Ranac za vrtić je najčešće prvi ranac koji se kupuje djetetu. Imajući u vidu da je to trenutak kada se dijete odvaja od roditelja, da je neophodna adaptacija i psihička priprema djeteta za ovaj korak, izbor ranca treba da prati prvo osamostaljivanje djeteta i da mu omogući da ono u njemu uživa. Polaskom u vrtić, dijete treba uklopiti u novu sredinu i mali kućni rituali mogu dosta pomoći u privikavanju djeteta na nove uslove. Jedan od najvažnijih jeste upravo pakovanje ranca za vrtić. Dijete u početku posmatra pakovanje ranca a zatim ovladava svime što je neophodno da samo, ili uz malu pomoć roditelja, razmisli i spakuje sve što mu je potrebno. Da bi zavolelo vrtić i novu sredinu, veoma je važno da u tom svom malom ritualu dijete uživa. A uživaće, ako mu se ranac kojeg pakuje sviđa i ako je samo učestvovalo u izboru istog prilikom kupovine. Zato kupovina ranca za vrtić može biti veoma bitan trenutak za dijete. Treba izabrati idealan ranac, koji će dijete koristiti godinama, koji će mu se sviđati i u čijem će nošenju uživati. Kako bi uspješno ostvarili ove ciljeve, najbolje je da je dijete što više uključeno u kupovinu i da po mogućstvu samostalno odabere svoj budući ranac. U tom slučaju, on će biti nešto lično njegovo, nešto što dijete donosi od kuće i za šta se postepeno emotivno vezuje. 

Obično ranac za vrtić dijete koristi i van vrtića - kada ide u park, u šetnju, kod drugara, bake i deke ili se često igra njime kod kuće. Zbog toga, roditelji treba da pronađu lijep, funkcionalan i kvalitetan ranac u kojem će djeca uživati dugo i koji će im biti i igračka i dio garderobe.


Rančevi za vrtić - uzrast od 2 do 5 godina

Za ovaj uzrast djece izrađuju se posebni "baby" modeli - mali rančevi.  Djeca se vezuju za svoje omiljene crtane junake ili omiljene životinje pa je dobro potražiti ranac ukrašen odgovarajućim slikama. Postoje ranci u svim bojama pa djeca mogu da biraju svoju omiljenu ili pronađu nešto što ih u izgledu i šarama ranca privlači.

Ovi rančevi najčešće imaju jednu veliku pregradu u koju se mogu spakovati dječije stvari, pelene, flašica za vodu i još neki džep za dječiju igračku, vlažne maramice ili nešto što je neophodno da bude brzo pri ruci. Neki modeli posjeduju prednji preklop koji je zgodan za držanje jakne.

U ovom uzrastu djeca često ne mogu da nose ranac dugo, jer kompletno opremljen može biti težak za njih, pa je potrebno da ranac ima podesive naramenice, kako bi ga i roditelji lakše nosili kada je to potrebno. 

U starosnom dobu od 2 do 5 godina, motivi na rančevima su obično pogodni i za djevojčice i za dječake, pa su rančevi unisex i ne treba se opterećivati time da li je ranac "ženski" ili "muški".

Obratite pažnju na materijal i boje koje se koriste za izradu ranca. Dobro je da su rađeni po "Reach" standardu, bez upotrebe azo-boja i formaldehida, kako ne bi sadržali nikakve otrove i kako biste bili sigurni da su bezbjedni za upotrebu.Rančevi za predškolski uzrast i starije vrtićke grupe (4-7 godina)

 Za ovaj uzrast, rančevi se već posebno dizajniraju za dječake i za djevojčice. Prave se veći, komotniji i sa više pregrada. I za ovaj uzrast, dobar ranac uvijek mora biti napravljen od kvalitetnih i zdravih materijala, kako bi bio siguran za upotrebu.

Zbog predškolskih obaveza, djeca već nose i sveske u vrtić, tako da bi ranac za urast 4-7 godina morao da bude toliki da u njega komotno stane sveska A4 formata. Dobro je da ranac posjeduje i bočne rastegljive pregrade ili džepove, kako bi dijete moglo da spakuje flašicu sa vodom ili nekim sokićem.

Iako se u ovom uzrastu djeca još uvijek kreću u pratnji roditelja, idealno je da ranac posjeduje trake sa reflektujućim ili fosforescentnim materijalom kako bi dijete bilo uočljivije u saobraćaju, naročito po mraku ili uslovima smanjene vidljivosti.

Poželjno je da su naramenice široke, ergonomske, obložene nekim mekšim materijalom, kako ne bi žuljala dječija ramena a da ujedno prate liniju dječijnih leđa. Dio ranca koji se oslanja na leđa treba da je napravljen od materijala koji obezbjeđuju protok vazduha i onemogućavaju znojenje.

Treba imati na umu da jedan ranac često neće nositi samo jedno dijete, već se ranac nasleđuje pa ga i mlađa braća i sestre mogu koristiti. Zato je važno da odaberete kvalitetan ranac, jer će on trajati pa će i mlađe generacije moći da ga koriste. Ali, nemojte zaboraviti da je dečiji ranac najbolji kada je dijete koje ga nosi srećno, a za to je neophodno da ga zavoli i uživa u njegovom korišćenju. Zato je bitno da kupovina i odabir ranca budu zajedničko uživanje za vas i vaše dijete.