Nova školska godina samo što nije počela, a sa njom i brojne obaveze budućih đaka. Roditelji su već u dilemi da li su nabavili sav potreban školski materijal, a mali školarci (naročito oni koji tek polaze u prvi razred) već imaju tremu. Izlazak iz predškolskih klupa u đačke predstavlja veliki izazov kako za njih tako i za njihove roditelje s obzirom da se igračke zamenjuju knjigama, domaćim zadacima i ostalim uobičajenim školskim obavezama.  

Pored toga, prvaci se upoznaju sa novim drugarima i učiteljicom koja će ih podučavati naredne četiri godine, naučiti ih da čitaju i pišu, broje, sabiraju i oduzimaju. 

Ipak, roditelji kao i sama djeca polazak u školu treba da prihvate kao nešto lijepo i uzbudljivo. S obzirom da za prvi razred još uvek važi pravilo da nema pravih ocjena, već se vrši opisno ocjenjivanje, roditelji i budući prvaci mogu barem malo da se opuste. 

U nastavku teksta fokusiramo se na najneophodniji dio pribora za školu. Naravno, reč je o rančevima. Roditelji bi trebalo da donesu mudru odluku koji ranac je najbolji za njegovo djete s obzirom da se radi o školarcu najmlađeg uzrasta. 

Nabavka odgovarajućeg ranca za školu -  kako da ne napravite grešku?

Dok većina starijih školaraca još uvek uživa u raspustu, prvaci kao i njihovi roditelji se za razliku od njih bave nabavkom školskog materijala kako bi njihovo dijete spremno dočekalo prve školske dane. Novac se već uveliko odvaja i skuplja sa strane kako bi se prvaku priuštio ranac koji najviše odgovara njegovo uzrastu, i omogućava mu nesmetano nošenje knjiga i svezaka, koji složićete se mogu biti izuzetno teški i opteretiti kičmu djeteta. 

Ponuda rančeva je danas itekako velika i šarenolika. Mnoge knjižare nude raznovrsne modele rančeva, koji se razlikuju po cenu a samim tim i po kvalitetu. Pedijatri kao i ortopedi ipak savjetuju da na ovoj vrsti školskog pribora nikako ne biste trebali da štedite, i da se prije kupovine detaljno informišete o svim karakteristikama ranca koji vam je privukao pažnju. 

Nemojte uzimati ranac koji nije zadovoljio sve neophodne kriterijume koje ćemo vam predstaviti u samom nastavku teksta. Fokus i dalje stavljamo na rančeve za one najmlađe koji tek treba da krenu u školu. 

Koji rančevi za prvake su najbolji?

Neki univerzalan odgovor na ovo pitanje ne postoji. Naime, veoma je bitno vrstu ranca prilagoditi uzrastu deteta i odabrati onaj model koji neće opterećivati njegovu kičmu već mu olakšati nošenje knjiga, svezaka i ostalog školskog pribora. Idealan ranac za prvake je onaj koji će omogućiti djetetu da hoda pravilno, a ne da se nakrivljuje na lijevu ili desnu stranu u toku hodanja. 

Anatomski rančevi za prvake – savršeni za pravilan razvoj kičme!

Sigurno ste čuli za anatomske rančeve, ili ste imali priliku negdje da ih vidite, bilo na leđima nekog djeteta, u knjižari, na televizijskoj reklami i sl. Riječ je o posebno dizajniranim rančevima za one najmlađe koji tek treba da krenu u školu. Kod većine modela anatomskih rančeva, njihova unutrašnjost je ojačana (ovdje se misli na onaj dio koji se oslanja na leđa djeteta) tako da dijete ne oseća opterećenje kičme u toku njegovog nošenja na putu od kuće i do škole i obrnuto. 

Sa druge strane, anatomski rančevi za prvake sašiveni su od posebno odabranog materijala koji omogućavaju koži da normalno diše. To se pak ne može reći za one modele rančeva koji su napravljeni od neke vrste sintetičkog materijala. 

Pored anatomske potpore na leđima, ovi rančevi imaju dodatnu anatomsku potporu i na ramenima. Na taj način, školarci nemaju problema sa žuljanjem ili grebanjem u toku nošenja. Naprotiv, oni osećaju znatno olakšanje čak i kada im je ranac prenatrpan knjigama i potrebnim školskim priborom.

Kvalitetan ranac je onaj koji garantuje sigurnost

Kvalitetan anatomski ranac za đake prvake je onaj sa širim kaiševima na ramenima ali isto tako i onaj koji posjeduje sigurnosne pojaseva koji treba da se nađu negde u predjelu grudi djeteta, tj. malo ispod i da se tu zakopčavaju. Kada odaberete ovakav model ranca za svog budućeg prvaka, nećete morati da brinete o tome da li će se njegova kičma kriviti nakon svakog odlaska u školu. 

Nerijetko se dešava da anatomski rančevi na samom dnu imaju nešto čvršću potporu. Razlog je taj da se nekim slučajem ranac ne pocijepa usled velikog pritiska knjiga. Još jedna bitna stvar kada je sigurnost vašeg djeteta u pitanju je ta da su svi modeli anatomskih rančeva sašiveni od reflektujećeg materijala, tj. od materijala sa tzv. neonskim bojama. S obzirom da neonske boje svetle u mraku, vozači koji učestvuju u saobraćaju će lakše primjetiti pješake, pa zbog toga ovaj detalj roditelji nikako ne bi smeli da zanemare prilikom odabira savršenog ranca za svog školarca. 

Zbog čega su Pulse ruksaci BiH za prvake idealan izbor?

Pulse ruksaci BiH za prvake definitivno zadovoljavaju sve kriterijume koje idealan ranac mora da zadovolji. Odabirom rančeva iz ove kolekcije nećete napraviti grešku i bićete mirni narednih nekoliko školskih godina, naročito ako kupujete ranac za prvaka. 

Pulse ruksaci BiH za prvake su upravo dizajnirani sa ciljem da se teret knjiga ravnomerno raspodeli na kičmu deteta, bez bilo kakvog dodatnog opterećenja. Roditelji neće biti u strahu da će se kod deteta u toku nošenja nakon nekog vremena pojaviti deformitet kičme. Nošenjem anatomskog Pulse ranca nemate razloga za brigu kada je pravilan rast i razvoj vašeg deteta u pitanju. 

Svakako dodatan plus za rančeve iz ove kolekcije predstavlja gumirano dno skoro svakog modela ranca, bilo da se radi o onom za najmlađe, bilo za starije školarce. 

U zavisnosti od uzrasta djeteta, u knjižarama partnera ili u našoj online prodavnici možete pronađi razne vrste rančeva kada sa omiljenim likovima iz crtaća vašeg djeteta. Za najmlađe djevojčice i dječake su posebno zanimljivi oni u fluorescentnim bojama, sa reflektujućim trakama koje svijetle u mraku pa su tako vaši mališani potpuno bezbjedni kada se nađu kao učesnici u saobraćaju. 

Odlazak u školu će biti itekako olakšan ako djetetove knjige spakujete u neki od modela Pulse anatomskih rančeva.