Ukoliko u skorije vrijeme planirate da putujete avionom, ovaj tekst je upravo za vas jer ćete u njemu naći savjete koji će da vam pomoći da bez problema provedete taj put. U nastavku ćemo vam izložiti sve bitne informacije koje bi moralo da znate pred svako putovanje avionom, a koji će vas poštedjeti od dodatnih finansijskih izdataka i drugih nelagodnosti. 


Koferi za avion - vrste prtljaga

Kada putujete avionom, morate znati da imate mogućnost nošenja dva tipa prtljaga: prvi je ručni prtljag koji možete ponijeti sa sobom u avion, a drugi je predani prtljag koji se predaje na samom aerodromu i zasebno ukrcava u prtljažnik aviona zajedno sa drugim predanim prtljagom. Za oba navedena prtljaga postoje određena pravila i mjere koje moraju da se poštuju, a koja opet mogu da variraju od jednog avio prevoznika do drugog. Osnovna razlika bez obzira na pojedinačna pravila kod avio kompanija sastoji se u tome da ručni prtljag mogu biti i tašne, rančevi, torbe za laptom i/ili manji koferi, dok se pod predanim prtljagom mogu naći samo torbe i koferi većih dimenzija, kao i posebno pakovane stavke. 


Karakteristike predanog prtljaga

Svi tipovi prljaga koje predajete na aerodromu, bilo da li su u pitanju koferi, torbe ili nešto treće ne smiju da pređu limit koji se tiče dozvoljene težine. Dozvoljena težina je do 23 kg, a kada su u pitanju torbe i koferi, zbir njihovih dimenzija ne bi smjeo da pređe 203 cm.  U slučaju da torba ili kofer koji prevozite ima veće dimenzije od onih koje su propisane, onda se takav prtljag prevozi kao roba, odnosno kargo. Izuzetak u odnosu na navedeno pravilo odnosi se na muzičke instrumente, sportsku opremu i invalidska kolica. 


Kakav kofer za avion odabrati?

Prilikom odabira kofera, preporuka je da razmislite o što lakšim koferima i onima koji su otporni, odnosno izrađeni od kvalitetnihj i pažljivo odabranih materijala budući da nećete moći dobrim dijelom puta da brinete o istom. Vodite računa da kofer za avion koji odaberete za predani prtljag nema veće dimenzije od propisanih jer bi u tom slučaju morali da izdvojite dodatni novac za njihov transport. Važno je da sa kofera koji predajete uklonite sve dodatne oznake ukoliko ih ima i da ga propisno obilježite kako ne bi došli u opasnost od zamjene. Takođe, kada kupujete kofer, razmislite i o onima koje je moguće zaključati ili vezati na način da osigurate da neće doći do neovlaščenog otvaranja ili krađe. 

Još jedna zgodna stvar na koju bi bilo dobro da obratite pažnju jeste kompatibilnost predanog kofera sa ručnim. Bilo bi zgodno ako se ručni kofer može nositi na, odnosno zajedno sa većim koferom, a takođe je zgodno ukoliko se mogu i odložiti zajedno na način da ne zauzimaju dodatan prostor kada se ne koriste. 


TSA LOCK bezbjedonosni sistem za kofere

Jedan od sistema koji garantuje maksimalnu bezbjednost za stvari u vašem koferu jeste TSA lock sistem (Transport Security Administration). Svi koferi iz naše ponude posjeduju ovaj sistem zaključavanja. U pitanju je patentirani sistem za zaključavanje koje vaše stvari sa jedne strane štiti od krađe, dok istovremeno carini omogućava da jednostavno obavi provjeru prtljaga zahvaljujući posebnom ključu. TSA lock sistem podrazumijava i šifru koju jednostavno možete podesiti ili promijeniti u slučaju da ste zaboravili koja je vaša šifra. 


Ručni prtljag u avionu 

Kao što smo već naveli, u pitanju je prtljag koji smijete da nosite sa sobom u avion pod uslovom da zadovoljava propisane dimenzije. Ukoliko ručni prtljag koji nosite prevazilazi dozvoljenu težinu i/ili dimenzije, bićete prinuđeni ili da ručni prtljag predate kao dodatni i da doplatite za tu uslugu ili da prepakujete stvari tako da smanjite težinu (ovo je samo u slučaju da je težina vaše torbe veća od one propisane, ne postoji mogućnost da u avion unesete kofer ili torbu čije dimenzije nisu odgovarajuće.  


Ručni prtljag dimenzije 

Isto kao što je slučaj za kofere i putne torbe koji su u predani prtljag, za ručni prtljag dimenzije i težina koje su definisane mogu da variraju od jedne avio kompanije do druge. Težina kofera koji smije ići u avion moće ići i do 15 kg u nekim kompanijama, ipak, izdvojili bismo 8 kg kao relevantnu težinu koja je dozvoljena kod svih avio kompanija. Kada su u pitanju dimenzije ručnog prtljaga, one ne bi smjele biti veće od 40 × 20 × 55cm.

Određeni avioprevoznici dozvoljavaju da se i pored ručnog prtljaga u avion unese tašna, torba za laptop, kesa sa duty free robom ili manji ranac. 


Da li se ručni prtljag dodatno plaća? 

Zabluda koja je vrlo prisutna jeste da je ručni prtljag kod svih avio prevoznika besplatan. Druga zabluda je da su cijene kod low cost kompanija znatno niže u odnosu na standardne, ali ta niža cena upravo se odnosi na činjenicu da kod većine low costova morate izdvojiti dodatan novac za ručni prtljag, kao i za druge detalje i zato uvijek dobro provjerite kada uzimate karte šta tačno plaćate, tj. šta dobijate za svoj novac.


Šta smije u ručni prtljag, a šta ne? 

Bez obzira da li imate dodatni prtljag ili ne, dokumenta, tj. karte, pasoše i druga važna dokumenta obavezno nosite sa sobom u avion, kao i druge dragocijenosti i nakit. 

U avion je dozvoljeno unijeti maksimum 100 ml tečnosti u jednoj bočici. Ovde se misli na sve tečne materije, poput gelova, kremi, pasti, sokova i sličnih. Ukoliko nemate dodatni prtljag, a želite da ponesete pribor za ličnu higijenu, onda vam preporučujemo da ponesete više manjih bočica, a ono na šta bi trebalo da obratite pažnju jeste da one zajedno ne budu više od jednog litra. Takođe imate mogućnost da unesete tečnosti kupljene u free shopu, ali njih nosite u zapečaćenim kesama i ne smijete ih otvarati dok traje let.

U avion dalje ne smijete unositi potencijalna oružja kao štio su makaze, noževi i žileti. U specijalnim slučajevima, ako vam je ljekar to prepisao zbog terapije u avionu možete da koristite iglu, ali morate imati dokumentaciju koja to potvrđuje. 

Ono što se takođe ne smije unijeti u avion jesu baterije i uređaji koji sadrže baterije zbog bojazni da bi one mogle da iscure. 


Pulse koferi za avion

U našoj ponudi možete pronaći kofere u više dimenzija, male kofere koji pogodni za ručni prtljag i srednje i veće kofere. Svi koferi izrađeni su od specijalnih materijala koji ih čini laganim, ali i otpornim na oštećenja, prljanje i vodu i kao što smo već pomenuli ranije u tekstu, Pulse koferi poseduju patentirani TSA lock sistem. Zbog ovih karakteristika smatraju se odličnim za sva putovanja, pa tako i ona avionom. Kompletnu ponudu kofera iz naše ponude pogledajte na ovom linku - https://pulsebih.com/category/putni-program/koferi/6426/