao što i sami pretpostavljate, postupak je sličan kao i za prethodne projekte. Potrebno je da napravite rastvor za vunicu koju ćete oblagati preko balona. Od veličine balona zavisiće i veličina ukrasa koji izradite. Na kraju, kada se vunica u potpunosti osuši, sve što je potrebno jeste da balon probušite i da odlučite gdje ćete i kako postaviti ukras. Nije teško, zar ne?