Djeca obožavaju farbanje jaja i pored verskog obeležja Uskrsa kao najradosnijeg hrišćanskog praznika, on  je i najradosniji praznik za djecu. 

Ukoliko vam nije poznato farbanje jaja za Uskrs je tradicija koja nam dolazi  još iz 13. vijeka. Danas osim tradicije , pretstavlja divan način za kreativno izražavanje i zabavu za mališane a i za nas odrasle. Postoji mnogo načina kako možemo ofarbati jaja a izbor zavisi od vas i onog što se djeci i vama sviđa. 

U daljem tekstu dajemo prijedloge nekih od tehnika pomoću kojih možete farbati jaja.  Pa da krenemo... uzmite papir i olovku pa zapišite šta imate a šta ne od materijala i uživljajte u daljem tekstu.

Bijela jaja

Ako želite da vaša jaja budu bijela da bi bila idealna za šaranje. pomješajte vodu i sirće u odnosu 1:1. U ovoj smesi kuvajte jaja oko 10 minuta, pa ih izvadite i obrišite sunđerom ili krpom i videćete kako boja jaja nestaje, a ljuska postaje bijela –  a to je odlična podloga dalje ukrašavanje. 

“Šljokičasta” jaja

Za jednostavnu, ali preslatku dekoraciju na jajima, umočite jaje u lepak, a zatim u šljokice raznih boja i ostavite naopačke kartonu za jaja da se osuši. Za zaista blistav izgled, sačekajte da se prva polovina osuši, a zatim premažite vrh jajeta sa još lepka i uvaljajte ponovo  u šljokice  da bi jaje I sa jedne I sa druge strane bilo potpuno u šljokicama.

Jaja pomoću dekupaž tehnike

Za izradu ovih unikatnih predivnih uskršnjih jaja biće vam potrebno: salvete sa uskršnjim i cvijetnim motivima, mekana četkica, kukuruzni skrob, jestive boje i jestive šljokice i jedno razmućeno bijelance. 

  1. Isecite manje detalje sa salveta sa kojima želite da dekorišete jaje. 

  2. Jedno bjelance dobro razmutite tako da bude u pjenastom stanju i krenite sa dekupažom jaja. 

  3. Komadić iscepkane salvete prvo naslonite na suvo jaje, pa onda četkicu umočite u razmućeno bjelance i krenite da lijepite salvetu tako što ćete preko nje prelaziti četkicom. Naravno, kada lijepite salvetu, onda uzimate samo onaj gornji, najtanji sloj na kojem se nalazi slika. Vodite računa da ne pritiskate četkicu, niti da preterano “trljate”, jer je raskvašena salveta veoma mekana i može vam se pocijepati. 

  4. Kada ste oblijepili jaje po želji, ostavite ga da se bjelance na njemu osuši i uživajte u divnom izgledu jaja u dekupaž tehnici.

Uskršnja jaja kao životinjice

Sa ovako ukrašenim jajima vaš sto će biti posebno zabavan za mališane. Da biste nacrtali pile na uskršnjim jajima, potrebna vam je žuta boja i ukrasni markeri. Za kontrast, bilo bi idealno da su jaja bijela. 

  1. Umočite prednji dio jajeta u žutu boju. 

  2. Kada se ohlade, crnim markerom obojite crte lica i tela. Oči mogu biti dve tačke, nos može biti naopako okrenut trougao, a noge mogu biti nacrtane kao dve crtice. 

  3. Dodajte krilca i jedan čuperak.  

Blesava uskršnja jaja

Kada se jaja ohlade, crnim, zlatnim ili srebrnim markerom obojite lice na jajima. 

Nacrtajte oči kao dva polukruga okrenuta nagore ili nadole, u zavisnosti od emocije koju želite da prenesete, dodajte im trepavice. Nos može biti slatka tačka, a usne blago iskrivljene, linija osmjeha. 

Slikanje jaja temperama

Za farbanje jaja temperom nije potrebna posebna ideja. Sve što vam treba je da nabavite dovoljno farbe i četkica i pustite diječjoj mašti na volju. 

Ako su djeca mlađa, možete im pustiti da prave šare, a zatim markerom "doraditi" jaje ili jednostavno ostaviti jaja takva kakva jesu. Iako naizgled nama to jaje nije baš sjajno, djeci je njihovo jaje, urađeno njihovim rukama nešto što je posebno i jako dobro.

Šaranje jaja flomasterom

Kada je u pitanju farbanje jaja flomasterima, možete koristiti samo flomastere ili možete kombinovati flomastere sa drugim materijalima, poput kolaž papira, tempera i slično. Marker olovke su odlične za dodavanje detalja, kao što su nos i oči ako treba da date jajetu crte lica ili za dodavanje određenih šara. Sve u svemu, sigurni smo da ako imate decu, kod kuće imate i flomastere, a možete crtati po unapred definisanoj ideji ili pustiti decu da se slobodno izraze. 

Bojenje jaja markerom koji nije toksičan

Važno je da prilikom farbanja jaja, pošto su namenjena za jelo, koristite boje koje nisu toksične. S tim u vezi, markeri možda nisu prva stvar koja vam pada na pamet. Međutim, u našoj ponudi možete pronaći Pilot Pintor markere koji su potpuno netoksični i bezbjedni za upotrebu u tom smislu. Sa ovim markerima možete napraviti mnogo različitih ukrasa. 

Šablon jaja

Za ovakvu dekoraciju prvo treba da napravite šablon od papira. To mogu biti definisani oblici, kao što su neka slova, smajlije, geometrijski oblici ili slično, ili potpuno kreativni šabloni slobodnog stila. Kada napravite šablon zalijepiti za jaja, a zatim koristiti sprej boje, flomastere, tempere ili šljokice da ih ukrasite po želji. 

Nakon što se osuši, uklonite šablon i ostaće vam zanimljivo ukrašeno jaje. Tu je takođe i kolaž papir koji može da se siječe u raznim oblicima i lijepi na jaje. Djeca obožavaju rad sa makazama i sa ljepljenjem i odljepljivanjem tako da će to biti odlična vježba za njihovu pažnju i sitnu motoriku. 

Šaranje jaja sa krep papirom

Za ovu predivnu tehniku biće vam potrebna kuvana jaja, krep papir različitih boja, alkoholno sirće, tegla, zaštitne rukavice. 

Sto zaštiti nepropusnom mušemom. 

Zatim se krep papir isiječe na komade željene veličine i umače u tanjir u koji ste prethodno sipali sirće, pa se u njega umotava jaje, ili možete prethodno umotati jaje pa umočiti u sirće, pa umotano jaje staviti u posudu. 

Važno je da jaja budu topla kada ih farbate na ovaj način  i da jaja odvojite jedno od drugog da se ne bi miješali krep papiri na jajima pa tako i boje. 

Dovoljno je da jaja stoje  tako  oko 20 minuta, nakon čega se može skidati krep papir. 

Kada ste sigurni da su jaja suva, obrišite ih nauljenom krpom kako biste im dali dodatni sjaj. I ovakva jaja stvarno izgledaju magično. Kao da se šare svemira “preslikale“ na vaše jaje.

Mandala dekoracija

Za one koji vole izazove i ljubitelji crtanja, imamo kreativni zadatak. Možete ukrasiti bijelo jaje crtanjem šablona mandale. 

Za ukrašavanje možete koristiti jednu boju ili nekoliko različitih nijansi markera. 

Poigrajte se i smislite kako da ofarbate jaje na ovaj način. 

Prvo možete nacrtati okvir u obliku kruga, trougla, pravougaonika ili nečeg zanimljivog za vas, a zatim popuniti taj okvir šablonom. Ili možete jednostavno nacrtati dio ili posudu od jajeta. Uzmite marker u ruku i započnite čaroliju. Na bijela jaja odlično ide kombinacija  metalik boje markera i pastelnih tonova u nekim dijelovima.

Da li je bitno koristiti dobar pribor za šaranje?

Ono što je najbitnije da bi vaša jaja bila prelijepa i da bi farbanje jaja bilo uživanje za vas i djecu jeste da odaberete kvalitetan pribor za šaranje i dekorisanje. 

Na primjer,  prilikom odabira markera za crtanje i farbanje uskršnjih jaja, važno je odabrati one koji su netoksični. U online asortimanu Pulse možete pronaći Pilot Pinter markere koji su specifični jer ne sadrže nikakve štetne materijale. Napravljene su na bazi vode, daju intenzivnu boju i trajanje. Na ovaj način jaja ukrašena ovim markerima mogu da se koriste u hrani. 

Podeli sa prijateljima: