Većina nas željno iščekuje lijepo vrijeme koje nam ovoga proljeća kasni. Radujemo se buđenju prirode, vremenu koje ćemo provesti napolju u prirodi, ali i praznicima i porodičnim okupljanjima. Dekoracija uskršnjih jaja je vrhunac proljeća za mnogu djecu. To je zabavan porodični projekat koji možete podići na novi nivo koristeći kreativnu novu tehniku koja će se zasigurno svidjeti vašoj djeci.


Zašto su markeri odlični za farbanje jaja?

Markeri su brza alternativa bojama i farbama prilikom ukrašavanja uskršnjih jaja. Izvrsni su za šaranje nježnih šara, pisanje imena ili dodavanje ličnog pečata obojenim jajima. Za početak vam trebaju samo jaja i nekoliko markera. 

Svakako, bilo bi dovoljno i jednostavnije da samo kupite jedan od onih kompleta za bojenje jaja iz prodavnice, ali uz malo planiranja i kreativnog razmišljanja, bojenje uskršnjih jaja možete pretvoriti u zabavnu porodičnu aktivnost.

Nastavite da čitate jer ćemo sa vama podijeliti neka zabavna rješenja za dekoraciju jaja za uskrs uz pomoć markera. Djeci uglavnom nije neophodna motivacija za bojenje, ali ih možete podstaknuti ako im napravite malo takmičenje i izložbu radova. Naravno, obzirom na okolnosti, veća okupljanja za praznike nisu preporučljiva, ali uvijek možete da napravite izložbu i takmičenje u užem krugu porodice, kao i virtuelno sa širim krugom porodice i prijatelja. 

Pratite naša uputstva i začas ćete stvoriti mini remek djela od markera!


Prvi korak: izbijelite jaja

Za početak, prije nego što se uopšte i dohvatite za marker, biće vam neophodno da jaja budu izbijeljena. Bijela boja jaja može se postići na razne načine. Jedan od njih je da prvo obojite cijelo jaje, ali možda najbolji način jeste da prvo prokuvate jaje u mješavini vode, sirćeta i soli.  Mjera za odnos sastojaka trebalo bi da izgleda ovako: na 1 litar vode trebalo bi da ide 1 decilitar sirćeta i jedna kašika soli. Jaja se dobro skuvaju, a zatim izvade iz vode da se prohlade. Nakon toga, krpicom se istrljaju jaja i dobije se bijela boja. 

Nakon što ste izbijelili jaja, magija sa markerima može da počne!


Jaja u kornetu

Potrebni materijali: markeri, ljepilo za papir, crvena i bijela vuna. 

Prvi korak jeste da donju polovinu jaja ofarbate u braon boju koja će činiti kornet. Iskoristite tamniju nijansu braon ili eventualno crni marker za iscrtavanje konture korneta. Gornji deo jaja može ostati beo ili se može obojiti drugim markerom svijetle boje. Zatim se na gornjem dijelu crtaju oči, usta i nos. Možete zalijepiti bijelu vunicu koja će glumiti šlag za sladoled. Crvenu vunicu možete da iskoristite za male višnjice koje će takođe ići uz sladoled. Koristite ljepilo za papir da pričvrstite vunicu za jaje. A ukoliko ne želite vunicu, možete opet iskoristiti marker i iscrtati crtice koje će imitirati mrvice od čokolade. Ovo je jednostavno i zabavno, a djeci će se sigurno dopasti. 


Jaja sa slovima

Materijal: bijela jaja, markeri, makaze i papir

Prvi korak je da se makazama isijeku slova koje ste prethodno iscrtali na papiru. Ovde bi trebalo voditi računa o veličini slova, da ona ne budu premala niti prevelika za jaje na kojem će se slovo preslikati. Slovo od papira se zalijepi za jaje, a zatim se blago markerom po ivicama papira iscrtaju tačkice. Nakon što se papir odlepi, vidjećete da ostaje trag od slova .Unutrašnjost se može takođe istačkati, a djetetu će sigurno biti interesantno da istačka više jaja sa slovima koja čine djetetovo ime ili samo inicijale.


Minimalistička jaja

Jedan od načina za farbanje jaja koji je veoma jednostavan, a pritom vrlo efektan. Sigurno će vam se svidjeti čak i ako niste vješti sa crtanjem. Potrebna su vam samo bijela jaja i crni marker. Za početak, jaja podijelite u tri grupe: prvu grupu ukrašavajte kosim crticama, na drugoj grupi neka jaja budu tačkasta, a treću grupu ukrasite trouglićima i kružićima. Ovo je odlična ideja za sve uzraste, a čak i najmlađi će se lako snaći sa ovom tehnikom. 


Šarena jaja iz plastične vreće

Materijali: plastična vrećica za sendviče sa zipom, markeri, voda, papirna salveta

Započnite proces tako što ćete obojiti unutrašnjost plastične vrećice sa zipom. Dovoljno je da na vrećici ispišete nekoliko različitih boja. 

Zatim umočite jaje u vodu da se smoči, a onda ga stavite u vreću. Zatvorite vrećicu i protrljajte je oko jajeta. Voda na jajetu rastopiće boju od markera.

“prošetajte” jaje po vreći kako bi se boja rasporedila svuda.  Zatim vreću stavite na sto, izvadite jaje i ostavite ga da se prosuši. U ovom trenutku možete da ostavite obojeno jaje na vrećici i da pustite da se potpuno osuši. Druga varijanta je da uzmete jaje i da ga osušite salvetom. Salveta će upiti malo boje, ali na jajima će ostati sasvim dovoljno.

Možete eksperimentisati sa različitim kombinacijama boja da biste postigli različite efekte na jajima. Samo zapamtite da će se boje mešati, zato se držite boja koje će izgledati dobro zajedno, poput ružičasto-ljubičasto-plave ili crveno-narandžasto-žute kombinacije. Samo dvije boje zajedno takođe dobro funkcionišu. Samo pripazite da izbjegavate bilo kakve kombinacije boja koje postanu smeđe kada se pomešaju (poput zelene i crvene).


Jaja sa likom

U ovom projektu djeca mogu da uskršnja jaja pretvore u male likove. Mogu da biraju životinje, ljude ili bilo koje biće koje im se sviđa. Da li mogu da naprave po jedan lik za svakog člana porodice?

Neka djeca naprave lica koristeći razne materijale i ljepilo da zalijepe stvari na jaje. Oči, nos i usta mogu da nacrtaju markerom. 


Koji markeri su najbolji za farbanje uskršnjih jaja?

Kada birate markere za farbanje jaja veoma je važno da isti budu netoksični jer su u pitanju jaja koja su namijenjena za ishranu. U našem online shopu možete pronaći Pilot Pintor markere koji su odlični za sve vrste dekoracija, a što je bitno u ovom slučaju jeste da su potpuno netoksični. Pilot Pintor markeri su na vodenoj osnovi, ali su prilično postojani i daju intezivnu boju. 

Ipak, za kraj bismo naveli da su ideje koje smo vam dali samo smjernice da vas podstaknu da počnete, ali, i sami ćete se uvjeriti koliko je moćna dječija mašta. Pustite ih da isprobavaju i eksperimentišu i odlično provedeno zajedničko vrijeme u farbanju jaja je zagarantovano.