TRIKOVI ZA LAGODNO NOŠENJE RUKSAKA


Da li vas bole leđa i nakon nošenja ruksaka?

Možda ga nosite previše nisko; pročitajte kako na najbolji način prilagoditi naramenice i ruksak vašim leđima.

Ukoliko imate neobjašnjivu glavobolju, bol u prijedjelu vrata i donjih dijelova ledja, ili čak trnce u rukama, zapitajte se da li je problem eksterne prirode. Kupovina ruksaka podrazumijeva i savjetovanje o kvalitetu i ispravnosti proizvoda, zato je Pulse tim izuzetno vodio računa o beneficijama koje svaki naš ruksak pruža.

Pozicija ruksaka -  vrh ruksaka treba da bude u visini ramena, kako bi se težina prenijela sa kičme na ramena i noge ravnomjerno; a dno ruksaka ne treba prelaziti kukove. Nošenje ruksaka prenisko može uzrokovati savijanje tijela previše unaprijed, uz konstantni bol u donjem dijelu ledja, pogotovo kada se radi o modelima za prvake; pogledajte ponudu anatomskih modela.

Naramenice su podesive s razlogom ! 


Zavisno od odjeće koju nosite, opustite ili zategnite naramenice tako da ležu na ramena bez razmaka. Bez obzira da li nosite zimsku i ljetnju odjeću, ruksak treba stajati ravno u visini ramena. Uvijek nosite ruksak na oba ramena, jer čak i naizmjenično nošenje na jedno rame može uzrokovati bol i krivljenje, pogotovo kada su u pitanju djeca mlađeg uzrasta.

Vežite se - pogodno je da ruksak namjenjen za sport ili školu ima fiksatore koji omogućavaju trčanje, kretanje i dužu šetnju, uz ravnomjerno preraspodjeljeni teret unutar ruksaka. Na taj način pritisak se dijeli na cijelo tijelo. U našoj ponudi možete naći širok asortiman proizvoda sa fiksatorima. 

Koliko teško je zaista previše ? Ukoliko ruksak ima više pregrada, ne znači da je pogodno nositi teže stvari. Najteže stvari treba staviti u najbližu pregradu vašem tijelu, dok ostale pregrade ( nezavisno koliko ih ima) služe za odlaganje različitih tipova lakših predmeta. Na taj način smanjujete ljuljanje i dodatno kretanje tokom hodanja.