Još nekoliko dana ostalo je do početka nove školske godine. Ukoliko za polazak u školu spremate budućeg đaka prvaka, sigurno ste već upoznati sa tim koliko je važno da ruksaci za školu koje odaberete budu anatomski. Međutim, pitanje koje se pretpostavlja jeste koje su to sve odlike koje čine jedan ruksak anatomskim i kako da znate da li je taj anatomski ruksak odgovarajući za vaše dijete. Krenimo redom:


Zašto su anatomski ruksaci važni? 

Za prvake koji će svakodnevno morati da nose puno knjiga i druge školske opreme, anatomski ruksaci mogu da naprave razliku i da im pomognu da ne osjete nelagodu tokom nošenja, kao i da ih zaštite od kasnijih posljedica koje mogu da uključuju i trajne povrede kičme. I zato, priče o anatomskim ruksacima za djecu nisu pomodarstvo već realna potreba i nešto u šta zaista ima smisla uložiti novac i izdvojiti vrijeme kako bi se napravio najbolji mogući izbor. 


Anatomski ruksaci imaju široke i postavljene naramenice

Jedna od osnovnih karakteristika kada je riječ o anatomskim ruksacima za djecu jesu široke i postavljene naramenice. One su veoma bitne jer omogućavaju pravilnu rasporedelu tereta, kao i udobnost pri nošenju. Još jedna stavka koja je veoma bitna kako bi ranac bio potpuno anatomski jeste da te naramenice mogu da se podese, da se eventualno skrate ili produže. To bi trebalo da isprobate već u prodavnici gdje uzimate ranac. 


Provjerite veličinu 

Stavite ruksak djetetu na leđa i zategnite naramenice kako biste bili sigurni da ste odabrali pravu veličinu. Takođe, vodite računa i o širini ruksaka. Da biste bili sigurni da naramenice odgovaraju vašem djetetu pogledajte dijete s leđa i provjerite da li je širina ruksaka slična širini djetetovih ramena. Ukoliko je tako, onda je ta veličina vjerovatno odgovarajuća. Kada je u pitanju visina koja je idealna kod anatomskog ruksaka to bi otprilike bilo ovako: idealni ruksak bi trebalo da se proteže od ramena do slabinskog dela kičme. Dakle, da ranac pokriva leđa. 


Postavljena ojačanja i sunđeri

Anatomski ruksaci obavezno na naramenicama, ali i na delu ruksaka koji se naslanja na leđa ima udobne sunđere kojima je postavljen ranac. Zahvaljujući ovim sunđerima, naramenice i leđni deo su postavljeni, obezbjeđuje se protok vazduha, a sam ruksak je znatno udobniji za nošenje. 


Koja je idealna dubina anatomskog ruksaka? 

Kada je u pitanju dubina, ona mora biti onolika da sve knjige i sveske mogu uspravno da stoje uz kičmu. Dakle, dubina ne bi smjela da bude premala, ali ni prevelika kako sadržaj ruksaka ne bi stajao pod nagibom i kako se na taj način ne bi remetila ravnoteža i dijete bilo prinuđeno da se naginje ka naprijed. U tom slučaju može doći do bolova u leđima i ramenima, a kasnije i do deformiteta kičme. 


Postavljeno i čvrsto dno

Postavljeno i čvrsto dno je takođe važno i prirodno se nastavlja na priču o dubini ruksaka jer zahvaljujući ovom dnu knjige i sveske ostaju u uspravnom položaju i bolje se raspoređuje teret. U suprotnom, knjige bi “propadale” kroz dno ranca čime bi se poremetila ravnoteža i raspored tereta. 


Dodatni kaiševi za pravilno raspoređivanje tereta koji se nosi

Postoje dva kaiša na većini dobrih rančeva kojima se obično ne pridaje dovoljno pažnje: to su kaiš za struk i kaiš za grudi.

Ova dva dodatna kaiša koja previše često leže po strani su bitna za poboljšanje držanja gornjih ekstremiteta. Korištenjem kaiševa za struk uklanja se opterećenje s leđa i ramena jer se prenosi veći deo težine na bokove.

Odlično je navići djecu da koriste ove kaiševe od malih nogu. Sigurno će brzo osjetiti njihove prednosti. 


Kako zategnuti naramenice? 

Zategnite naramenice tako da ranac prileže na leđa. Labavi ranac koji visi naniže uzrokuje naginjanje djeteta prema naprijed i loše držanje. Osim toga, povećava se vjerovatnoća pada unazad, posebno tokom trčanja ili u lošim vremenskim uslovima kada je napolju klizavo.


Unutrašnjost ruksaka

U ovom slučaju je naglasak, pre svega, na funkcionalnosti. Kada je ustanovljeno da ruksak zadovoljava sve do sada pomenute zahtjeve, vrijeme je za otvaranje istog i utvrđivanje toga kako je njegova unutrašnjost organizovana. Poželjno je da prostor bude podjeljen na više pregrada, različitih po veličini, kako bi knjige mogle da budu smještene u najveću pregradu, bližu leđima, sveske u manju pregradu, da postoji dovoljan broj manjih pregrada za odlaganje različitih sitnica i da užina ima svoj, odvojen prostor.


Kolika je preporučljiva težina ruksaka?

Iako ponekad školske obaveze zahtijevaju nešto više knjiga i školske opreme, veoma je važno da težina napunjenog ruksaka ne bude veća od 15 procenata težine djeteta. U suprotnom će dijete morati da se povija dok nosi ruksak. Kod manje djece se preporučuje da se provjeravaju i da nikako ne dođe do situacije da nose i ono što im nije potrebno za školu za taj dan - kako bi se minimalizovalo opterećenje i težina ruksaka, ali i kako bi dijete shvatilo i usvojilo dobre navike po pitanju pakovanja ranca. Takođe, teže knjige i drugu opremu trebalo bi pakovati bliže leđnom dijelu (u uspravnom položaju), a zgodno je i da se koriste dodatne pregrade za sitnice jer se tako postiže najoptimalnija raspodjela tereta. 


Jak i vodoodbojan materijal

Materijal od koga je ruksak izrađen je takođe veoma bitan. Najbolje je ako je isti vodoobojan kako se sadržaj ruksaka ne bi pokvasio pri lošim vremenskim prilikama (pored vodoodbojnog materijala, većina naših anatomskih ruksaka poseduje i izdvojenu kabanicu za ruksak za kišu). Materijal takođe mora biti čvrst kako sadržaj ruksaka ne bi “šetao” i kako bi ruksak zaista bio anatomski. 


#Pulse anatomski ruksaci

Sve ove karakteristike smo imali na umu prilikom izrade serije anatomskih ruksaka Pulse. Postavljene naramenice, čvrsto dno, dodatni kaiševi za raspoređivanje težine, najkvalitetniji materijali, dodatna ojačanja na predviđenim mjestima. Najnovija serija podrazumijeva i kolica za anatomske ruksake uz pomoć kojih se po potrebi ovi rančevi mogu vući na točkićima. Kompletnu ponudu anatomskih ruksaka iz naše ponude pogledajte na ovom linku - https://pulsebih.com/category/rancevi-za-decu-i-tinejdzere/anatomski-rancevi-za-prvake/6439/


Srećan početak nove školske godine!