Školska godina samo što nije počela, a sa njom i nove školske obaveze koje podrazumjevaju redovno pohađanje nastave, obavljanje domaćih zadataka i sl. Roditelji već uveliko razmišljaju o kupovini potrebnih knjiga i školskog pribora za svog školarca, raspituju se o ponudi u knjižarama, prate akcije kako bi svojim školarcima na vrijeme obezbedili sve što je potrebno za septembar. 

Pored neophodne opreme za školu, pažnju takođe treba posvetiti i uređenju sobe tj. kutka u kojem će vaše dijete najviše vremena provoditi nakon dolaska iz škole. Soba treba biti prilagođena potrebama vašeg djeteta i njegovom uzrastu. Cilj je stvoriti jedno prijatno i funkcionalno okruženje koje će dijete motivisati za učenje i savladavanje novog gradiva. Takođe, dijete u svojoj sobi treba da stekne prve radne navike, kako bi sutra bilo odgovorno i samostalno u obavljanju profesije za koju se u budućnosti opredjeli. 

U nastavku teksta dajemo vam nekoliko korisnih savjeta kako da uspijete u ovome. 

Soba treba da bude sređena tako da odgovara školskom uzrastu

Naime, čim vam mališan krene u školu, znači da će sve manje vremena imati za igranje sa svojim omiljenim igračkama. Ipak, to ne znači da treba sve igračke da mu sklonite, ali one ne bi trebale da budu glavni predmeti kada dijete zakorači u svoju sobu. 

Za početak, možete ih sortirati i spakovati u neku komodu ili policu tako da ne zauzimaju puno mijesta. Previše igračaka će ometati dijete kada radi domaće zadatke jer će mu odvlačiti pažnju i stalno ga dekoncentrisati. 

Isto ovo se može reći i za televizor, mobilne telefone, tablete ili kompjutere sa igricama. Gledajte da u sobi za učenje imate što manje tehničkih uređaja. Ili ako dijete ne može bez njih, trudite se da budu isključeni prilikom učenja. Ovo pravilo uvedite već na samom početku i trudite se da ga vi i vaš školarac uvijek ispoštujete u toku obavljanja školskih zadataka. 

Radni sto treba da zauzima centralno mjesto u sobi

Definitivno jedna od bitnijih stvari kada je opremanje kutka za budućeg školarca u pitanju jeste nabavka adekvatnog radnog stola i stolice. Trudite se da odaberete onaj model koji će zadovoljiti sve njegove potrebe, da ima dovoljno fioka i pregrada za ostavljanje školskog pribora i materijala, kao i dovoljno prostora za svu školsku opremu. Takođe, zajedno sa budućim školarcem napravite jasan plan gdje će vam šta od pribora stajati. Dobra organizacija ima za rezultat adekvatno sređen radni kutak u kojem će vaše dijete u svakom trenutku znati gde se šta nalazi. 

A kada je u pitanju nabavka školskog pribora, sve što vam je potrebno možete pronaći u našoj online prodavnici na ovom linku

Ovdje imate opciju pravljenja stola po mjeri ili kupovine gotovog proizvoda, sve u zavisnosti od toga koje su dimenzije sobe kao i u koji razred kreće vaš školarac ove školske godine. Na kraju treba da dobijete udoban i komforan ali i dovoljno prostran kutak u kojem će se vaše dijete osećati prijatno i motivisano za učenje. 

Obratite pažnju na osvetljenje radnog kutka

Kako bi se podstakla produktivnost prilikom obavljanja domaćih zadataka, važno je da prostor bude dovoljno osvjetljen, provjetren i čist. Da dijete ne bi naprezalo oči u toku učenja, gledajte da radnom kutku obezbedite adekvatnu rasvijetu, naročito kada padne mrak i kada je potrebno upaliti svijetlo. Odabir odgovarajućeg osvjetljenja omogućiće školarcu da duže ostane budno i koncentrisanije, naročito ukoliko svoje školske obaveze odrađuje neposredno prije spavanja. 

Ukoliko je neophodno, radni sto treba dopuniti kvalitetnom stonom lampom koja se može koristiti kao dopuna za osvjetljenje u sobi. 

Redovno provjetravanje se podrazumeva. Čist vazduh u radnoj sobi obezbeđuje bolju koncentraciju i pozitivno utiče na zdravlje svakog deteta. 

Dobra organizacija školskog pribora se podrazumeva

Prije početka školske godine napravite jasan plan sa svojim školarcem prije kupovine potrebnog pribora za školu. Gomilanje zaliha se ne preporučuje jer ćete samo dodatno opteretiti radni kutak. Trudite se da nabavite samo ono osnovno za početak. U toku školske godine ćete u zavisnosti od potreba dopunjavati školski pribor, naročito onaj koji se najviše koristi. 

U dobro snadbjevenim knjižarama možete pronaći sve što vam je neophodno, od školskih rančeva, svezaka, torbica za fizičko vaspitanje kao i ostali pribor za opremanje radnog kutka vašeg mališana. Mnoge od njih nude i opciju online kupovine što znatno štedi vrijeme i novac. 

Dobra organizacija školskog pribora podrazumeva da dijete u svakom trenutku zna gdje mu se šta nalazi. Slobodne fioke i police popunite tako da školarcu sve bude na dohvat ruke, kako ne se ne bi dodatno gubilo vrijeme na pronalazak neke vrste školske opreme. 

Tabla može biti od koristi za bolju organizaciju učenja

Ukoliko imate dovoljno prostora u dječijoj sobi, možete razmisliti o postavljanju magnetne table na kojoj će vaše djete svakodnevno pisati kakve školske obaveze treba da završi u toku današnjeg ili sutrašnjeg dana. Nekada je teško popamtiti sve školske ali i vanškolske aktivnosti, a table vam može poslužiti za pravljenje jasnog plana kako se ne bi desilo da se nešto propusti ili zaboravi. 

Isto tako, danas u knjižarama možete pronaći tzv. 2 u 1 table na kojima jedna strana služi za ljepljenje magneta i pisanje flomasterima a druga strana je slična školskoj (na njoj pišete kredama). Pa tako, korisna je i prilikom objašnjavanja pojedinih zadataka koje dijete dovoljno ne razumije kao i za zajedničko učenje sa djetetom. 

Kutak treba da ima prirodne i opuštajuće boje zidova

Vjerovali ili ne, i boja zidova u sobi vašeg školarca može uticati na njegovo učenje, produktivnost i motivaciju za rješavanje domaćih zadataka. Smirene boje poput bele ili krem spadaju u idealan izbor i ne odvlače pažnju, za razliku od onih upadljivijih boja koje se nikako ne preporučuju prilikom uređenja radnog kutka. 

Izbacite iz sobe sve suvišne detalje

Kao što smo napomenuli na samom početku teksta, igračke i raznoraznu bijelu tehniku treba ukloniti iz sobe za učenje. Isto se može reći i za neke druge detalje koje dodatno prenatrpavaju prostor i čine ga haotičnijim. Sve što nema veze sa školskim aktivnostima u sobi možete odložiti na neko drugo mesto. Pedagozi preporučuju da je za dijete najbolje da boravi u dobro organizovanom prostoru u kojem nema bespotrebnih stvari koje mu skreću pažnju za učenjem. Takođe, preporučuju da deca treba da steknu radnu naviku da ako je moguće uvijek u isto vrijeme obavljaju domaće zadatke, i na istom mjestu. 


Podeli sa prijateljima: