Izbor ruksaka za tinejdžere i srednjoškolce u mnogo čemu se razlikuje od odabira ruksaka za đake osnovnih škola. U doba adolescencije, potrebe, način i stil života se nekada drastično mijenjaju a rančevi koje srednjoškolci svakodnevno nose moraju da budu u korak sa ovim promjenama.

Kada se pronađe odgovarajući ruksak, bitno je da je izdržljiv i da može trajati nekoliko godina. Ali pre toga, ključno je da je vaš tinejdžer zadovoljan onim što dobija. Zbog toga smo vam pripremili nekoliko korisnih savjeta o tome koje su karakteristike dobrih ruksaka za tinejdžere i srednjoškolce.


Upoznajte potrebe vašeg tinejdžera

Najbitnija karakteristika dobrog ruksaka za tinejdžere jeste da svojim izgledom zadovolji ukus vašeg djeteta. Djeci ovog uzrasta mnogo je važnije kako njihov ruksak izgleda od toga koliko je praktičan, koliko je težak ili koliko pregrada ima. To roditeljima zadaje dodatni problem, jer moraju da pronađu ruksak koji je izdržljiv, dugotrajan i koji zadovoljava školske potrebe djeteta a pored toga, mora da je usklađen sa ukusom tinejdžera kojem se kupuje. Izgled ruksaka je odraz ličnog stila pa je prije kupovine neophodno da dobro poznajete želje i interesovanja vašeg srednjoškolca kako ruksak ne bi završio na otpadu promašenih poklon-iznenađenja. 


Bezbjednost u vrhu prioriteta

Tinejdžersko doba podrazumijeva mnogo veću mobilnost djeteta u poređenju sa mlađim uzrastima. Pubertet i sve promjene koje on nosi, dovode do toga da djeca brzo sazrijevaju, ali taj razvoj često ne prati i razvoj osjećaja odgovornosti za sebe i za svoje lične stvari. Zato su srednjoškolci često rasijani odnosno još uvijek nemaju razvijenu naviku da neprekidno vode računa o svojim stvarima. Upravo zbog ovoga, sigurnosne karakteristike koje ruksak posjeduje ili ne, mogu biti jedna od prelomnih osobina prilikom odabira ruksaka za tinejdžere i srednjoškolce. Savremen život mladih ljudi podrazumijeva svakodnevno korišćenje javnog prevoza, obično više puta u toku dana. Često se nalaze u gužvi gde susreću i upoznaju nove ljude pa je i čest slučaj da su na meti džeparoša. Zbog ovoga su rančevi sa skrivenim unutrašnjim džepovima i pregradama odlična stvar koja pomaže da vaš tinejdžer ne postane laka meta. Sve ono što često nose u džepovima, poput ključeva, telefona i novčanika, može biti sakriveno i nepristupačno i na taj način sačuvano od eventualnih pokušaja krađe. 

Pored toga, zbog čestih pešačenja po mraku tokom povratka iz škole ili sa treninga, veoma je dobro ako ruksak poseduje reflekiratujući materijal na sebi, jer će dijete biti mnogo vidljivije i bezbjednije u saobraćaju. Ovo je naročito značajno i za djecu koja čekaju na autobuskoj stanici ili se kreću ulicama sa malo ili bez trotoara, naročito u uslovima smanjene vidljivosti.


Cijena i dugovječnost

Kada odaberete ruksak lošeg kvaliteta, on će verovatno kraće trajati pa ćete morati da ga mijenjate prije nego što ste planirali. Pulse ruksaci BiH za srednjoškolce i tinejdžere će vam trajati godinama, pa je čest slučaj da ih nasledi i drugo dijete. Ukoliko je ruksak pravilno održavan, izgledaće kao nov pa ni vaš srednjoškolac neće imati želju da ga mijenja nakon kraćeg perioda korišćenja. 


Optimalna veličina ruksaka 

Kao i kod ostalih ruksaka, pri odabiru ruksaka za srednjoškolce i tinejdžere važi ista preporuka - ukupna težina ruksaka ne smije da teži više od 10 do 20 posto tjelesne težine djeteta. Zato prevelik ruksak nije dobar jer se maksimalnim punjenjem može dosta otežati i preopteretiti dijete koje ga nosi. Važno je da posavjetujete dijete i da mu ukažete na to kako može da rastereti ruksak ili da ga ne pretrpava opremom koja mu u datom trenutku nije neophodna.    


Udobnost 

Za sve ruksake važe ista pravila: dvije naramenice su uvijek bolje od jedne i što su one šire i mekše, to će ruksak biti udobniji za nošenje. Zato, neka ruksak za vašeg tinejdžera bude sa obloženim leđima i širokim postavljenim naramenicama kako bi bio maksimalno udoban i kako bi obezbjedio pravilnu raspodjelu težine, čime čuvate ramena i kičmu djeteta.  


Karakteristike i organizacija tinejdžerskih ruksaka

Osim prostranog odeljka za knjige, dobar ruksak treba da sadrži i manje upadljive unutrarnje džepove i odeljke, kao i spoljašnje džepove za lakše organizovanje svih predmeta koje srednjoškolac nosi. Korisne i popularne karakteristike jesu postojanje držača za multimediju, džepova za tablete i laptop kao i organizera za ključeve i olovke. Kako sa godinama rastu interesovanja i potrebe djece, dobro je da se isti ruksak može koristiti ne samo za školu, već i za ekskurzije, treninge, vikend putovanja, planinarenja i slično.

Imajući sve u vidu, vaš izbor može biti jedan ruksak koji zadovoljava sve potrebe, ili dva ruksaka, od kojih će jedan biti isključivo za školu a drugi za vannastavne aktivnosti i putovanja. 

Kod srednjoškolaca je ruksak naročito zahvalna varijanta kada su u pitanju putovanja jer im omogućava veću mobilnost od bilo koje torbe ili kofera. Najzgodniji je za korišćenje svih vrsta javnog prijevoza - vozovi, autobusi, tramvaji, ali je i najpraktičniji za čuvanje u lokerima hostela i medjunarodnih stanica. Osim toga, najlakši je za kretanje kroz gužve koje su česte na javnim dogadjajima poput koncerata i festivala, ali i na raznim turističkim destinacijama koje bi u nekoj vikend turi vaš srednjoškolac zajedno sa društvom volio da posjeti. Jednom riječju, ako želite da obezbjedite maksimalnu mobilnost, ruksak je za put vaš najbolji prijatelj. 


Pulse ruksaci za tinejdžere i srednjoškolce

Kao posebnoj starosnoj kategoriji, prilikom dizajniranja kolekcije za školski uzrast, Pulse je tinejdžerima i srednjoškolcima posvetio posebnu pažnju. Tako u našem asortimanu možete naći veliki izbor ruksaka za ovaj uzrast. Možete pronaći rančeve za školu ali i različite rančeve za slobodno vrijeme koje će vaši tinejdžeri moći da koriste svakodnevno. Naše rančeve ne odlikuje samo izuzetan kvalitet i udobnost, već i atraktivan dizajn kojim će srednjoškolci biti veoma zadovoljni. Pulse ruksaci BiH su kreirani tako da prate život današnjih tinejdžera, moderne trendove i potrebe srednjoškolaca pa su i savršeni spoj modernog dizajna i funkcionalnosti. Pažljivo pregledajte kompletnu ponudu i odaberite savršeni ruksak za vašeg tinejdžera!